Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Άρθρο Γιάννη Γρίβα

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Μπορούμε να παραθέσουμε την παραβολή της μπανάνας που είχε χρησιμοποιήσει ο Keynes με σκοπό να βγούνε από την κρίση, και νομίζω πως ταιριάζει απόλυτα στη χώρα μας. 
Σε μια χώρα που παρήγαγε μόνο μπανάνες, ο λαός της κατανάλωνε μόνο
μπανάνες, ήταν ευημερούσα και όλοι περνούσαν καλά.

 Συμβουλευόμενοι όμως διαφόρους, αποφάσισαν να διατυπώσουν την άποψη αλλά και να το  κάνουν πράξη, υπέρ της αποταμίευσης. Έτσι το σύνθημα που επικράτησε ήταν <<Η ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΕΤΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ>> με το καταναλώνει ο λαός λιγότερο και να αποταμιεύει περισσότερα. Το σενάριο ήταν, να αυξηθούν οι επενδύσεις, άρα οι τράπεζες θα είχαν μεγαλύτερα διαθέσιμα από τις αποταμιεύσεις, η τιμή θα έπεφτε λόγω της μικρότερης ζήτησης και έτσι το κόστος διαβίωσης θα μειωνόταν , τελικά θα αυξάνονταν οι επενδύσεις.
 Δυστυχώς το σενάριο δεν καρποφόρησε αλλά έφερε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Οι επιχειρήσεις παρήγαγαν τις ίδιες ποσότητες μπανάνας όμως είχαν ζημία ίση με την αποταμίευση. Το κόστος παραγωγής της μπανάνας ίδιο. Άμεσα οι επιχειρήσεις  άρχισαν να απολύουν, να μειώνουν μισθούς , ενώ η παραγωγή μειώθηκε τόσο όσο απαιτούσε η νέα ζήτηση. Συνεπώς η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΛΠΑΣΕ , το ΕΘΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕΙΩΘΗΚΕ, τα ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ. 
Άρα ένας φαύλος κύκλος παράγωγης εισοδημάτων που μειώνονταν συνεχώς και  ανεργίας που συνεχώς ανέβαινε. Επενδύσεις δεν πραγματοποιούνταν γιατί η ενεργώς ζήτηση είχε εξαϋλωθεί, ενώ την οποία ρευστότητα την κρατούσαν για τον εαυτό τους οι τράπεζες. Στο μεταξύ οι μπανάνες σάπιζαν. Η πολίτικη που ευαγγελίζονταν ότι θα ήταν ιδανική τους οδήγησε στα τάρταρα. Τους απασχολούσε τι πρέπει να κάνουν; Τότε εμφανίσθηκε ένας μάγος. Μόλις είδε αυτά τα πράγματα , αναφώνησε τι είναι αυτά που κάνετε, όλα αυτά είναι παράλογα και ανοησίες, και αυτά που σκεφθήκατε η σας συμβούλευσαν είναι ανόητοι-ηλίθιοι και βλάκες!................................... Εξηγώντας, θα πρέπει να καταλάβετε ότι το χρήμα στην οικονομία είναι σημαντικό, δεν το έχουμε μόνο για να ανταλλάσουμε  τα αγαθά αλλά η απουσία του προκαλεί ζημία στην παραγωγή και απασχόληση. Το ζούσαν ήδη!
 Τους εξήγησε όταν υπάρχουν αποταμιεύσεις δεν σημαίνει ότι πάνε στη πραγματική οικονομία, μπορεί να μην πάνε στην αγορά αγαθών αλλά σε ατομικά χρηματοκιβώτια η να μένουν στις τράπεζες δηλαδή σε άυλες αξίες, άρα δεν γίνεται καμία επένδυση , δεν είναι ανάγκη να έχετε αποταμιεύσεις για να γίνουν επενδύσεις. Όπως σας λένε , αυτό είναι μύθος.
 Αρκεί το τραπεζικό σύστημα να παράγει πιστώσεις δηλαδή να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις και στο τέλος με την ολοκλήρωση τους θα δημιουργηθούν αποταμιεύσεις. Πρέπει  να καταλάβετε ότι δεν εξαρτώνται οι επενδύσεις από τις αποταμιεύσεις αλλά το αντίστροφο. Αν δεν γίνουν επενδύσεις δεν θα έχετε αποταμιεύσεις. 
Ακόμη θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ανεργία οφείλεται στη σχέση αποταμίευσης και επένδυσης και στην μη ύπαρξη εύκαμπτων μισθών. Οι εύκαμπτοι και χαμηλοί μισθοί οδηγούν στην ανεργία. Ξέρετε ότι με το χρήμα δεν παίζουμε, το τραπεζικό σύστημα το θέτουμε πάντα υπό κοινωνικό έλεγχο. Το χρήμα το παράγουμε από τις επενδύσεις και από τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Βάλτε την κεντρική τράπεζα  να παράγει χρήμα για τις επενδύσεις και αν δεν το κάνουν οι ιδιώτες ας αναλάβει το κράτος για ένα χρονικό διάστημα να παίξει το ρόλο τόσο του επενδυτή όσο και του καταναλωτή, πρέπει να βάλετε τη χώρα σε δουλειά. 
Αλήθεια πόσο ταιριάζει απόλυτα με την χώρα μας, αφού το ομολόγησε με τις δηλώσεις του, ο απερχόμενος επί των οικονομικών  (γουρουνάς) ΝΤΑΙΣΕΜΠΛΟΥ πρόεδρος του Eurogroup που ανέφερε  <<ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ(ΑΝ ΟΧΙ ΟΛΑ) ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ, ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΚΡΙΝΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΟΛΑ ΕΓ ΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ. ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ , ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΜΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. 
Είπε δηλαδή ουσιαστικά κυνικότατα <<ΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΑΣ, ΑΦΟΥ ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΟΥ………>> 

Και εμείς σήμερα τι κάνουμε; Ακούμε τον ΓΟΥΡΟΥΝΑ!...........................ΕΝΩ ΤΟ ΣΚ  ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ!.................Συνεχίζεται…………..                                                                                      
                                                                                                     ΓΡΙΒΑΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ
                                                                                                       ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου