Για τον Ιανουάριο του 2016, μετατίθεται η κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή του νέου ασφαλιστικού, σύμφωνα με το imerisia.gr, καθώς η κυβέρνηση, «εκμεταλλευόμενη» τα χρονικά περιθώρια που της δίνουν οι τοκογλύφοι, αποφάσισε να βάλει - μέσω της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) - στη διαπραγμάτευση
για τη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων όχι μόνο τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και τα...κόμματα με δικούς τους εμπειρογνώμονες.
Παρά την εκπεφρασμένη, μόλις πριν από λίγες ημέρες, αντίθεση των αρχηγών των κομμάτων να παράσχουν οποιαδήποτε σχετική στήριξη στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα (σ.σ.: στα λόγια, γιατί επί της ουσίας έχουν ψηφίσει το 3ο μνημόνιο, που προβλέπει αλλαγές επί τα χείρω στο ασφαλιστικό), ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος, παραδίδοντας χθες στον πρόεδρο της ΟΚΕ Γ. Βερνίκο το κυβερνητικό πλαίσιο των «γενικών αρχών» της ασφαλιστικής «μεταρρύθμισης», ζήτησε σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, να υπάρξει διαβούλευση και γνωμοδότηση με τη συμμετοχή όχι μόνο των φορέων που εκπροσωπούνται στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, αλλά και εμπειρογνωμόνων των κομμάτων.
Η πρώτη γνωμοδότηση της ΟΚΕ επί των «γενικών αρχών» της μεταρρύθμισης που κατέθεσε ο υπουργός, συμφωνήθηκε να υποβληθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει τις ημέρες που απομένουν μέχρι τα τέλη του χρόνου, και... δεύτερη για την εξειδίκευση των προτεινόμενων παρεμβάσεων.
Δηλαδή, η όλη διαδικασία σχεδιάζεται να «τρέξει» σε μια... παράλληλη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης στο εσωτερικό - με όλους όσοι ανταποκριθούν - και στο εξωτερικό με τους τοκογλύφους - δανειστές και άλλους φορείς και Οργανισμούς και να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Πώς, όμως, η ΟΚΕ θα έχει «γνωμοδότηση» και από τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, όταν η ΓΣΕΕ έχει αποσύρει τους εκπροσώπους της;
Θα μιλήσει εκ μέρους της η ΑΔΕΔΥ, που μετέχει κανονικά;
Όπως έχει καταγγείλει το ΜΕΤΑ εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα, «η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) - άγνωστο πότε - αποφάσισε ετσιθελικά να μη συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας, στη συγκρότηση και λειτουργία της ΟΚΕ, δήθεν ως “αντίμετρο” στην απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει 2 (αντί 3) εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και 2 εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ στην Ευρωπαϊκή ΟΚΕ (ΕΟΚΕ), αντίδραση η οποία είναι εντελώς προσχηματική και δεν αποσκοπεί στην “υπεράσπιση” της αυτονομίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων από κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως φαρισαϊκά ισχυρίζεται».
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, υπογραμμίζει η παράταξη, «που έχει θεοποιήσει επί σειρά ετών τον λεγόμενο “κοινωνικό διάλογο” και τη συμμετοχή του στους συναφής θεσμούς, δε διστάζει, όταν πρόκειται για τα ίδια συμφέροντα μιας ηγετικής γραφειοκρατικής ομάδας, ακόμη και να τους υπονομεύει ανοιχτά, ακυρώνοντας ακόμα και την παραμικρή δυνατότητα παρέμβασης υπέρ των εργαζομένων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου