Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Στην μάχη για την προστασία του Νόμου 1264 οφείλουν να πάρουν ΌΛΟΙ θέση, ξεκάθαρη.

 Ο   Νόμος 1264 : «Για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων» υπήρξε εμβληματική μεταρρύθμιση την περίοδο της μεταπολίτευσης που σηματοδότησε την μετάβαση σε ένα προοδευτικό- δημοκρατικό

μοντέλο διακυβέρνησης. 


Ψηφίστηκε απο την Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1982. 

Μεταξύ άλλων ο νόμος 1264/82 κατοχύρωσε το δικαίωμα της απεργίας, την προστασία από απολύσεις για συνδικαλιστικούς λόγους, την κατάργηση της εργοδοτικής ανταπεργίας (lock out), απαγόρευε την οργανωμένη απεργοσπασία σε περίπτωση που μία απεργιακή κινητοποίηση κριθεί νόμιμη, καθιέρωνε την δυνατότητα δημιουργίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων με κάτω απο 50 μέλη, απαγόρευε την πρόσληψη απεργοσπαστών,  καθιέρωνε την απλή αναλογική στα συνδικάτα , εισήγαγε ρύθμιση για την προστασία των  συνδικαλιστικών δικαιωμάτων καθώς και διατάξεις που περιφρουρούν θεσμικά τη δημοκρατία στους τόπους εργασίας, ενώ σε αυτόν περιγράφονται όλες οι δράσεις γύρω από τις εκλογές των σωματείων και συνδικάτων καθώς και οι σκοποί των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

 Ενδεικτικό είναι το άρθρο 14

Προστασία της διευκολύνσεως της συνδικαλιστικής δράσης

1. Τα όργανα του κράτους έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης άσκησης του δικαιώματος για την ίδρυση και αυτόνομη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

2. Απαγορεύεται στους εργοδότες, σε πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό της και σε οποιονδήποτε τρίτο να προβαίνουν σε οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που κατατείνει στην παρακώλυση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ιδιαίτερα:

α) να ασκούν επιρροή στους εργαζομένους για την ίδρυση ή μη ίδρυση συνδικαλιστικής οργάνωσης

β) να επιβάλλουν ή να παρεμποδίζουν με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο την προσχώρηση εργαζομένων σε ορισμένη συνδικαλιστική οργάνωση

γ) να απαιτούν από τους εργαζομένους δήλωση συμμετοχής, μη συμμετοχής ή αποχώρησης από συνδικαλιστική οργάνωση

δ) να υποστηρίζουν ορισμένη συνδικαλιστική οργάνωση με οικονομικά ή με άλλα μέσα

ε) να επεμβαίνουν με οποιονδήποτε τρόπο στη διοίκηση, στη λειτουργία και τη δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων

στ) να μεταχειρίζονται με ευμένεια ή δυσμένεια της εργαζομένους ανάλογα με τη συμμετοχή τους σε ορισμένη συνδικαλιστική οργάνωση.

 3. Δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε συνδικαλιστική οργάνωση εργαζομένων εργοδότες.

Η αντίδραση του ΣΕΒ το 1982 στην ψήφιση του ....

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒ απέστειλε τότε  έγγραφο στις επιχειρήσεις με το ερώτημα ποιες θα είναι οι συνέπειες αν επιβληθεί η επαναπρόσληψη των απολυμένων αφού ο Νόμος 1264/1982 επέβαλλε επαναπρόσληψη όσων είχαν απολυθεί για συνδικαλιστική δράση με το νόμο 330/1976 . 

Θυμίζουμε  στο σημείο αυτό ότι ο υπουργός Εργασίας που τον εισηγήθηκε ήταν ο μετέπειτα πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Με την πρωτοβουλία αυτή το 1982 η Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου  αντικατέστησε τον εξαιρετικά αυτοαρχικό νόμο 330 του υπουργού Εργασίας επί κυβέρνησης Γεωργίου Ράλλη, Κωνσταντίνου Λάσκαρη. Πρόκειται για τον υπουργό Εργασίας που «έμεινε» στην σύγχρονη πολιτική ιστορία, για την γνωστή ρήση του περί του ότι … «δεν θα επιτρέψομεν την πάλην των τάξεων». 

Η μάχη αφορά το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων στα συνδικάτα

Την  μάχη για την προστασία του 1264, απο τις δήθεν μεταρρυθμιστικές διαθέσεις της σημερινής Κυβέρνησης που επιζητούν την κατάργηση του, την μάχη δηλαδή για την προστασία ενός Νόμου  που ήταν ορόσημο για την μεταπολιτευτική περίοδο και την αλλαγή , οφείλει να δώσει  το σύνολο των προοδευτικών-ριζοσπαστικών δυνάμεων παρά τα όποια λάθη παρατηρήθηκαν στην εφαρμογή του.

Η Κυβέρνηση με τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει στον 1264 στην ουσία θέλει να χτυπήσει το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι. 

Αυτό κάνει ευθέως ο κ. Χατζηδάκης, επιχειρώντας να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και εισάγοντας την έννοια της "ατομικής" συμφωνίας. Η αντίληψη που προσπαθεί να περάσει η Κυβέρνηση ότι τάχα οι εργαζόμενοι είναι ισότιμοι με τον εργοδότη είναι ανιστόρητη και βαθιά συντηρητική.

Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στα συνδικάτα δεν αφορούν τον ίδιο τον Νόμο αλλά εκείνες τις ηγεσίες που στην ουσία δεν τον εφάρμοσαν ποτέ ή παρερμήνευσαν διατάξεις του.

Και τα προβλήματα στα συνδικάτα οφείλουν να λύσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση για αυτά απο καμία Κυβέρνηση ή εργοδοτικό φορέα.


Το στέκι της έλξης - Το blog των μηχανοδηγών 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου