Τις επόμενες ημέρες θα περάσει από την Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για σύνδεση κατώτατου με κοινωφελή εργασία, θα βγει η σχετική εγκύκλιος που θα συνδέει τον κατώτατο μισθό με τις τριετίες και η Υπουργική Απόφαση για την
επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων κάτω των 25 ετών.
Αυτά ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων από την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και τον Υφυπουργό Εργασίας, Νάσο Ηλιόπουλο κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα τις δράσεις για τη μείωση της ανεργίας και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.
Κοινωφελή εργασία
Ρύθμιση για την σύνδεση των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας με το νέο κατώτατο μισθό των 650 ευρώ έχει έτοιμη το υπουργείο Εργασίας.
Η ρύθμιση αυτή θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή.
Στην περίπτωση αυτή, οι προσληφθέντες θα λάβουν αναδρομικά τις αυξήσεις του Φεβρουαρίου με το μισθό του Μαρτίου.
Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η συγκεκριμένη επιδότηση αφορά όλους τους νέους κάτω των 25 ετών, δηλαδή και αυτούς που ήδη εργάζονται, αλλά και όσους προσληφθούν από 1.1.2019. Να σημειωθεί ότι το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών για τον κλάδο κύριας ασφάλισης των μισθωτών ανέρχεται σε 13,33%, συνεπώς η επιδότηση αφορά το 50% του συνολικού εργοδοτικού κόστους για τον κλάδο κύριας σύνταξης.
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο ΕΦΚΑ θα επιχορηγείται κατ’ έτος με μεταφορά αντίστοιχης πίστωσης από τους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους, η δαπάνη που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας για το 2019 ανέρχεται σε 51 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών που συνόδευε τη σχετική τροπολογία, «η προτεινόμενη διάταξη αποτελεί ένα μέτρο τόνωσης της ελληνικής αγοράς εργασίας το οποίο θα τύχει εφαρμογής στο σύνολο των νέων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που είναι έως και 25 ετών, έχοντας άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση του εργασιακού και εν γένει του βιοτικού τους επιπέδου».
Τριετίες
Σε ότι αφορά στις τριετίες ο κατώτατος μισθός προσαυξάνεται 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες, και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω. Αντίστοιχα, το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες, και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.
Τις προσαυξήσεις αυτές δικαιούνται μόνο όσοι είχαν την αντίστοιχη προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012. Όσοι συμπληρώνουν μετά την ημερομηνία αυτή τις κρίσιμες τριετίες δεν δικαιούνται επίδομα τριετιών.
Αχτιόγλου: Εντατικοποίηση έλεγχων για εφαρμογή του κατώτατου μισθού
Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εργασίας βρίσκονται περίπου 110.000 επιχειρήσεις για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού ύψους 650 ευρώ. Ειδικότερα όπως επεσήμανε χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έχουν εντοπιστεί μέσω της ΕΡΓΑΝΗ οι επιχειρήσεις που αμειβουν κάτω από τον κατώτατο μισθό και θα ελεγχθούν αν δεν αλλάξουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου τον μισθό στα 650 ευρώ. Επίσης θα ελεγχθούν και όσες επιχειρήσεις προβούν σε αλλαγή συμβάσεων όπως για παράδειγμα από πλήρης σε μερική απασχόληση.
Η κ. Αχτσιόγλου παρέθεσε μια σειρά στοιχείων για την μείωση της αδήλωτης εργασίας αλλά και της ανεργίας. Αναλυτικότερα η αδήλωτη εργασία από 19,2 που ήταν το 2014 μειώθηκε στο 8,9 το 2018.
Παράλληλα την περίοδο 2015- 2018 δόθηκαν απλήρωτα δεδουλευμένα ύψους 46,3 εκ ευρώ στους εργαζόμενους ενώ αυξήθηκαν κατά 174% οι δηλωμένος ώρες υπερωριών και υπεργασιας μέσα σε ένα χρόνο. Το ΣΕΠΕ το διάστημα 2015- 2018 επέβαλε 30.000 πρόστιμα ύψους 131 εκ ευρώ.
Η ανεργία μειώθηκε το διάστημα 2014 – 2018 κατά 8% και δημιουργήθηκαν 376.766 νέες θέσεις εργασίας.
Αναδημοσίευση από dikaiologitika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου