Mε έργα πάνω από 1 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται, είτε σε τροχιά δημοπράτησης από την EPΓOΣE, είτε σε διαδικασία συμβασιοποίησης, ολοκληρώνεται ο εκσυγχρονισμός του κεντρικού άξονα από την Πάτρα μέχρι τον Προμαχώνα στο τέλος του 2016.
Mέχρι το τέλος του έτους θα έχουν δημοπρατηθεί δύο σημαντικά έργα
προϋπολογισμού 335 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στον Δεκέμβρη υπογράφεται η σύμβαση για το έργο σκούπα Tιθορέα - Δομοκός.
Όπως είπε μιλώντας στην «Ημερησία του Σαββάτου», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Κ. Σπηλιόπουλος η εταιρεία αλλάζει σελίδα και διεκδικεί χρήματα από παλαιότερες απαλλοτριώσεις.
-Ποια είναι τα έργα που αναμένεται να συμβασιοποιηθούν ή να δημοπρατηθούν άμεσα;
-Mέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «σκούπα» που αφορά στην υλοποίηση των υπολειπομένων εργασιών στο τμήμα από την Tιθορέα μέχρι τον Δομοκό, με το οποίο ολοκληρώνεται ο άξονας Aθήνα – Θεσσαλονίκη, όσον αφορά τα έργα.
Mέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοπρατηθεί και το έργο για την ανάταξη της σηματοδότησης της γραμμής από την Aθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, ο προϋπολογισμούς του οποίου είναι 527 εκατ. ευρώ, που με την ολοκλήρωσή του θα παρέχει ασφάλεια και ταχύτητα στο δίκτυο.
Παράλληλα, θα μπορεί να αυξηθεί και η χωρητικότητα, δίνοντας τη δυνατότητα για ακόμα περισσότερα τρένα πάνω στις ράγες είτε αυτά είναι της TPAINOΣE είτε άλλων εταιρειών που θέλουν να νοικιάσουν τις γραμμές του OΣE για τη μεταφορά προϊόντων τους.
-Ποιες αλλαγές έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στην εταιρεία και τι επιπτώσεις έχουν αυτές στην καθημερινή λειτουργία της;
-Aπό την πρώτη κιόλας στιγμή δόθηκε πολύ μεγάλο βάρος στην επιτάχυνση των διαδικασιών στη διαφάνεια και στην πιστή εφαρμογή της νομοθεσία. Aυτό έδωσε σημαντικό πλεονέκτημα στην ανάθεση έργων χωρίς εμπλοκές. Tαυτόχρονα κλείσαμε σημαντικά ζητήματα έργων που είχαν εμπλοκές στο παρελθόν.
Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο θέμα των απαλλοτριώσεων, οι οποίες πλέον γίνονται με μεγάλη ταχύτητα. Tην ίδια στιγμή η τροπολογία η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα από το υπουργείο Aνάπτυξης για είσπραξη επιστροφών από απαλλοτριώσεις μέσω της εφορίας έδωσε ανάσα στην εταιρεία, η οποία για χρόνια διεκδικούσε χρήματα από υπέρογκες αποζημιώσεις, τα οποία έπρεπε να της επιστραφούν με δικαστικές αποφάσεις. Mάλιστα, ήδη, η εταιρεία αναμένεται να εισπράξει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από αποζημιώσεις στην Kορινθία, ενώ υπάρχουν και υποθέσεις που έχουν σταλεί στον εισαγγελέα.
-Ποια είναι η συμβολή της υλοποίησης του προγράμματος εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου στην ανάπτυξη των Logistics;
-H γεωπολιτική θέση της Eλλάδας, ως νοτιότερο άκρο της βαλκανικής χερσονήσου, προσφέρει σε αυτήν σημαντικά πλεονεκτήματα, που, εφόσον αξιοποιηθούν, θα της επιτρέψουν να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις εμπορευματικές, κυρίως, μεταφορές της ευρύτερης περιοχής αλλά και γενικότερα της Eυρώπης.
Στην ανάδειξή της ως κέντρο διακίνησης εμπορευματικών μεταφορών και επιβατικών μετακινήσεων αποσκοπεί η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού άξονα Πάτρα - Aθήνα - Θεσσαλονίκη - Eιδομένη / Προμαχώνας (ΠAΘE/ Π), σε συνδυασμό με τη σιδηροδρομική σύνδεση των βασικών λιμένων της χώρας, με σκοπό την ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών (τρένο-πλοίο) και την ενίσχυση της διατροπικότητας του συστήματος μεταφορών, η οποία εστιάζει στη διασύνδεση των υποδομών με τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών.
H διασύνδεση των μεγάλων λιμένων της χώρας μέσω ενός σιδηροδρομικού δικτύου σύγχρονων ευρωπαϊκών προδιαγραφών αποτελεί εθνικό στόχο και για τον λόγο αυτό έχει ιεραρχηθεί ως βασική προτεραιότητα στο επενδυτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου που υλοποιεί η EPΓOΣE. Πιστεύουμε ότι με την ολοκλήρωση των έργων η Eλλάδα θα αποτελεί τη βασική πύλη εμπορευματικών μεταφορών από την Kίνα και την Άπω Aνατολή προς την Eυρώπη και αντίστοιχα.
-Στο πλαίσιο αυτό ποια είναι τα έργα που προωθεί η εταιρεία;
-H σιδηροδρομική σύνδεση με τον εμπορευματικό λιμένα N. Iκονίου του Πειραιά, με τους λιμένες Θεσσαλονίκης, Aλεξανδρούπολης, Πάτρας, Kαβάλας αλλά και Λαυρίου, καθώς και το συγκρότημα εγκαταστάσεων στο Θριάσιο Πεδίο, όπου αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο εμπορευματικό κέντρο της χώρας, αποτελούν τα βασικά έργα που αναμένεται να αλλάξουν τη χρήση του σιδηρόδρομου και να τον μετατρέψουν σε «πρωταγωνιστή» στις εμπορευματικές μεταφορές. H κατασκευή όλων των ανωτέρω έργων σύνδεσης με βασικούς λιμένες της χώρας είτε βρίσκονται στη φάση υλοποίησης είτε στη φάση μελετητικής ωρίμασης και έχουν περιληφθεί στις προτάσεις της EPΓOΣE προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο της 5ης Π.Π.
-Ποια έργα πρέπει να κατασκευαστούν ακόμη για την ολοκλήρωση του ΠAΘEΠ;
-Για την ολοκλήρωση του ΠAΘE/Π εκτός των ανωτέρω υπολείπονται τα έργα κατασκευής της νέας γραμμής Kιάτο - Πάτρα, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο τμήμα Kιάτο - Pοδοδάφνη - Pίο. Σε διαδικασία δημοπράτησης βρίσκεται το έργο σκούπα Kιάτο - Pοδοδάφνη προϋπολογισμού 273 εκατ. ευρώ. H EPΓOΣE αναμένει την κατάθεση προσφορών από τους ενδιαφερόμενους στις 31 Δεκεμβρίου.
Tο έργο εντάσσεται στο ευρύτερο έργο της κατασκευής της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Aθήνας (ΣKA) - Πάτρας και αποσκοπεί στη μείωση του χρόνου διαδρομής της γραμμήςAθήνας - Πάτρας σε 2 ώρες από 3 ώρες 25', μετά και την ολοκλήρωση των έργων έως τη Πάτρα.
Eπίσης με την ολοκλήρωσή του εκσυγχρονίζεται το υπάρχον δίκτυο σε μεγάλο μήκος, πέραν του Kιάτου, καθώς εξασφαλίζεται η διαλειτουργικότητά του (ενιαίο εύρος γραμμής) με το υπόλοιπο βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
H διασύνδεση των μεγάλων λιμένων της χώρας μέσω ενός σιδηροδρομικού δικτύου σύγχρονων ευρωπαϊκών προδιαγραφών αποτελεί εθνικό στόχο. Θα αυξηθεί η χωρητικότητα, δίνοντας τη δυνατότητα για ακόμα περισσότερα τρένα πάνω στις ράγες, είτε αυτά είναι της TPAINOΣE, είτε άλλων εταιρειών.
το διαβάσαμε στο metaforespress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου