Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Αυτή είναι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που προτείνει η ΠΟΣ

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.) αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή της στις 12.2.2014, να κινήσει, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν.1876/90, τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την κατάρτιση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το έτος 2014, οι όροι της οποίας θα αποτελούν συνέχεια των ρυθμίσεων των προηγούμενων ΕΣΣΕ.
           
Α. ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ


α. Γενικότεροι στόχοι  για το σιδηρόδρομο όπως. Ο δημόσιος και κοινωνικός του χαρακτήρας. Η δεδομένη αντίθεσή μας για τις ιδιωτικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ. Η αντίθεσή μας στη συρρίκνωση του σιδηροδρομικού έργου και στη μη αξιοποίηση των δυνατοτήτων επέκτασης του. Η ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, της επέκτασής του και της πλήρους αξιοποίησής του. 
β. Τα οικονομικά θέματα του προσωπικού. Με την εφαρμοζόμενη πολιτική της λιτότητας, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, τις αλλεπάλληλες μειώσεις των αποδοχών του, τη διπλή εφαρμογή της μείωσης κατά 25% με την ένταξη στο Ενιαίο Μισθολόγιο έχουν οδηγήσει το προσωπικό σε δεινή οικονομική και κοινωνική θέση. Κατά συνέπεια  είναι άμεση ανάγκη να δοθεί ποσοστιαία αύξηση επί των βασικών μισθών του προσωπικού, καθώς και να υπάρξει  ενιαία ρύθμιση στο ζήτημα των αποζημιώσεων προς  το προσωπικό που παραιτείται για συνταξιοδότηση.
γ. Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας του υπηρετούντος προσωπικού και η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. Λόγω της συνεχιζόμενης και αυξημένης ροής συνταξιοδότησης, το εναπομείναν προσωπικό, δεν επαρκεί. Αποτέλεσμα της μείωσης του προσωπικού είναι το έργο των κενών θέσεων εργασίας να καλύπτεται από το υπάρχον προσωπικό με υπερεργασία, με πληρωμή αναπαύσεων και αδειών. Κατά συνέπεια η ανάγκη   να καλυφθούν οι  κενές θέσεις με προσλήψεις είναι άμεση και επιτακτική.
δ. Θέματα κοινωνικής πολιτικής και θεσμικά θέματα που αφορούν: Στη βελτίωση των κανόνων ασφάλειας της κυκλοφορίας και των εργαζομένων. Στην πιστοποίηση των κλάδων προσωπικού όπου απαιτείται σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στην Εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού για τα νέα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα.
ε. Επαναφορά των όρων των Ε.Σ.Σ.Ε. Η κατάργηση των Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων του προσωπικού του ΟΣΕ, η ένταξη του προσωπικού στο  Ενιαίο Μισθολόγιο μολονότι οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις λειτουργούν σε εντελώς διαφορετική βάση απ’ τις δημόσιες υπηρεσίες και γενικότερα η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων έχουν αφενός δημιουργήσει συνθήκες πρωτοφανούς συμπίεσης  της εργασιακής και οικογενειακής ζωής των εργαζόμενων σιδηροδρομικών και αφετέρου έχουν αποβεί αρνητικές ως προς την αποτελεσματική παραγωγική λειτουργία των ίδιων  επιχειρήσεων. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο με την άρση των καταναγκαστικών νομικών  περιορισμών να επαναφερθούν σε ισχύ οι όροι των Σ.Σ.Ε. που καταργήθηκαν με το ν.3891/2010.


Β. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ 

Ι. ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΧΡΟΝΟΣ  ΚΑΙ  ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ – ΕΝΤΑΞΗ KAI ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ

1. Ως χρόνος προϋπηρεσίας για όλες τις κατηγορίες προσωπικού να καθοριστεί αθροιστικά: α) ο χρόνος που διανύθηκε σε ομότιμα και συναφή καθήκοντα σε οποιονδήποτε εργοδότη με σχέση εξηρτημένης εργασίας, ή σε άσκηση  επαγγέλματος συναφούς ειδικότητας, ανεξάρτητα από ηλικία, εφόσον αυτό αποδεικνύεται με την προσκόμιση βεβαιώσεων του οικείου ασφαλιστικού φορέα και β) ο χρόνος στρατιωτικής θητείας μέχρι  είκοσι τεσσάρων (24) μηνών.
2. Για τους εργαζόμενους οι οποίοι υπηρετούν σε κατηγορία ανώτερη των τυπικών προσόντων που κατέχουν, η κατάταξή τους να γίνει στην κατηγορία που ήδη υπηρετούν, με βάση το ίδιο προσφερόμενο έργο για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών και σύμφωνα με τα κριτήρια πρόσληψης, όπως αυτά περιγράφονται στην οικεία εγκύκλιο με αριθμό ΔΙΔΑΔ-ΔΙΠΙΔΔ/οικ. 29605/12-12-2012 του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
3. Για τους εργαζόμενους που κατέχουν και προσκομίζουν τίτλους σπουδών που αντιστοιχούν σε ανώτερη κατηγορία τυπικών προσόντων από εκείνη στην οποία υπηρετούν και προσλήφθηκαν, η ένταξή τους θα γίνεται με βάση τους παραπάνω τίτλους, παίρνοντας υπόψη τις λειτουργικές ανάγκες  και το προσφερόμενο έργο. 
4. Το προσωπικό που κατέχει τίτλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης  μετά τη συμπλήρωση 25 ετών στην υπηρεσία και ως αναγνώριση της εξειδικευμένης εμπειρίας του στο σιδηροδρομικό αντικείμενο, εντάσσεται στην κατηγορία ως ΔΕ. 
5. Από την υπογραφή της παρούσης και εντός  τριμήνου, υποχρεούται η εταιρεία να προχωρήσει σε μετάταξη του προσωπικού στον κλάδο στον οποίο απασχολείται. 

ΙΙ. ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας να χορηγηθεί και όσους δεν το λαμβάνουν ενώ το δικαιούνται λόγω των καθηκόντων που εκτελούν.

ΙΙΙ. ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Με βάση τις προβλεπόμενες θέσεις του Οργανογράμματος να επεκταθεί το μηνιαίο επίδομα θέσης ευθύνης και στους Επικεφαλής Τομέα,  Επικεφαλής Ομάδας και το θέσης ευθύνης τήρησης δρομολογίων. 

IV. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΒΑΣΗ Ν.993/1979

1. Η αποζημίωση λόγω παραίτησης του προσωπικού, καταβάλλεται σε δύο (2) εξαμηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την ημερομηνία παραίτησης.  
2. Όλο το προσωπικό που προσλήφθηκε στον ΟΣΕ ως τακτικό προσωπικό (ανεξάρτητα από την εταιρεία στην οποία απασχολούνται κατά τον χρόνο της παραίτησής τους), λόγω της φύσης της σιδηροδρομικής  εργασίας, η οποία είναι απόλυτα εξειδικευμένη και απαιτεί υψηλό επίπεδο ειδικής εκπαίδευσης και διανοητικής προσπάθειας, θεωρείται υπαλληλικό προσωπικό, όπως προβλέπονταν και από  τον ΓΕΚΑΠ/ΟΣΕ, ο οποίος  είχε κυρωθεί με το άρθρο 13 του Ν.2671/1998 και καθόριζε με τη διάταξη του άρθρου 23 (Δοκιμαστική υπηρεσία-Μονιμοποίηση), όλο το τακτικό προσωπικό του  ΟΣΕ ως υπαλλήλους.  
3. Οι εργαζόμενοι που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας των είκοσι (20) ετών και πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μπορούν με αίτησή τους να ζητήσουν την καταβολή αποζημίωσης το ποσοστό της οποίας καθορίζεται στο 20% εφάπαξ. 

V. ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ 30% ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

1. Το προσωπικό που εργάζεται σε πενθήμερη εργασία και καλείται να εργαστεί κατά την ημέρα του Σαββάτου λαμβάνει προσαύξηση 30% όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία.
2. Να χορηγηθεί στο προσωπικό ως προσωπική διαφορά η μείωση πέραν του 25% που επήλθε  με την εφαρμογή δύο φορές της μείωσης  του 25% κατ΄ ανώτατο όριο. 
3. Δυνατότητα εξάντλησης για τους υπηρετούντες, των μισθολογικών κλιμακίων του ενιαίου μισθολογίου κάθε κατηγορίας εκπαίδευσης, εντός του απαιτούμενου συνταξιοδοτικού χρόνου όπως αυτός ορίζεται από το νόμο 3863/2010.

VI. ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΜΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Οι εργαζόμενοι που εξαγοράζουν τα ένσημα προκειμένου να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, επιδοτούνται από την εταιρεία με ποσοστό 50% της δαπάνης με την απαραίτητη προσκόμιση της απόφασης αναγνώρισης ή της σχετικής βεβαίωσης του οικείου ασφαλιστικού φορέα. Τηρούμενης της ισχύουσας κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας, προκειμένου κάποιος εργαζόμενος που αποχωρεί από την εταιρεία να θεμελιώσει προϋποθέσεις πλήρους συντάξεως γήρατος, η εταιρεία θα του καταβάλλει το σύνολο του ποσού που αφορά στην εξαγορά ασφαλιστικών εισφορών για διάστημα στρατιωτικής θητείας μέχρι δεκαοκτώ (18) μήνες, για την προσμέτρησής της ως συντάξιμης. 





VII. ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ 

Χορηγείται στους εργαζόμενους, ως μηνιαία εισφορά, ποσοστό 0,3% επί των μηνιαίων τακτικών αποδοχών για την εκπλήρωση των σκοπών των Σωματείων και ειδικότερα, των Αλληλοβοηθητικών Λογαριασμών αυτών. 

VIII. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Χορήγηση του ποσού που αντιστοιχεί από το ΛΑΕΚ για κάθε ημέρα συμμετοχής των εργαζομένων και εκπαιδευτών σε εκπαιδευτικά σεμινάρια που διενεργεί η εταιρεία. Να προβλεφθεί από την εταιρεία ποσό που θα αναλογεί στην κάλυψη δαπανών για τη συμμετοχή των εργαζομένων σε Διεθνείς εκθέσεις σιδηροδρομικού αντικειμένου.

ΙΧ. ΑΝΑΠΑΥΣΕΙΣ – ΑΔΕΙΕΣ – ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ

1. Οι τακτικές αναπαύσεις για τους απασχολούμενους σε κυκλωματική εργασία, ορίζονται σε εκατόν οκτώ (108) ετησίως, οι οποίες χορηγούνται βάση του προγραμματισμού εργασίας και σύμφωνα με τις ανάγκες του προγραμματισμένου συγκοινωνιακού έργου. Πλέον των εκατόν οκτώ (108) τακτικών αναπαύσεων, ορίζονται ετησίως πέντε (5) πρόσθετες αναπαύσεις (έκτακτα Repos), και οι οποίες χορηγούνται μία (1) ανά δίμηνο εκτός του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου. Οι πρόσθετες αναπαύσεις χορηγούνται ύστερα από εκδήλωση σχετικής επιθυμίας των ενδιαφερομένων και τη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας. Δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους από δίμηνο σε δίμηνο, εκτός εάν οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιτρέπουν. Στο προσωπικό της εταιρείας που απασχολείται σε πενθήμερη εργασία χορηγείται ως πρόσθετη ανάπαυση μία εργάσιμη ημέρα η οποία θα χορηγείται εκτός του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου λαμβανομένων υπόψη των υπηρεσιακών αναγκών της εταιρείας. 
2. Ο χρόνος διαλείμματος ορίζεται σε είκοσι (20) λεπτά της ώρας και είναι χρόνος εργασίας.
3. Άδεια εξόδου για το προσωπικό που απασχολείται από Δευτέρα έως Παρασκευή για την κάλυψη ατομικών αναγκών χορηγείται μηνιαίως τέσσερις (4) ώρες συνολικά και δεν μεταφέρεται στους επόμενους μήνες, κατόπιν έγκρισης των εκάστοτε Προϊσταμένων. 
4. Χορηγείται γονική άδεια στους εργαζόμενους για την ενημέρωση της σχολικής επίδοσης των τέκνων τους, μέχρι τέσσερις (4) ημέρες συνολικά και για τους δύο γονείς κάθε ημερολογιακό έτος για κάθε τέκνο. Η άδεια αυτή χορηγείται μέχρι και το τέλος της σχολικής περιόδου που τα τέκνα κλείνουν τα δεκαοκτώ (18) χρόνια τους. Η ανωτέρω άδεια χορηγείται σε ώρες και δίδεται η δυνατότητα να χορηγηθεί έως και μία (1) ημέρα. Οι γονείς που έχουν δύο (2) παιδιά και άνω δικαιούνται την παραπάνω άδεια για κάθε παιδί, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά φοιτούν σε διαφορετική βαθμίδα εκπαίδευσης, ήτοι στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
5. Στους εργαζόμενους εθελοντές αιμοδότες χορηγείται άδεια με αποδοχές δύο (2) εργασίμων ημερών, εξαιρουμένης της ημέρας αιμοδοσίας. Επίσης για τους εθελοντές δότες αιμοπεταλίων χορηγείται άδεια με αποδοχές τεσσάρων (4) ημερών. Οι ανωτέρω άδειες χορηγούνται εντός του έτους, χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς τους το επόμενο έτος. 
6. Σε περίπτωση θανάτου συζύγου, τέκνου, γονέα ή αδελφού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών. Η άδεια αυτή προσαυξάνεται σε τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες για απόσταση μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) χιλιομέτρων για την ηπειρωτική χώρα και για τα νησιά. 
7. Να χορηγείται στον πατέρα άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών μετ’ αποδοχών για τη γέννηση τέκνου. Να χορηγείται σε κάθε εργαζόμενο για τη γέννηση του πρώτου και δεύτερου τέκνου εφάπαξ ποσό εξακοσίων ευρώ (600,00 €) και για το τρίτο και άνω τέκνο εφάπαξ χρηματικό ποσό χιλίων διακοσίων ευρώ (1.200,00 €). 
8. Σε περίπτωση γάμου του προσωπικού της εταιρείας να χορηγείται άδεια απουσίας με αποδοχές επτά (7) ημερολογιακών ημερών. 
9. Οι εργαζόμενοι που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, λαμβάνουν επιπλέον της κανονικής τους άδειας, ειδική άδεια μετ΄αποδοχών δεκαπέντε (15) ημερών ετησίως. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο ο ένας εκ των γονέων στην περίπτωση που και οι δύο είναι εργαζόμενοι στην εταιρεία. Να χορηγείται ετήσια οικονομική ενίσχυση καθαρού ποσού χιλίων διακοσίων ευρώ (1.200,00 €) σε οικογένεια εργαζομένου που συντηρεί τέκνο με ειδικές ανάγκες, με την προσκόμιση της ανάλογης απόφασης από την αρμόδια κρατική υγειονομική επιτροπή. Η ανωτέρω οικονομική ενίσχυση να χορηγείται για κάθε τέκνο με ειδικές ανάγκες.  Το ημερήσιο ωράριο εργασίας των εργαζομένων που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες μειώνεται κατά μία ώρα, χωρίς αντίστοιχη μείωση των αποδοχών, με δυνατότητα μετατροπής του σε ισόχρονη άδεια με αποδοχές ανά ημερολογιακό έτος. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο ο ένας εκ των γονέων στην περίπτωση που και οι δύο είναι εργαζόμενοι στην εταιρεία. 
10. Για τη διευκόλυνση της φοίτησης των εργαζομένων της εταιρείας που είναι μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές, προπτυχιούχοι ή μεταπτυχιακοί, σε σχολεία ή ιδρύματα και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης (ΥΕ – ΔΕ – ΠΕ) να χορηγείται για κάθε ημέρα εξετάσεων μία (1) ημέρα αδείας.  Να χορηγείται από την εταιρεία το ποσό των εκατόν πενήντα ευρώ (150,00 €) κατ΄έτος για κάθε παιδί εργαζομένου που φοιτά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το ποσό των διακοσίων πενήντα ευρώ (250,00 €) κατ΄έτος για κάθε παιδί εργαζόμενου που φοιτά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το ποσό των τριακοσίων πενήντα ευρώ (350,00 €) κατ΄έτος για κάθε παιδί που φοιτά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έως την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας των σπουδών του όπως αυτή προβλέπεται από το πρόγραμμα σπουδών της σχολής του. Ειδικά για τέκνα που σπουδάζουν εκτός Αθηνών, να χορηγείται κατ΄έτος το ποσό των χιλίων διακοσίων ευρώ (1.200,00 €). Οι εργαζόμενοι (-ες) που σπουδάζουν στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο επιδοτούνται με το ποσό των τριακοσίων ευρώ (300,00 €) ανά θεματική ενότητα για την οποία προσκομίζουν βεβαίωση επιτυχούς φοίτησης.
11.  Η άδεια τοκετού (κύησης και λοχείας) καθορίζεται σε δεκαεφτά (17) εβδομάδες και κατανέμεται ως εξής: οκτώ (8) εβδομάδες χορηγούνται υποχρεωτικά πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες εννέα (9) εβδομάδες μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση που ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο από αυτόν που είχε αρχικά πιθανολογηθεί, το υπόλοιπο της αδείας θα χορηγείται υποχρεωτικά μετά τον τοκετό, ώστε να εξασφαλίζεται χρόνος συνολικής αδείας δεκαεφτά (17) εβδομάδων. Το ωράριο εργασίας για τις μητέρες (άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιού) καθορίζεται μειωμένο κατά δύο (2) ώρες για τον πρώτο χρόνο και κατά μία (1) ώρα για τον επόμενο χρόνο, με αφετηρία τη λήξη της άδειας λοχείας και με δυνατότητα μετατροπής σε ισόχρονη άδεια. Την άδεια απουσίας για λόγους φροντίδας του παιδιού δικαιούται και ο πατέρας εργαζόμενος της εταιρείας, εφόσον δεν κάνει χρήση αυτής η εργαζόμενη μητέρα, προσκομίζοντας στην εταιρεία σχετική βεβαίωση του εργοδότη της μητέρας του παιδιού.  Η μέγιστη διάρκεια της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας ορίζεται σε έξι (6) μήνες. Δικαιούχοι της παροχής αυτής είναι οι εργαζόμενες μητέρες της εταιρείας, η οποία (εταιρεία), αμέσως μετά τη λήξη της άδειας κυοφορίας και λοχείας, και μετά από αμετάκλητη αίτηση των ιδίων, καταβάλλει σε αυτές το σύνολο των τακτικών αποδοχών τους για το προβλεπόμενο από το νόμο χρονικό διάστημα.  Οι εργαζόμενες σε κυλιόμενες βάρδιες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και κατά το διάστημα χρήσης του μειωμένου ωραρίου λόγω μητρότητας, θα εκτελούν υπηρεσία μόνο μεταξύ των ωρών 05.45’  και 22.15’ όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Κατά την περίοδο της κύησης (κατόπιν σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης από Δημόσιο Υγειονομική φορέα) οι εργαζόμενες που απασχολούνται σε θέσεις με δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, όπως αυτές ορίζονται στο προεδρικό διάταγμα 176/97, θα μετακινούνται σε ασφαλέστερες θέσεις εργασίας, προκειμένου να αποφεύγονται επιπλοκές στην κύηση. 
12. Στους εργαζόμενους (-ες) που έχουν χηρέψει και στους άγαμους γονείς, που έχουν την επιμέλεια του τέκνου, να χορηγείται άδεια με αποδοχές έξι (6) εργάσιμων ημερών ετησίως, πέραν αυτής που δικαιούται από άλλες διατάξεις. Γονέας με τρία (3) τέκνα ή περισσότερα δικαιούται άδεια οκτώ (8) εργάσιμων ημερών. Η άδεια αυτή χορηγείται λόγω αυξημένων αναγκών φροντίδας των τέκνων ηλικίας μέχρι δώδεκα (12) ετών συμπληρωμένων, χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά μετά από συνεννόηση του εργαζομένου με τον εργοδότη, σύμφωνα με τις ανάγκες του γονέα και δεν πρέπει να συμπίπτει χρονικά με την αρχή ή το τέλος της ετήσιας κανονικής άδειας. Το δικαίωμα αυτό ασκείται από μεν την άγαμη μητέρα άμεσα, δηλαδή, χωρίς κάποιο περιορισμό, αρκεί να πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, ενώ για τον άγαμο πατέρα εφόσον αναγνωρίσει νόμιμα το τέκνο. Επίσης, με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθύνοντος Συμβούλου, η εταιρεία αναλαμβάνει στο σύνολό του, το κόστος για Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, Ειδικούς Σταθμούς, ψυχοθεραπεία, λογοθεραπεία, φυσιοθεραπεία κ.α.
13. Χορηγείται άδεια τριών (3) ημερών το χρόνο με αποδοχές για τους γονείς τέκνων σε προσχολική ηλικία για λόγους υγείας, που πιστοποιούνται από ιατρική γνωμάτευση. Σε εργαζόμενους με τρία ή παραπάνω τέκνα προσχολικής ηλικίας χορηγείται άδεια συνολικά τεσσάρων (4) ημερών το χρόνο. 
14. Ο χρόνος παράστασης του υπαλλήλου σε ποινικά ή αστικά  δικαστήρια ως κατηγορούμενου ή μάρτυρα, εφόσον η δίκη αφορά άμεσα ή έμμεσα στην εταιρεία και δεν πρόκειται για εκδίκαση μήνυσης της εταιρείας κατά του ιδίου, θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος ημερησίας εργασίας. Ως δίκες που αφορούν στην εταιρεία νοούνται και οι υποθέσεις για περιστατικά σε βάρος του υπαλλήλου που συνέβησαν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του. Ως χρόνος ημερήσιας εργασίας θεωρείται και η παράσταση του εργαζομένου σε περίπτωση αναβολής της δίκης, με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος προσκομίζει τα απαραίτητα παραστατικά, όπως τούτα ορίζονται με τη σχετική οδηγία της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών και ο χρόνος που καλείται να παραστεί κατά τη διενέργεια της προανακριτικής διαδικασίας. Για τις παραπάνω περιπτώσεις, εφόσον ο εργαζόμενος καλύπτεται με νομική υποστήριξη με δικηγόρο της επιλογής του, η εταιρεία οφείλει να του καταβάλει το 50% των δικαστικών εξόδων και μέχρι του ποσού των πεντακοσίων ευρώ (500,00 €). 
15. Η εταιρεία αναλαμβάνει το ετήσιο κόστος προληπτικού ελέγχου (check up) της υγείας των εργαζομένων και διασφαλίζει το ιατρικό απόρρητο των εξετάσεων. Χορηγείται άδεια μίας (1) ημέρας ανά ημερολογιακό έτος για ετήσιο προληπτικό ιατρικό έλεγχο (check up). 
16. Ο χρόνος κανονικής αδείας με αποδοχές αυξάνει κατά μία (1) ημέρα για τους εργαζομένους που έχουν συμπληρώσει συνολικό χρόνο εργασίας εικοσιπέντε (25) ετών εντός και εκτός εταιρείας ή το 55ο έτος φυσικής ηλικίας. 

X. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

1. Στους εργαζόμενους που κάνουν χρήση υπηρεσιών βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού καταβάλλεται μηνιαίως και μέχρι του ποσού των διακοσίων ευρώ (200,00 €) ανά τέκνο η σχετική δαπάνη για κάθε παιδί, με την προσκόμιση αποδείξεων που εκδίδει ο σταθμό στο όνομα της εταιρείας. Για τα παιδιά εργαζομένων που έχουν συντελεστή αναπηρίας 67% και άνω, ή πάσχουν από ανίατες ασθένειες, και παρακολουθούν Προγράμματα Ειδικής Αγωγής και θεραπείας ή διαβιούν μόνιμα σε δημόσια ή ιδιωτικά Ειδικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, να καταβάλει, σε μηναία βάση, το υπερβάλλον ποσό στην κάλυψη μέρους των δαπανών φοίτησης στα ανωτέρω ιδρύματα συμπληρωματικά με τον αρμόδιο κατά περίπτωση ασφαλιστικό φορέα. Για τις λοιπές περιπτώσεις παιδιών εργαζομένων που, μέχρι την ενηλικίωση τους, χρήζουν λογοθεραπείας, ψυχοθεραπείας ή φυσιοθεραπείας η εταιρεία χορηγεί ετησίως οικονομική ενίσχυση, συμπληρωματικά με τον κατά περίπτωση αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα, και με βάση τα προσκομιζόμενα αποδεικτικά καταβολής, μέχρι συμπλήρωσης του ποσού. Οι εργαζόμενοι υποχρεούνται, εντός οκταμήνου να προσκομίζουν τα οικεία παραστατικά, άλλως το ποσό θα συμψηφίζεται με το μισθό τους. 
2. Με δαπάνες και μέριμνα της εταιρείας, τα παιδιά των εργαζομένων ηλικίας 5 – 15 ετών, αποστέλλονται σε παιδικές κατασκηνώσεις κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών τους. 
3. Τηρουμένων των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας περί προσλήψεων, προσλαμβάνεται ένα μέλος της οικογένειας μέχρι πρώτου βαθμού συγγένειας ή σύζυγος εργαζομένου της εταιρείας, που έχασε τη ζωή του ή κατέστη ανίκανος για οποιαδήποτε εργασία, εξαιτίας εργατικού ατυχήματος κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων, σε θέση ανάλογη των προσόντων του με την προώθηση ανάλογης νομοθετικής ρύθμισης. Ως αποζημίωση λόγω θανάτου από εργατικό ατύχημα ορίζεται το ποσό των τριανταπέντε χιλιάδων (35.000,00 €).
4. Να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους σιδηροδρομικούς και υποχρεωτικώς μεταταγμένους, τις συζύγους και τα τέκνα έως εικοσιπέντε (25) ετών η δωρεάν σιδηροδρομική μετακίνηση.
5. Η εταιρεία υποχρεούται να καλύψει τη δαπάνη για την επιδότηση των ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Υπεύθυνη για την όλη διαδικασία ορίζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. 
6. Χορηγείται κατ΄ έτος, το ποσό των εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000,00 €) υπό μορφή δανείου στον Προμηθευτικό Καταναλωτικό Τουριστικό Συνεταιρισμό Εργαζομένων Ο.Σ.Ε. (ΣΥΝ.Π.Ε./ΟΣΕ). Το ανωτέρω ποσό θα εξοφλείται έως στο τέλος του έτους, βάση της υπάρχουσας διαδικασίας παρακράτησης και απόδοσης (αντιλογισμού). Για τις ανάγκες του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΝ.Π.Ε./Ο.Σ.Ε. χορηγούνται τριάντα (30) ημέρες άδεια μηνιαίως.  Η εταιρεία συμβάλει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου Σιδηροδρομικών Νομού Αττικής και για την εύρυθμη λειτουργία του, ισχύουν οι ανωτέρω παροχές. 
7. Χορήγηση δωροεπιταγών στους εργαζόμενους στο ποσό που αναλογεί με το ήμισυ των αποδοχών για το ΠΑΣΧΑ και το ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ και ενός μισθού για τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ως αντιστάθμισμα των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι για το ΤΑΠΟΤΕ. 
8. Συνέχιση της διαδικασίας χορήγησης βοηθημάτων προς τους εργαζομένους, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν και μέχρι του ποσού των ογδόντα χιλιάδων ευρώ (80.00,00 €) ετησίως. Από την υπογραφή της παρούσας και εφεξής δίδεται η δυνατότητα της χρηματικής διευκόλυνσης (έκτακτες προκαταβολές) αποκλειστικά και μόνο για τους εξής λόγους, ήτοι: α) Σοβαρούς λόγους ασθενείας του εργαζόμενου ή μέλους της οικογένειάς του (εγχείριση, εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις), β) Νοσοκομειακή περίθαλψη του ιδίου ή μέλους της οικογένειάς του, γ) έκτακτες ή επείγουσες περιπτώσεις οικογενειακής φύσης, όπως γάμος, βάφτιση, θάνατος, έξοδα πρώτης μετεγκατάστασης παιδιού που σπουδάζει, δ) δικαστικές αποφάσεις που αφορούν έξωση ή αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της περιουσίας του εργαζόμενου, και με τη ρητή προϋπόθεση ότι οι ανωτέρω κρατήσεις δεν θα υπερβαίνουν το 30% των μηνιαίων αποδοχών και ε) περιπτώσεις κατά τις οποίες ο εργαζόμενος πρέπει να καταβάλλει συγκεκριμένο, εκ του νόμου, ποσό προκειμένου να υπαχθεί σε φορολογικές, ασφαλιστικές ή τραπεζικές ρυθμίσεις. Πέραν των ανωτέρω, δίνεται η δυνατότητα για εξαιρετικά επείγουσες και έκτακτες περιπτώσεις, σύμφωνα πάντα με τις υπηρεσιακές δυνατότητες. 
9. Η εταιρεία υλοποιεί Πρόγραμμα Ομαδικής Ασφάλισης των εργαζομένων και των μελών τους (σύζυγο και τέκνα μέχρι 24 ετών) με δαπάνη της. 

ΧΙ. ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ

1. Με ευθύνη της εταιρείας να χορηγούνται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (στολές, υποδήματα, κ.α.) σύμφωνα με τους οικείους κανονισμούς και τη διαδικασία που ισχύει. 
2. Με δαπάνες και με μέριμνα της εταιρείας να χορηγείται το γάλα, ημερησίως σε όλους τους εργαζόμενους, για λόγους υγιεινής και ασφάλειας.

ΧΙΙ. ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1. Ο χρόνος μετάβασης και επιστροφής για ανάληψη υπηρεσίας σε θέση εργασίας πέραν αυτής που ο εργαζόμενος είναι τοποθετημένος θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας και ως τέτοιος αμείβεται. 
2. Για τους εργαζόμενους που ολοκληρώνουν ή αναλαμβάνουν την εργασία τους μεταξύ των ωρών 22.00’ – 06.00’ η εταιρεία αναλαμβάνει να καλύπτει το κόστος μετακίνησής τους με ταξί και μέχρι του ποσού των δέκα ευρώ (10,00 €) ημερησίως, με την προσκόμιση της ταμειακής απόδειξης του ταξί, καθώς και σε όσους μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος επιλέξει τη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου, η εταιρεία αναλαμβάνει την κάλυψη οδοιπορικών εξόδων τα οποία καθορίζονται στο ποσό των 0,25 ευρώ ανά χιλιόμετρο και καταβάλλονται ως οδοιπορικά έξοδα, με την προσκόμιση σχετικής υπεύθυνης δήλωσης χρήσης Ι.Χ. Η ισχύς αυτών και για την ανωτέρω παράγραφο. 
3. Τα δύο μέρη συμφωνούν από την υπογραφή της παρούσης, εντός τριμήνου, τη θέσπιση Συμβουλίων Προαγωγών, με συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων τα οποία από τώρα και στο εξής θα πραγματοποιούν τις προαγωγές. 
4. Κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας και για λόγους ασφαλείας πραγματοποιείται η διαδικασία παραλαβής – παράδοσης οχημάτων και συστημάτων σύμφωνα με τα ισχύοντα. 
5. Κατάργηση του άρθρου 28 παρ. 5 του Εσωτερικού Κανονισμού.
6. Ένταξη του κλάδου Τεχνικών Υπαλλήλων στην Τεχνική Υποστήριξη. 
7. Καθορισμός προσόντων πρόσληψης για όλους τους κλάδους του προσωπικού. 
8. Η εργασιακή ετοιμότητα λογίζεται ως χρόνος εργασίας και ως τέτοιος αμείβεται. 

ΧΙΙΙ. ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

1. Ως αναγνώριση της επαγγελματικής επάρκειας και της εμπειρίας του προσωπικού χορηγείται ποσοστό 0,5% επί του μισθού σε όσους κατέχουν πιστοποίηση. 
2. Αναπροσαρμογή αμοιβής χιλιομετρικών διανύσεων και καταβολής στο προσωπικό επί των αμαξοστοιχιών που δεν το λαμβάνει. 
3. Χορήγηση ποσοστού 3% επί των εισπράξεων των εισιτηρίων που εκδίδονται επί των τρένων και των μικροδεμάτων, στο προσωπικό που απασχολείται σε αυτά. 
4. Για το προσωπικό που εφαρμόζει καινοτόμες ιδέες οι οποίες αποδεδειγμένα αποφέρουν οικονομικά οφέλη στην εταιρεία προβλέπεται ανάλογη αμοιβή.

XIV. ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1.  Οι συνολικές ετήσιες αποδοχές κάθε εργαζόμενου δεν μπορούν να υπερβαίνουν το διπλάσιο των τακτικών ετήσιων αποδοχών. Στα ανωτέρω δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποδοχές από την πληρωμή των αναπαύσεων και των δικαστικών αποφάσεων. 
2. Η εταιρεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρακρατεί από τις αποδοχές του εργαζόμενου το ποσό της εισφοράς που έχει αποφασιστεί και ισχύει (ή όποιο τυχόν τροποποιηθεί μελλοντικά) για λογαριασμό των Πρωτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων σύμφωνα με την τηρούμενη νομοθεσία και την υπάρχουσα διαδικασία.
3. Η εταιρεία υποχρεούται σύμφωνα με το Νόμο 1264/1982 να παρέχει τα απαιτούμενα γραφεία για τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, στο χώρο που στεγάζονται σήμερα. 
***

Με την επιφύλαξη ότι τα προαναφερόμενα αιτήματα θα τα αναπτύξουμε και προφορικά, σας καλούμε μέσα στις προθεσμίες που θέτει ο Ν.1876/90, να ορίσετε τους εκπροσώπους σας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η πρώτη συνάντηση προτείνουμε να πραγματοποιηθεί στα γραφεία στα γραφεία της Π.Ο.Σ. 

Σας γνωρίζουμε ότι στις συλλογικές διαπραγματεύσεις εκπρόσωποι της Π.Ο.Σ. θα είναι οι: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ - Πρόεδρος, ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΟΥΡΛΙΑΚΑΣ - Γενικός Γραμματέας, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΟΥΡΜΕΛΗΣ - Αναπληρωτής Πρόεδρος, ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ - Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΤΙΤΣΑΣ – Γραμματέας Οικονομικών, ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ - Γραμματέας Οργανωτικού, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ - Αναπληρωτής Γραμματέας Οικονομικών, συνεπικουρούμενοι και από το Νομικό Σύμβουλο της Π.Ο.Σ.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η επίδοση της από 14.2.2014 «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ» προς: α) τον «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΣΕ) Α.Ε.», β) την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ (ΕΕΣΣΤΥ) Α.Ε.», γ) την «ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.» και δ) τον Ο.Μ.Ε.Δ. έγινε χωρίς να έχει εκ παραδρομής ολοκληρωθεί η διόρθωση του κειμένου της και γι΄αυτό παραιτούμαστε απ’ το εξώδικο αυτό και σας καλούμε να μην το λάβετε υπ΄όψη σας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου