Να υπογράψουμε κ εμείς το ενιαίο να λέμε ότι έχουμε Συλλογική Σύμβαση!Το στέκι της έλξης σε ακόμα μια αποκλειστικότητα,βρήκε και δημοσιεύει την Συλλογική Σύμβαση των ξενοχοδοϋπαλλήλων για το 2014-2015 που τόσο προβλήθηκε απο τα καθεστωτικά Μ.Μ.E. Διαβάστε τους όρους της σύμβασης για να μάθετε την πραγματικότητα.Κατάτμηση του χρόνου εργασίας σε βάθος διμήνου , ανάλογα με την πληρότητα στις μονάδες (!) μεροκάματα που δεν θα υπολογίζονται οι
προσαυξήσεις Κυριακών , νυχτερινών και μισθοί των 830 Ευρώ μεικτά απο το ...2015 . Ολόκληρη η σύμβαση >
προσαυξήσεις Κυριακών , νυχτερινών και μισθοί των 830 Ευρώ μεικτά απο το ...2015 . Ολόκληρη η σύμβαση >
Υπογράφηκε σήμερα 30/12/2013 η νέα
Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ξενοχοδοϋπαλλήλων για το 2014 - 2015. Η ΣΣΕ προβλέπει σταθερούς μισθούς για το 2014 και μικρή αύξηση 1% για το 2015. Η ισχύς της αρχίζει από την 01.1.2014 και λήγει την 31.12.2015.
Δείτε το κείμενο της σύμβασης και τους πίνακες με τους μισθούς που πρώτο απ' όλους τα ergasiaka.net σας παρουσιάζουν
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ “Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των εργαζοµένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας”
Σήµερα την 30η ∆εκεµβρίου 2013 στα γραφεία της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ξενοδόχων που βρίσκονται στην Αθήνα (οδός Σταδίου αρ.24) οι υπογράφοντες:
1. Πανελλήνια Οµοσπονδία Εργατών Επισιτισµού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελµάτων, νόµιµα εκπροσωπούµενη από τους κκ. Παναγιώτη Προύτζο, Πρόεδρο του ∆.Σ., Γεώργιο Χότζογλου Γενικό Γραµµατέα του ∆.Σ. και Παναγιώτη Κούκο µέλος του ∆.Σ. και
2. Πανελλήνια Οµοσπονδία Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.), νόµιµα εκπροσωπούµενη
από τους κκ. Γιάννη Α. Ρέτσο, Πρόεδρο του ∆.Σ., Αριστοτέλη Θωµόπουλο Α’ Αντιπρόεδρο, Ανδρέα Φιορεντίνο, Γενικό Γραµµατέα του ∆.Σ. και Σπυρίδωνα Γαλιατσάτο, µέλος του ∆.Σ.
Συµφωνούν, συνοµολογούν και αποδέχονται όλοι νοµίµως εξουσιοδοτηµένοι τα εξής:
ΠΡΟΟΙΜΙΟ
Τα συµβαλλόµενα µέρη πριν από ενάµισι έτος και συγκεκριµένα τον Ιούλιο του 2012, σε µια περίοδο εξαιρετικά δυσχερή τόσο για τον ξενοδοχειακό κλάδο, όσο και για τους εργαζοµένους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και εν µέσω ενός περιβάλλοντος εκτεταµένων νοµοθετικών παρεµβάσεων σε βάρος των συλλογικών διαπραγµατεύσεων και ρυθµίσεων, κατόρθωσαν µε αµοιβαίες υποχωρήσεις να καταλήξουν στην υπογραφή συλλογικής σύµβασης εργασίας (ΣΣΕ) για τα έτη 2012-2013, η οποία έτυχε ευρείας εφαρµογής, συνέβαλε δε στην προστασία των συµφερόντων των εργαζοµένων, αλλά παράλληλα και στην διατήρηση της βιωσιµότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αποτελώντας και µέσο ανάσχεσης του αθέµιτου ανταγωνισµού µεταξύ τους στη βάση του µισθολογικού κόστους.
Η διάρκεια της ανωτέρω ΣΣΕ λήγει στις 31-12-2013. Ήδη οι ανωτέρω συµβαλλόµενοι πριν τη λήξη ισχύος της υφιστάµενης συµβάσεως ξεκίνησαν διαπραγµατεύσεις προκειµένου να καταστεί δυνατή η υπογραφή νέας ΣΣΕ ούτως ώστε οι εργασιακές σχέσεις του κλάδου να µην µείνουν αρρύθµιστες και οι εργαζόµενοι να µην µείνουν απροστάτευτοι. Η υπογραφή της παρούσας ΣΣΕ και το περιεχόµενό της αποτελούν απόδειξη του γεγονότος πως τα συµβαλλόµενα στον κλάδο µέρη αντιλαµβάνονται την αξία της συνέχισης της ύπαρξης συλλογικών ρυθµίσεων, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις αµοιβαίες ανάγκες τις οποίες, άλλωστε, οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα από τον οιονδήποτε άλλο. Ενόψει των ανωτέρω τα µέρη λαµβάνοντας υπόψη:
1.Το γεγονός πως ο ξενοδοχειακός κλάδος εν γένει εµφάνισε κατά την τελευταία τουριστική περίοδο ανάκαµψη, η οποία ευκταίον θα ήταν να συνεχισθεί και κατά το προσεχές έτος και να επεκταθεί και στις περιοχές που απευθύνονται κυρίως στον εσωτερικό τουρισµό στις οποίες η άσχηµη κατάσταση των προηγούµενων ετών δεν βελτιώθηκε.
2.Το γεγονός πως υπάρχουν επαγγελµατικές κατηγορίες εργαζοµένων οι οποίοι απασχολούνται στα ξενοδοχεία χωρίς να είναι εντεταγµένοι στο πεδίο εφαρµογής της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ για τους εργαζοµένους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και οι συλλογικές συµβάσεις εργασίας των οποίων έχουν λήξει και βρίσκονται στην µετενέργεια και
3. Το γεγονός πως ορισµένες από τις ρυθµίσεις της ως άνω εθνικής κλαδικής Σ.Σ.Ε. δεδοµένου πως θεσπίστηκαν προ πολλών ετών χρήζουν επικαιροποίησης µε βάση τις ανάγκες της εποχής, συµφώνησαν και συναποδέχθηκαν την κατάρτιση της παρούσας εθνικής κλαδικής συλλογικής σύµβασης εργασίας, το περιεχόµενο της οποίας έχει ως εξής:
Άρθρο 1
Πεδίο Εφαρµογής
Με την παρούσα συλλογική ρύθµιση καθορίζονται οι όροι αµοιβής και εργασίας και οι εν γένει σχέσεις των εργαζοµένων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε αστικά κέντρα, σε τόπους θερινών διαµονών, σε λουτροπόλεις και σε αρχαιολογικούς τόπους όλης της χώρας, µε τη µορφή του ξενοδοχείου, ξενώνα οικοτροφείου, επιχείρησης επιπλωµένων διαµερισµάτων, επιχειρήσεις θερέτρων από τουριστικούς οικίσκους (µπαγκαλόους), µοτέλ, τουριστικού περιπτέρου και κέντρου παραθερισµού - διακοπών και κάµπινγκ.
Άρθρο 2 Κατηγορίες µισθωτών
Οι µισθωτοί στους οποίους αφορά η παρούσα σύµβαση αποκαλούνται ξενοδοχοϋπάλληλοι και κατατάσσονται σύµφωνα µε την ειδικότητά τους και ανεξαρτήτως φύλου, στις εξής τέσσερις (4) κατηγορίες:
Κατηγορία Α: Υπάλληλος υποδοχής (ρεσεψιονίστ), µαιτρ, υποµαίτρ (ή κάπταιν), θυρωρός Α, νυχτοθυρωρός Α, µπουφετζής Α, προϊστάµενος υπνοδωµατίων και κοινοχρήστων χώρων και µάγειρας Α.
Κατηγορία Β: Προϊστάµενος πλυντηρίου και λινοθήκης, βοηθός υποδοχής, θυρωρός Β, σερβιτόρος τραπεζαρίας - σαλονιού ή ορόφων (θαλαµηπόλος), µπάρµαν ή µπάρµεϊντ και µάγειρας Β
Επίσης µε την προϋπόθεση ότι θα προτιµήσουν την παρούσα Συλλογική Σύµβαση Εργασίας, οι τηλεφωνητές, οι ελεγκτές ή ταµπλίστες και οι µαϊνκουραντιέ.
Κατηγορία Γ: Βοηθός σερβιτόρου, οροφοκόµος (βαλές), θυρωρός υπηρεσίας, βοηθός θυρωρείου ή µπουφέ ή εστιατορίου ή µπαρ ή λινοθήκης, γκρουµ, ντόρµαν ή εξωτερικός θυρωρός, λινοθηκάριος, εφόσον δεν καλύπτονται από άλλη συλλογική σύµβαση ή διαιτητική απόφαση και µάγειρας Γ και καµαριέρης - α.
Κατηγορία ∆: Πλύντρια, σιδερώτρια, καθαρίστρια κοινοχρήστων χώρων, µοδίστρα, λαντζέρης, λουτρονόµος, προϊστάµενος και βοηθός ιατρείου.
Άρθρο 3 Βασικοί µηνιαίοι µισθοί και ηµεροµίσθια
α. Οι βασικοί µηνιαίοι µισθοί των εργαζοµένων που υπάγονται στην παρούσα όπως έχουν διαµορφωθεί σύµφωνα µε την από 13-7-2012 Σ.Σ.Ε. (ΠΚ 9/16-7-2012), παραµένουν σταθεροί για την περίοδο από 01-1-2014 έως 31-12-2014.
Οι ανωτέρω βασικοί µισθοί αυξάνονται από την 1-1-2015 κατά ποσοστό 1% και διαµορφώνονται ως εξής:
• ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α: 830,18 ευρώ
• ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β: 812,67 ευρώ
• ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ: 796,58 ευρώ
• ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ∆: 761,23 ευρώ
β. Οµοίως το ηµεροµίσθιο των εκτάκτως προσλαµβανοµένων, όπως έχει διαµορφωθεί σύµφωνα µε την από 13-7-2012 Σ.Σ.Ε., παραµένει σταθερό για την περίοδο από 01-1-2014 έως 31-12-2014.
Από την 1-1-2015 αυξάνεται κατά ποσοστό 1% και διαµορφώνεται ως εξής:
■ για τους σερβιτόρους σε 63,13 ευρώ
■ για τους βοηθούς σερβιτόρων σε 55,05 ευρώ.
Σηµειώνεται ότι το παραπάνω ηµεροµίσθιο καταβάλλεται στους δικαιούχους για απασχόλησή τους µέχρι 8 ωρών και συµπεριλαµβάνονται σ’ αυτό οι προσαυξήσεις για τυχόν εργασία κατά τις Κυριακές και εορτές καθώς και για εργασία κατά τις νυκτερινές ώρες.
γ. Σε ό,τι αφορά στην καταβολή των επιδοµάτων Χριστουγέννων και Πάσχα ισχύουν τα αναφερόµενα στο Προσάρτηµα της παρούσας ΚΣΣΕ, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τµήµα της.
Άρθρο 4
Στο πεδίο εφαρµογής της παρούσας εντάσσονται και οι τεχνίτες ζαχαροπλάστες, καθώς και οι βοηθοί τεχνίτες ζαχαροπλάστες που απασχολούνται µε τη συγκεκριµένη ειδικότητα εντός των ξενοδοχείων. Η ένταξη των ανωτέρω σε κατηγορίες θα οριστικοποιηθεί κατά προτεραιότητα µε τη διαδικασία του άρθρου 6 της παρούσας. Μέχρι να ολοκληρωθεί η στο άρθρο 6 διαδικασία η παρούσα θα εφαρµόζεται στις συγκεκριµένες ειδικότητες µόνο ως προς τους µη µισθολογικού χαρακτήρα όρους της.
Άρθρο 5 Αντικατάσταση του άρθρου 5.4 της µε αριθµό 20/1997 ∆ιαιτητικής Απόφασης
Το άρθρο 5.4 της µε αριθµό 20/1997 ∆ιαιτητικής Απόφασης αντικαθίσταται ως εξής:
"5.4. Καθορισµός ηµερών και ωρών εργασίας
Α. Από 1.1.1991 οι ηµέρες της εβδοµαδιαίας εργασίας των µισθωτών της παρούσας καθορίζονται σε πέντε (5) µε 40 ώρες δουλειάς.
Τα αναφερόµενα στην παραπάνω παράγραφο ισχύουν µόνο:
1) Για τα ξενοδοχεία κατηγορίας πέντε (5) αστέρων.
2) Για τα ξενοδοχεία κατηγορίας τεσσάρων (4) αστέρων
3) Για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κατηγορίας τριών (3) αστέρων από 35 δωµάτια και άνω.
4) Για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κατηγορίας δύο (2) αστέρων από 35 δωµάτια και άνω.
Οι ηµέρες εβδοµαδιαίας ανάπαυσης των εργαζοµένων επί πενθήµερο πρέπει να είναι συνεχόµενες. (παράγραφος 7 της ∆Α 28/83)
Β. Οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στην παρούσα επιτρέπεται να απασχολήσουν τους µισθωτούς, πέραν του ανωτάτου ορίου της ηµερήσιας και εβδοµαδιαίας εργασίας και µέχρι µία (1) ώρα ηµερησίως, χωρίς να καταβάλουν πρόσθετη αµοιβή εξ αιτίας αυτής της υπέρβασης, υπό την προϋπόθεση ότι ο µέσος όρος των ωρών εβδοµαδιαίας εργασίας υπολογιζόµενος επί περιόδου οκτώ (8) το πολύ εβδοµάδων, δεν υπερβαίνει τον αριθµό των 40 ωρών εργασίας.
Οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στην παρούσα και στις οποίες εφαρµόζεται το σύστηµα πενθήµερης εργασίας σε περίπτωση που παρουσιάσουν πληρότητα που υπερβεί το 75% και για όσο διάστηµα διατηρείται το συγκεκριµένο ποσοστό, αποδεικνυόµενο από το βιβλίο πόρτας του ξενοδοχείου, θεωρηµένο από την οικεία ∆ΟΥ ή άλλο πρόσφορο µέσο, επιτρέπεται να απασχολήσουν τους µισθωτούς, πέραν του ανωτάτου ορίου της ηµερήσιας και εβδοµαδιαίας εργασίας και µέχρι δύο (2) ώρες ηµερησίως, χωρίς να καταβάλουν πρόσθετη αµοιβή εξ’ αιτίας αυτής της υπέρβασης, υπό την προϋπόθεση ότι ο µέσος όρος των ωρών εβδοµαδιαίας εργασίας υπολογιζόµενος επί περιόδου οκτώ (8) το πολύ εβδοµάδων, δεν υπερβαίνει τον αριθµό των 40 ωρών εργασίας. Προς αντιστάθµιση των πρόσθετων ωρών εργασίας δύναται να χορηγείται στον εργαζόµενο αντί µειωµένου ωραρίου ανάλογη ηµερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασµός και των δύο.
Άρθρο 6 Σύσταση Επιτροπής ένταξης ειδικοτήτων
Αποφασίζεται η σύσταση 6µελούς Επιτροπής, όπου θα εκπροσωπούνται ισοµερώς τα συµβαλλόµενα µέρη προκειµένου να µελετηθούν οι όροι αµοιβής και εργασίας των επαγγελµατικών ειδικοτήτων που µπορούν να ενταχθούν στην εθνική Κλαδική ΣΣΕ των εργαζοµένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας και να διατυπωθεί πρόταση για την οµαλή ενσωµάτωσή τους.
Εφόσον τα συµβαλλόµενα στην παρούσα µέρη, ύστερα από διαπραγµατεύσεις, συµφωνήσουν στους όρους αµοιβής και εργασίας των προς ένταξη επαγγελµατικών ειδικοτήτων µπορούν να υπογράψουν συµπληρωµατική ΣΣΕ εντός του χρόνου ισχύος της παρούσας ΣΣΕ.
Τα συµβαλλόµενα µέρη µπορούν να ζητήσουν τη συνδροµή των υπηρεσιών του ΟΜΕ∆, προκειµένου να διευκολυνθούν οι εργασίες της ως άνω Επιτροπής και οι µεταξύ τους συλλογικές διαπραγµατεύσεις.
Άρθρο 7
Διατήρηση διατάξεων- Αρχή ευνοϊκότερης Ρύθµισης
Α. Όροι προηγούµενων συλλογικών ρυθµίσεων (ΣΣΕ, ∆Α) που δεν καταργούνται ή τροποποιούνται µε την παρούσα ή δεν αντίκεινται στους όρους της, διατηρούνται σε ισχύ.
Β. Ευνοϊκότεροι όροι αµοιβής και εργασίας που προβλέπονται από ατοµική σύµβαση, νόµους, διατάγµατα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές ρυθµίσεις, Κανονισµούς Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας και εξακολουθούν να ισχύουν.
Άρθρο 8 Χρόνος ισχύος
Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από την 01.1.2014 και λήγει την 31.12.2015.
ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ
ΟΜΟΣΠΟΝ∆ΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝ∆ΙΑ ΞΕΝΟ∆ΟΧΩΝ
ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ
Το παρόν προσαρτάται στην παρούσα ΣΣΕ «Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των εργαζοµένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας» και αποτελεί αναπόσπαστο τµήµα της.
ΕΙ∆ΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΠΙ∆ΟΜΑΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ
Μισθωτοί, των οποίων η εργασιακή σχέση µε τον υπόχρεο εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστηµα που απαιτείται για την καταβολή πλήρων επιδοµάτων Χριστουγέννων και Πάσχα, δικαιούνται:
Α) για επίδοµα εορτών Χριστουγέννων ποσό ίσο µε 2/25 του µηνιαίου µισθού ή δύο ηµεροµίσθια, ανάλογα µε το συµφωνηµένο τρόπο αµοιβής, για κάθε δεκαεννιά µέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης και
Β) για επίδοµα εορτών Πάσχα ποσό ίσο µε το 1/15 του µισού µηνιαίου µισθού ή ένα ηµεροµίσθιο, ανάλογα µε το συµφωνηµένο τρόπο αµοιβής, για κάθε οκτώ µέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.
Τα επιδόµατα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα υπολογίζονται βάσει των πράγµατι καταβαλλοµένων τακτικών αποδοχών, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νοµίµων. Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο µισθός ή το ηµεροµίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήµα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συµβατικό ή νόµιµο αντάλλαγµα της παρεχόµενης εργασίας τακτικά κάθε µήνα ή επαναλαµβάνεται περιοδικά κατά ορισµένα διαστήµατα του χρόνου. Τακτικές αποδοχές αποτελούν, µεταξύ άλλων το επίδοµα αδείας, η αµοιβή για τακτική νοµιµη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριµ παραγωγικότητας, όταν χορηγούνται κατ’ επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήµατα κλπ.
Κατά τα λοιπά ισχύουν και ενσωµατώνονται στην παρούσα οι διατάξεις του Ν. 1082/1980, της Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) 19040/1981 (Οικονοµικών και Εργασίας) (ΦΕΚ Β 742), όπως τροποποιήθηκε από την ΥΑ 2006743/538/0022/1991 (ΦΕΚ Β 170), της ΥΑ 19344/1980 (ΦΕΚ Β 1298) όπως συµπληρώθηκε από την ΥΑ 11520/1995 (ΦΕΚ Β 374) και της ΥΑ 18796/1989 (ΦΕΚ Β 21), σχετικά µε τους όρους, το χρόνο καταβολής, το ύψος και τον τρόπο υπολογισµού των επιδοµάτων εορτών στους µισθωτούς όλης της Χώρας που απασχολούνται µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου καθώς και σε ειδικές κατηγορίες µισθωτών.
Δικό μας σχόλιο
Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα .
Έχοντας υπογράψει μειώσεις το 2012 που ξεπερνούν το 20% λόγω της κρίσης , οι εργαζόμενοι υπό το φάσμα της ανεργίας σε μια χώρα που έχει ισοπεδωθεί το δικαίωμα και η έννοια της εργασίας απο τις μνημονιακές Κυβερνήσεις , υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις που μας επιστρέφουν χρόνια πίσω.
Και μετά αυτό ονομάζεται μεταρρύθμιση απο όσους βιάζονται να βρούν μια θετική είδηση για να δικαιολογήσουν την υποστήριξη σε αυτήν την πολιτική .
Eίδαμε πως όλα τα κανάλια παίξανε το θέμα πριν μερικές μέρες ....
Eίδαμε πως όλα τα κανάλια παίξανε το θέμα πριν μερικές μέρες ....
Οι όροι της σύμβασης πραγματικά σοκάρουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου