Βόλτα στον «παράδεισο» εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στη Θεσσαλονίκη βγήκε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, την ώρα που συνδικαλιστές σχολίαζαν πως πίσω από τους ευτυχείς μονολόγους «“γνωστοί άγνωστοι” επιχειρηματίες καίνε τα καζάνια των απλήρωτων υπερωριών». Παράλληλα, επιθεώρησε τα ανακαινισμένα γραφεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΕΦΚΑ στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή τη μεταφορά αυτών των υπηρεσιών από τον 6ο όροφο -στον οποίο βρίσκονταν 11 χρόνια- στο ισόγειο.
Η διευθέτηση βοηθά φυσικά τους πολίτες με αναπηρία, ωστόσο δεν φτάνει διότι, όπως επισήμαναν, υπάρχει έλλειψη γιατρών, θέμα για το οποίο ο υπουργός αρκέστηκε στο τετριμμένο «το θέμα εξετάζεται προκειμένου να καλυφθούν μετά και από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών».
Εξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ στην Πύλη Αξιού τον «υποδέχθηκαν» εργαζόμενοι του Οργανισμού που αναφέρθηκαν σε φιέστα εγκαινίων, ενώ η κατάσταση που επικρατεί στον Οργανισμό είναι απαράδεκτη. Ο υπουργός ενοχλήθηκε από την κινητοποίηση και ζήτησε «ορισμένοι συνδικαλιστές να ξεκολλήσουν από λογικές της δεκαετίας του ‘70 και του ‘80» αφού προβάλλουν τις θέσεις τους «για δήθεν συκοφάντηση των υπαλλήλων από τον υπουργό», ο οποίος είδε «πρόοδο στην έκδοση των συντάξεων με 900 υπαλλήλους λιγότερους»!
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης, Νίκος Γεωργιάδης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», απάντησε στις κατηγορίες για παλαιές τακτικές συνδικαλισμού πως «αυτό πουλάει συνέχεια, ότι του φταίνε οι υπάλληλοι, μόνο που στην έκδοση συντάξεων η εμπλοκή ιδιωτικών γραφείων δημιούργησε περισσότερα προβλήματα και γι’ αυτό άλλη μια φορά ζητάμε τα επίσημα στοιχεία, αλλά μάλλον θα αργήσουμε πολύ να τα πάρουμε. Οσο για την περίπτωση να ενισχυθεί με προσωπικό ο Οργανισμός που εξυπηρετεί το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων της χώρας, κοντά στα 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, κάτι τέτοιο δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης».
Πολύ ικανοποιημένος ήταν ο κ. Χατζηδάκης και από το νέο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας που εφαρμόζεται ήδη στις τράπεζες και σε σούπερ μάρκετ, καθώς, όπως είπε, «μέχρι τώρα η συμμετοχή είναι 87%. Υπάρχουν υπάλληλοι που είναι σε άδεια, γι’ αυτό το ποσοστό δεν είναι ακόμα μεγαλύτερο. Επίσης στις τράπεζες είναι ένα μικρό ποσοστό που εργάζεται με τηλεργασία. Είναι δύο μεσαία σούπερ μάρκετ που καθυστέρησαν να μπουν στη διαδικασία» και θα ακολουθήσουν «οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι εταιρείες σεκιούριτι, η βιομηχανία, και του χρόνου τέτοιον καιρό θα έχουν ενταχθεί και ο τουρισμός και η εστίαση, που είναι κλάδοι με πολύ μεγάλη σημασία για την ελληνική οικονομία».
Οπως παραδέχτηκε και ο ίδιος πάντως, υπάρχουν καταγγελίες για παράκαμψη του συστήματος από εργοδότες, με εργαζόμενους να χτυπούν την κάρτα χωρίς να φεύγουν, ωστόσο επέμεινε πως «ακριβώς η κάρτα είναι που μπορεί να εντοπίσει(;) την παρανομία τώρα πια, ενώ μέχρι τώρα δεν μπορούσε να γίνει αυτό ξεκάθαρο. Αυτή είναι η προστιθέμενη αξία της κάρτας εργασίας και μάλιστα μπορεί να γίνει αυτό και με ανώνυμη καταγγελία».
www.efsyn.gr - Απόστολος Λυκεσάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου