Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Σοβαρή παρέμβαση Ηλεκτροδηγών για την εναλλαγή βαρδιών

Όταν τα Σωματεία λειτουργούν προς όφελος της υγείας των εργαζομένων ....Μοιραίες συγκρίσεις με την λειτουργία της ΠΕΠΕ .
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εξώδικο απέστειλαν το Σωματεία Ηλεκτροδηγών ΣΤΑ.ΣΥ και η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ προς την ΣΤΑ.ΣΥ και την αρμόδια Κοινωνική Επιθεώρηση που αφορά την διαμόρφωση των βαρδιών αναφέροντας τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία των εργαζομένων το ακατάστατο ωράριο και προτείνοντας και λύσεις για το πολύ σοβαρό θέμα .
Το εξώδικο > 
Είναι γνωστό πως σε σχέση με τα άτομα που εργάζονται σταθερές ώρες, τα
άτομα που εργάζονται σε βάρδιες βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση ενός εύρους καταστάσεων που αφορούν την υγεία

Ιδιαίτερα η δραστηριότητα την νύχτα συμπαρασύρει ένα σύνολο ομοιοστατικών μηχανισμών και δραστηριοτήτων στην φυσιολογία της λειτουργίας του ανθρωπίνου οργανισμού με αποτέλεσμα την διαταραχή του αποκαλούμενου Κιρκάδιου ρυθμού. Όταν διαταράσσεται αυτός ο ρυθμός, διαταράσσεται το σύνολο των ομοιοστατικών μηχανισμών του ανθρώπινου οργανισμού με συνέπεια να μειώνονται οι άμυνες του.

Επίσης, οι εναλλασσόμενες βάρδιες κρίνονται γενικώς ως επικινδυνότερες για τον οργανισμό διότι το σοκ που υφίσταται το ανθρώπινο βιολογικό ρολόι είναι ιδιαίτερα μεγάλο και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις συνεχείς αλλαγές.

Δυστυχώς, συστάσεις για τους εργαζόμενους σε βάρδιες είναι δύσκολο να δημιουργηθούν, αλλά μπορούν να αναγνωριστούν κάποιες γενικές αρχές ως οδηγίες για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, ώστε να προαχθεί ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής, πέρα από τις γενικές οδηγίες που υπάρχουν για τον τρόπο ζωής και τη διαχείριση της κούρασης.

Σύμφωνα με σαφή οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης(http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/200388.1147767138075.pdf), στα άρθρα 6, 10, 12, 13, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα αναγκαία μέτρα που θεσπίζονται σε συνάρτηση με τις επιταγές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, οι προϋποθέσεις για τη νυχτερινή εργασία, καθώς και ο ρυθμός εργασίας.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλα τα παραπάνω και προκειμένου η εταιρεία να μεριμνήσει άμεσα για την ομαλοποίηση του κυλιόμενου ωραρίου εργασίας που εφαρμόζει στους εργαζόμενους που στελεχώνουν θέσεις εργασίας σε 24ωρη βάση, καθώς και όλες τις άλλες ειδικότητες που λειτουργούν υπό καθεστώς βαρδιών στο δίκτυο λειτουργίας της, παραθέτουμε αρχικά τις παρακάτω προτάσεις μας που αφορούν ομάδες εργασίας σε καθεστώς 24 κάλυψης, καθώς και τις ομάδες που λειτουργούν σε καθεστώς βαρδιών, γεγονός το οποίο συν τοις άλλοις συντελεί στην ενιοποίηση των προγραμμάτων εργασίας σε μια ενοποιημένη επιχείρηση:

Τροποποίηση του τρέχοντος προγράμματος εργασίας που εφαρμόζεται με εναλλασσόμενη 7ήμερη, 6ήμερη ή 5ήμερη βάρδια και 4ήμερα, 3ήμερα ή 2ήμερα ρεπό αντίστοιχα και μετατροπή αυτού σε εναλλασσόμενη 5ήμερη - 4ήμερη εργασία με 2ήμερα και τριήμερα ρεπό.

Μείωση των συνεχόμενων νυχτερινών βαρδιών και διαμερισμό αυτών έτσι ώστε να εκτελούνται μόνο 2 συνεχόμενες νυχτερινές βάρδιες ανά εβδομάδα εργασίας, είτε στο πενθήμερο είτε στο 4ήμερο μεταξύ των ρεπό.

Σχεδιασμό προγραμμάτων που θα συνάδουν με την εταιρική κουλτούρα ενιαίας επιχείρησης, με γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης και της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις και κατ’ επέκταση για μία ουσιαστική συζήτηση που θα έχει ως αποτέλεσμα την εφαρμογή των ως άνω προτάσεων.
Επιφυλασσόμενοι των νομίμων δικαιωμάτων μας, αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα σε όποιον απευθύνεται, προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.
Οι Διοικήσεις 



4 σχόλια:

  1. Ποιός δουλεύει ποιόν δεν ξέρω. Που έτσι και σταματήσει αύριο η πληρωμή των ρεπό και τα εκτελείτε όλα θα κατέβετε στους δρόμους. Για ποιά υγεία και ποιά προγράμματα εργασίας μιλάτε οταν και τα κατοχυρωμένα τα καταπατάνε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Καλά είναι τα σοβαρά σωματεία αλλά έχουν και ανάγκη απο σοβαρά μέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θέλω να φανταστώ τι θα γίνει αν βάλουμε τέτοιο θέμα σε ψήφιση στην συνεδρίαση της ΠΕΠΕ...
    Μοιραίες οι συγκρίσεις . Είμαστε 30 χρόνια πίσω.

    Γενιδούνιας Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Κώστα το πρόβλημά μας, είναι στο ότι δεν διαθέτουμε φαντασία".
    Εάν διαθέταμε φαντασία,τα πράγματα θα ήταν σαφώς πολύ πιο καλύτερα και ίσως να μην είχαμε φθάσει ποτέ εδώ που είμαστε σήμερα.
    Μακριά τα ψέματα, μόνο με την φαντασία θα μπορούσαν να είχαν κινητοποιηθεί μέσα μας, όλες εκείνες οι ανθρώπινες δυναμικές και θα είχαν αποτρέψει αυτό που συμβαίνει τώρα.
    ….Όπως λέμε θα τους είχαμε προλάβει πριν κάνουν το κακό και θα γλιτώναμε τη μεγάλη κατρακύλα.
    Πάντα να έχεις φαντασία, άλλωστε κι εδώ που είμαστε σήμερα, η φαντασία μας έφερε μέσω εξέλιξης.
    "Χωρίς φαντασία δεν υπάρχει εξέλιξη & χωρίς την εξέλιξη θα είμαστε ακόμα στις σπηλιές".
    Είναι παρατηρημένο όμως ότι το υλικό κατασκευής μας, δείχνει να παίρνει απίστευτη αναβάθμιση καθώς και Overclocking εκτός συνηθισμένων ορίων.
    Τι να κάνουμε? ....Θα το υποστούμε με το ανάλογο κόστος!
    Πάντα θα υπάρχου οι Καλοί οι Κακοί και οι Άσχημοι.
    Ούτως ή άλλως μόνο επάνω σε αυτή την μεγάλη σύγκρουση αναβαθμίζεται το υλικό κατασκευής μας.
    Ένας τρόπος υπάρχει ._ "Αν δεν πάθουμε δεν θα μάθουμε"
    "Νόμος".

    Κάτι καλό από μένα να ανεβάσω λίγο τα επίπεδα της φαντασίας.
    https://www.youtube.com/watch?v=VLJvO9y9ayM

    Καλό βράδυ και πάντα με φαντασία, είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να αισθανόμαστε τέτοιες εποχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμβιβαστείτε με την τόσων χρόνων υπάρχουσα κατάσταση.Μην εγείρετε τώρα τέτοια θέματα. Θα χαλάσετε την ηρεμία των διοικούντων.Θα τους αποσπάσετε την προσοχή από το κύριο έργο τους της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και δεν το θέλουν καθόλου αυτό οι επικεφαλείς του σωματείου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή