Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Ποια είναι τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης - Δείτε τους πίνακες

Διαρροή στο Πρώτο Θέμα...
Η συμφωνία με τους δανειστές αξιώνει «ακαριαίο θάνατο» για τους 50ρηδες και τους 55ρηδες και πιο ήπια προσαρμογή για τις μεγαλύτερες ηλικίες
Την  άμεση εφαρμογή της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων μετά τη δημοσιοποίηση  του σχετικού νόμου προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές, η οποία αξιώνει «ακαριαίο θάνατο» για τους 50ρηδες και
τους 55ρηδες και πιο ήπια προσαρμογή για τις μεγαλύτερες ηλικίες.
Τα μεταβατικά όρια θα εφαρμοστούν σταδιακά έως το 2021
Σύμφωνα με τον πίνακα της αύξησης των ορίων ηλικίας προβλέπεται επιβάρυνση 5 ετών για τους 50άρηδες που θα συνταξιοδοτηθούν φέτος αντί για 6,5 χρόνια που πρότειναν  οι δανειστές.

Ειδικότερα, όσοι έβγαιναν στη σύνταξη 50, 51 και 52 ετών να βγουν στα 55 με τα νέα όρια.
Όσοι έβγαιναν στη σύνταξη 53, 54 και 55, θα συνταξιοδοτηθούν στα 55,9.

Όσοι έβγαιναν στα 56 θα επιβαρυνθούν με λίγους μήνες και θα βγουν στα 56,8, όσοι έβγαιναν στα 57, θα επιβαρυνθούν με ένα εξάμηνο και θα βγουν  στα 57,6, όσοι έβγαιναν στα 58 θα πάνε στα 58,5, όσοι έβγαιναν στα 59,4 θα πάνε στα 60, όσοι έβγαιναν 60,3 θα πάνε στα 61 κλπ.

Τα μεταβατικά όρια θα εφαρμοστούν σταδιακά έως το 2021, έτσι ώστε από το 2022 και μετά να μην υπάρχει καμία δυνατότητα συνταξιοδότησης πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας ή των 62 με 40 έτη ασφάλισης. Πάντως «κερδισμένη» θεωρείται η προστασία των θεμελιωμένων δικαιωμάτων με επιπλέον μπόνους το οποίο πρέπει να συμφωνήθηκε στη διάρκεια της τελευταίας διαπραγμάτευσης.  

Από τα μέτρα δε θίγονται όσοι  συμπληρώνουν  τα απαιτούμενα  έτη ασφάλισης και την απαιτούμενη ηλικία έως την ψήφιση το νόμου (και όχι έως 30 Ιουνίου) καθώς και οι εργαζόμενοι στα βαρέα και οι μητέρες ανάπηρων παιδιών. Στο κείμενο του μνημονίου επισημαίνεται ότι θα επιβαρυνθούν με πέναλτι 16% (μείωση σύνταξης) όσοι αποφασίσουν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη θέσπιση ισχυρών αντικινήτρων).

Σύμφωνα με το ΓΛΚ από την αύξηση των ορίων ηλικίας προκύπτει εξοικονόμηση 5 εκατ. ευρώ για το 2015, 29 εκατ. ευρώ για το 2016, 79 εκατ. ευρώ το 2017, 157 εκατ. ευρώ για το 2018 και 263 εκατ. ευρώ για το 2019. Στον πρώτο πίνακα που ακολουθεί καταγράφονται τα νέα όρια για μειωμένες συντάξεις και σύνταξη μετά από 40 χρόνια εργασίας ενώ στο δεύτερο πίνακα καταγράφονται τα νέα όρια με πλήρη συνταξιοδότηση.

Με άλλη διάταξη, ξεκαθαρίζεται ότι όσοι συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου και μετά, για σύνταξη γήρατος και όχι αναπηρίας ή χηρείας, θα λάβουν το ποσό της σύνταξης που προκύπτει βάσει των οικείων καταστατικών διατάξεων, ήτοι το οργανικό ποσό, χωρίς την επιχορήγηση του κράτους, και μόνο εφόσον συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους το ποσό αυτό, αν είναι κατώτερο της κατώτατης σύνταξης, θα συμπληρωθεί ώστε ο συνταξιούχος να λάβει το κατώτατο όριο.

Παράλληλα, διορθώνονται δύο διατάξεις του νόμου Λοβέρδο - Κουτρουμάνη (3863/2010). Αναλυτικά, ξεκαθαρίζεται ότι ο διπλός τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, από 1η Ιανουαρίου 2015, αφορά όσους έχουν υπαχθεί για πρώτη φορά στην ασφάλιση έως και 31/12/2010 και συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας από 1η Ιανουαρίου 2015. Να σημειωθεί ότι η τροποποιούμενη διάταξη έλεγε ότι ο νέος, διπλός τρόπος υπολογισμού (ένα σκέλος με το παλαιό σύστημα και ένα σκέλος με τη βασική και αναλογική) αφορά όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από την αρχή του 2015.

Αλλαγές προβλέπονται και σε διατάξεις του πρώτου πακέτου ασφαλιστικών διατάξεων που ψηφίστηκαν αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας Τσίπρα - πιστωτών.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι υποχρεωτικά από 1η Σεπτεμβρίου του 2015 υπάγονται στο υπερ-επικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑ οι τομείς του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ, ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης του ΟΑΕΕ, ο τομέας επικουρικής ασφάλισης των αρτοποιών, ο τομέας επικουρικής ασφάλισης των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, ο τομέας επικουρικής ασφάλισης μηχανικών και εργοληπτών, συμβολαιογράφων, δικηγόρων, Ιδιοκτητών συντακτών και υπαλλήλων Τύπου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, των ναυτικών (ΚΕΑΝ) του ΝΑΤ καθώς και του προσωπικού ιδρυμάτων εμπορικού ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ). Το ΕΤΕΑ θα λειτουργεί με ενιαία διοικητική και οικονομική οργάνωση.

Επίσης, ξεκαθαρίζεται ότι «παγωμένα» έως το τέλος του 2021 παραμένουν όχι η κρατική χρηματοδότηση αλλά τα κατώτατα όρια σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου.

Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση των ειδικών φόρων τελών και εισφορών που αφορούν στους συμβολαιογράφους και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων (κράτηση υπέρ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων).





Protothema - Euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου