Να καταγγείλει η πλειοψηφία της ΠΟΣ,το internet!!!Τι πράγματα είναι αυτά!!
Η επόμενη φάση του πολυσυζητημένου ψηφιακού μετασχηματισμού απαιτεί ποιοτικά ψηφιακά δεδομένα και τον συγκερασμό των καινοτόμων τεχνολογιών
Η επόμενη φάση του πολυσυζητημένου ψηφιακού μετασχηματισμού απαιτεί ποιοτικά ψηφιακά δεδομένα και τον συγκερασμό των καινοτόμων τεχνολογιών
Μιλώντας πρόσφατα στην Αθήνα ο Timo Elliott, vice president και global innovation evangelist της SAP,
ανέδειξε τις ευκαιρίες που προκύπτουν
από την αλματώδη ανάπτυξη του Internet of Things και την ανάγκη μετατροπής των ψηφιακών δεδομένων σε αξιόπιστα στοιχεία λήψης κρίσιμων αποφάσεων.ανέδειξε τις ευκαιρίες που προκύπτουν
Αναφέρθηκε στην επόμενη φάση του πολυσυζητημένου πια ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και έφερε ως παράδειγμα την Trenitalia – ανήκει στην Ferrovie Dello Stato Italiane η οποία εξαγόρασε πέρσι την ΤραινΟΣΕ: «Καθώς το Internet of Things μεγαλώνει ασταμάτητα, μπορούμε να έχουμε αισθητήρες συλλογής δεδομένων σχεδόν οπουδήποτε. Αυτό αποκαλύπτει διαδικασίες που προηγούμενα ήταν αόρατες και έχει μεγάλο αντίκτυπο ειδικά στη βιομηχανική παραγωγή, όπου μπορούν να μοντελοποιηθούν οι ανάγκες συντήρησης των μηχανημάτων. Για παράδειγμα, με τη συνεργασία μας η Trenitalia έχει καταφέρει να περιορίσει κατά 8% τα ετήσια κόστη συντήρησης σε προϋπολογισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ».
Μίλησε επίσης για την περίπτωση της Arctic Wind, η οποία διαχειρίζεται ένα αιολικό πάρκο παραγωγής ενέργειας στον αρκτικό κύκλο. Από τη συνεργασία της με τη SAP, έναν από τον μεγαλύτερους παρόχους λύσεων επιχειρησιακού λογισμικού, προέκυψαν νέα μοντέλα πρόβλεψης της λειτουργίας των ανεμογεννητριών. «Με τη δική μας βοήθεια συλλέγουν όλα τα δεδομένα από τις τουρμπίνες και με τη χρήση ψηφιακών avatars προσομοιώνουν με εξαιρετική ακρίβεια τις συνθήκες λειτουργίας αυτών των πανάκριβων μηχανημάτων. Ουσιαστικά χρησιμοποιούν ψηφιακά ομοιώματα, στας οποία παρακολουθούν συνεχώς τη λειτουργία κάθε τμήματος, κάθε μηχανικού και ηλεκτρονικού εξαρτήματος, αξιοποιώντας τη μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και αναπαριστώντας τις αληθινές συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν κάθε στιγμή οι ανεμογεννήτριες», εξήγησε ο Timo Elliott.
Έτσι, προσομοιώνουν με ακρίβεια τις συνθήκες λειτουργίας. Ακόμα και αν μια καταιγίδα χτυπήσει την περιοχή του αιολικού πάρκου μπορούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει στη λειτουργία των ανεμογεννητριών. Με τα κατάλληλα προγνωστικά μοντέλα βελτιστοποιούν την απόδοσή τους, επιτυγχάνουν την καλύτερη συντήρησή τους προλαμβάνοντας τυχόν βλάβες και βελτιώνουν τον σχεδιασμό των επόμενων αντίστοιχων μηχανημάτων, αφού ουσιαστικά τα δοκιμάζουν υπό πραγματικές συνθήκες προτού ακόμα εκτεθούν στο πεδίο λειτουργίας.
Όπως τόνισε το στέλεχος της SAP, μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό προκύπτουν τόσες νέες ευκαιρίες που συχνά οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν από που πρέπει να ξεκινήσουν. «Τα τελευταία χρόνια περάσαμε από μια περίοδο όπου πολλές εταιρείες δημιούργησαν νησίδες καινοτομίας. Μικρά, διαφορετικά ψηφιακά εγχειρήματα, συχνά σε παρεμφερείς τεχνολογικούς τομείς. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η επόμενη φάση έχει να κάνει με τον συγκερασμό όλων αυτών των τεχνολογιών. Να ενώσουμε τις τελείες και να δημιουργήσουμε μια ενιαία πλατφόρμα, πάνω στην οποία το κάθε ψηφιακό εγχείρημα θα υποστηρίζει το άλλο και θα βοηθά την περαιτέρω ανάπτυξή του».
Ο Timo Elliott υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει, χρειάζεται όμως μεγάλους όγκους ποιοτικών δεδομένων, αφού τα ακατάλληλα δεδομένα οδηγούν και σε λανθασμένες αποφάσεις: «Και ναι, η τεχνητή νοημοσύνη είναι αποτελεσματική όταν έχουμε να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Όπως οι προσωποποιημένες προσφορές αγοράς, οι οποίες βασίζονται στις συνήθειες του καταναλωτή. Σε μοντέλα που προκύπτουν από επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Αλλά, όχι, η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να λύσει όλα μας τα προβλήματα. Υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για ανθρώπινη σκέψη. Η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες μέθοδοι ανάλυσης των δεδομένων μας βοηθούν -όπως συνέβη με προηγούμενες τεχνολογίες και μοντέλα αυτοματισμού- να κάνουμε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Μπορούν να διαχειριστούν πιο περίπλοκες καταστάσεις και να απλουστεύσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων».
news247.gr - Παναγιώτης Μακρίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου