Η ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ - ΟΤΑΝ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΤΗΒΕΝΝΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΥΓΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Το δικαστήριο διατάσσει την επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή Γενιδούνια: η απόλυση κρίθηκε παράνομη και αντισυνδικαλιστική. Ένα μάθημα δημοκρατίας που θέτει ερωτήματα και προς τους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους.
Αθήνα, Ιούλιος 2025. Όταν η δικαστική τήβεννος δείχνει μεγαλύτερη πυγμή από τη διοίκηση. Όταν η δικαιοσύνη δεν περιορίζεται στο να εκδίδει αποφάσεις, αλλά αφήνει το αποτύπωμά της στην ιστορία.
Συνέβη στην Ελλάδα, αλλά αφορά κι εμάς. Αφορά την Ιταλία, αφορά την Ευρώπη. Αφορά όλους όσοι πιστεύουν ότι η εργασία δεν είναι παραχώρηση, αλλά δικαίωμα. Κι ότι η συνδικαλιστική ελευθερία δεν είναι μια χάρη που μας κάνει η εργοδοσία, αλλά ένας συνταγματικός πυλώνας.
Με την απόφαση υπ' αριθμ. 4605/2025, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη την απόλυση του Κώστα Γενιδούνια, Προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Μηχανοδηγών (ΠΕΠΕ). Η απόλυση είχε γίνει την επομένη της υποψηφιότητάς του για το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου. Την επόμενη κιόλας ημέρα, η διοίκηση της Hellenic Train υπέγραψε την απόλυσή του. Το χρονικό αυτής της ενέργειας προκάλεσε έντονη συζήτηση.
Στην Ελλάδα, η Δικαιοσύνη έδειξε ότι ξέρει να διακρίνει τη νόμιμη επιχειρηματική αυτονομία από πράξεις που παραβιάζουν τα όρια της συνδικαλιστικής ελευθερίας.
Το δικαστήριο διέταξε την άμεση επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή μέχρι την οριστική απόφαση.Και ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν σαφή όρια, πέραν των οποίων το διευθυντικό δικαίωμα μετατρέπεται σε κατάχρηση.
Η ανακοίνωση του σωματείου ΠΕΠΕ τονίζει με σαφήνεια τις ανησυχίες του: σύμφωνα με όσα αναφέρονται, η Hellenic Train —θυγατρική του Ομίλου FerroviedelloStatoItaliane— έχει επιδείξει πρακτικές που θεωρούνται αμφιλεγόμενες, όπως η παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής των εργαζομένων και η συστηματική χρήση πειθαρχικών μέτρων που εκλαμβάνονται ως δυσανάλογα. Είναι εύλογο, σημειώνει το σωματείο, να τίθεται το ερώτημα πού βρίσκεται το όριο ανάμεσα στον έλεγχο και στον σεβασμό της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.
Κι εδώ γεννιέται ένα ευρύτερο ερώτημα: μπορεί ένας μεγάλος ευρωπαϊκός όμιλος να αγνοεί όσα συμβαίνουν σε θυγατρική του στο εξωτερικό;
Το θέμα που ανέκυψε στην Ελλάδα αξίζει προσοχής και αλλού. Ο γράφων είχε προσπαθήσει για μια διακριτική μεσολάβηση, χωρίς δημοσιότητα, με στόχο μια εποικοδομητική λύση. Όμως αυτό το περιστατικό σύρθηκε μέχρι που εξελίχθηκε τελικά σε μια εμβληματική υπόθεση.
Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Σε μια εποχή που οι εταιρείες σιδηροδρόμων και υποδομών μιλούν για βιωσιμότητα και κοινωνική ευθύνη, η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων —συμπεριλαμβανομένων των συνδικαλιστικών— πρέπει να αποτυπώνεται όχι μόνο στις δημόσιες δηλώσεις, αλλά και στις εσωτερικές επιχειρηματικές πρακτικές. Η συνέπεια ανάμεσα στις αρχές ESG και την καθημερινή πρακτική αποτελεί σήμερα ένα θέμα που μας αφορά όλους.
Η ΠΕΠΕ ευχαριστεί τους πολίτες και τους εργαζόμενους που έδειξαν τη στήριξή τους. Και ευχαριστεί το δικηγορικό γραφείο του καθηγητή Κώστα Παπαδημητρίου, που υπερασπίστηκε την υπόθεση με αφοσίωση και επαγγελματισμό.
Το μήνυμα που έρχεται από την Αθήνα είναι ξεκάθαρο: το εργατικό δίκαιο και η δημοκρατία προστατεύονται και στα δικαστήρια. Και όποιος νομίζει ότι μπορεί να τα παρακάμπτει, αργά ή γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπος με τον Νόμο.
Η πλήρης ανακοίνωση (της ΠΕΠΕ) επισυνάπτεται στο άρθρο αυτό. Καταγράφει, χωρίς ρητορικές κορώνες, ότι μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή. Αν έχουμε το θάρρος να επιβάλλουμε να τη σεβαστούν.
Pietro Serbassi, 18/7/2025
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου