Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Στενεύουν τα περιθώρια για το νέο ασφαλιστικό - Ξεκινά ο «διάλογος» στις 8 Οκτωβρίου

Από το… συνδικαλιστικό στίβο θα περάσει πρώτα η διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό που προβλέπει το μνημόνιο 3 πως πρέπει να θεσπιστεί μέχρι τα τέλη του προσεχούς Οκτωβρίoυ. Οι τοκογλύφοι – δανειστές το θεωρούν ως «βασική αλλαγή» και είναι χαρακτηριστική, όπως αναφέρει το
capital.gr, η ακαμψία τής πλευράς των δανειστών σε σχέση με τις αλλαγές που προβλέπει το μνημόνιο 3 για το ασφαλιστικό, στο ενημερωτικό δελτίο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών για το μήνα Σεπτέμβριο: αναφέρεται πως «κορυφαίο σημείο» του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας είναι «η εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος η οποία έχει ήδη ξεκινήσει».

Τα στάδια για το νέο ασφαλιστικό

Σύμφωνα με πληροφορίες του ergasianet.gr, το μνημονιακό ασφαλιστικό θα συζητηθεί στις 8-9 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΠΚ), δηλαδή των εργαζομένων όλων των ασφαλιστικών φορέων πλην του ΙΚΑ.

Έπειτα η διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό θα περάσει στον ακαδημαϊκό στίβο, μιας και έως τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει η 12μελής Επιτροπή Σοφών που έχει συσταθεί από τις 20 Σεπτεμβρίου, να καταθέσει στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο το πόρισμα της. Το πόρισμά της η Επιτροπή αναμένεται να το καταθέσει στον υπουργό μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση -στην οποία παρέστη και ο Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος και συγκρότησε την επιτροπή ως υπουργός Εργασίας- δεν κατατέθηκαν νέες προτάσεις για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Η συζήτηση περιστράφηκε -μεταξύ άλλων- γύρω από την απλοποίηση του συστήματος. Πάντως, συμφωνήθηκε από την επόμενη κιόλας συνάντηση να αρχίσει η προετοιμασία του τελικού κειμένου, στο οποίο και θα συμπεριλαμβάνονται οι τέσσερις προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα για την τροποποίηση του ασφαλιστικού.

Ποιες είναι αυτές οι προτάσεις, τη μία εκ των οποίων φέρεται να έχει καταθέσει ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος;
Η πρώτη πρόταση προβλέπει την άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες θα πρέπει να υπολογίζονται με συντελεστή όχι υψηλότερο του 15% για εργαζόμενο και εργοδότη, προκειμένου να δοθεί κίνητρο για την ενίσχυση της απασχόλησης. Προβλέπεται, επίσης, μείωση του συντελεστή αναπλήρωσης στο 50% για κύρια και επικουρική σύνταξη.
Η δεύτερη πρόταση προβλέπει την καθιέρωση μιας ελάχιστης εθνικής σύνταξης στα επίπεδα των 400 ευρώ. Υψηλότερα ποσά θα δίδονται μόνο βάσει των εισφορών που θα καταβάλλονται στο σύνολο του εργασιακού βίου.
Η τρίτη πρόταση προβλέπει πλήρη κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών και χρηματοδότηση του ασφαλιστικού μέσω της φορολογίας.
Η τέταρτη πρόταση αφορά την τροποποίηση του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου (3863/2010), με στόχο την ταχύτερη μείωση των συντελεστών αναπλήρωσης σε σχέση με τον ρυθμό που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία που κανονικά θα έπρεπε να έχει τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2015.
Τέλος, η σχετική διαπραγμάτευση θα περάσει στο αποφασιστικό στάδιο της, δηλαδή εκείνο μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, προκειμένου να διαμορφωθούν οι τελικές διατάξεις που πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

ΠΟΠΟΠΚ: Από το ΟΧΙ σε… τι;

Σύμφωνα με το capital.gr, συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΟΠΟΠΚ αναφέρουν πως «οι εργαζόμενοι στα Ταμεία, από τα …χέρια των οποίων θα πρέπει να περάσουν οι γιγάντιες αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης – σύνταξης που είναι ενσωματωμένες στο μνημόνιο 3, είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι όχι μόνο για αυτές τις σκληρές αλλαγές που αφορούν   το σύνολο των ασφαλισμένων –και άρα τους ιδίους – αλλά και πιο ειδικά για τη διαδικασία ενοποίησης όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ μέχρι το Δεκέμβριο του 2015».

Εξάλλου, υπενθυμίζουν, «η ΠΟΠΟΠΚ ήταν από τις λίγες πανελλήνιες ομοσπονδίες εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα οι οποίες εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καλούσε σε ψήφο στο "όχι" κατά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου».

Με πληροφορίες από capital.gr, ΑΜΠΕ

ΜΕΤΑ: Αντίσταση στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης

Το ΜΕΤΑ δηλώνει ενάντιο και πολέμιο στο μνημονιακό ασφαλιστικό και στα πορίσματα της Επιτροπής Σοφών, υπογραμμίζοντας ότι οι πολιτικές που θέλουν οι τοκογλύφοι – δανειστές και η κυβέρνηση να εφαρμόσουν είναι πολιτικές που αναπαράγουν την ύφεση, τη λιτότητα, την εσωτερική υποτίμηση, την υψηλή ανεργία και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και στερούν από το ασφαλιστικό πολύτιμους πόρους. Είναι πολιτικές ασφυξίας για το Ασφαλιστικό, είναι ένα συντελούμενο έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας.

Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους, σημειώνει, θα σταθούν εμπόδιο στην οριστική κατάρρευση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Θα αγωνιστούν για την ανατροπή των παλιών και νέων μνημονίων και για την εφαρμογή ενός διαφορετικού σχεδίου που θα οδηγήσει τη χώρα σε παραγωγική ανασυγκρότηση και σε πραγματική αύξηση της απασχόλησης που θα δώσει πνοή στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου