Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Προανακριτική για την σύμβαση 717 ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - Άμεσα το αίτημα στη Βουλή

 


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την σύμβαση 717/2014 και την επέκτασή της, για την εγκληματική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη και τον τραγικό θάνατο 57 συνανθρώπων μας. 

Η πρωτοβουλία έρχεται ως μια έμμεση απάντηση στην πρωτοβουλία που ανέλαβε το ΚΚΕ και η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ προτείνει σύσταση εξεταστικής επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 68 παρ.2  εδάφια γ και δ σε συνδυασμό με το άρθρο 144 παρ. 5 εδάφιο β του Κανονισμού της Βουλής, που θα διερευνήσει ουσιαστικά το σύνολο των ενεργειών που αφορούν στον μετασχηματισμό του σιδηροδρόμου από το 1997. Την πρόταση μάλιστα έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει θετικά και η ΝΔ.

Με αφορμή το αίτημα του ΚΚΕ για Εξεταστική Επιτροπή στην υπόθεση των Τεμπών, τo ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής με αιχμηρή ανακοίνωσή του δηλώνει ότι «δεν μπορεί να πάρει μέρος σ' αυτή τη συμπαιγνία συγκάλυψης των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών και καλεί τα υπόλοιπα κόμματα να υπερψηφίσουν την πρότασή του για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής».

Πρόταση ουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Όποιος είναι πράγματι νομικά, πολιτικά και ηθικά άμεμπτος, δεν φοβάται την αλήθεια και κοιτά στα μάτια στους συγγενείς των θυμάτων και των ελληνικό λαό, δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. Όποιος, αντιθέτως, θέλει να θολώσει τα νερά για να θολώσει μαζί και την αλήθεια και τις πραγματικές ευθύνες, τότε προσφεύγει στο «στρίβειν δια της εξεταστικής», η οποία θα ξεκινά από το 1997 και θα καταλήγει στη περίεργη σύμπραξη ΝΔ-ΚΚΕ» τονίζουν πηγές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή, που έχει κάνει έρευνα για ένα χρόνο μελετώντας την προηγουμένως σχηματισθείσα δικογραφία για την σύμβαση 717/2014 που είχε μπει στο αρχείο, κατέληξε στο πόρισμά της που έχει έρθει στην Βουλή από 10-7-2023 να μιλά για συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και μάλιστα για τον κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή του Αχιλλέως για σοβαρές ενδείξεις ευθυνών για κακουργηματική απιστία, το να μιλάμε για εξεταστική επιτροπή, συνιστά περιφρόνηση των συγκεκριμένων ευρημάτων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής και κατακριτέα απόφαση που οδηγεί εκ των πραγμάτων στη συγκάλυψη των πραγματικών ευθυνών της τραγωδίας.», συμπληρώνουν.

«Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στην ανάγκη πλήρους διερεύνησης των πραγματικών αιτιών της σύγκρουσης των τρένων και της απόδοσης ευθυνών. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων. Το οφείλουμε στους τραυματίες και τους διασωθέντες που ζουν με τον εφιάλτη της δραματικής ανάμνησης. Το οφείλουμε στους συγγενείς των θυμάτων. Το οφείλουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες που απαιτούν δικαιοσύνη. Δεν ανεχόμαστε τη χυδαιότητα και την απανθρωπιά του κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Η επίκληση της εκλογικής νίκης της ΝΔ δεν αποτελεί πλυντήριο ενόχων και αλαζόνων. Κανείς δεν ξεχνά, κανείς δεν θα ξεχάσει. Όλα στο φως.» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Ποια η διαφορά εξεταστικής και προανακριτικής επιτροπής

Με βάση το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής η Εξεταστική επιτροπή κάνει την ερευνητική δουλειά του εισαγγελέα, έχει αρμοδιότητες ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και έρευνα συνολικά την υπόθεση και όχι ειδικά ποινικές ευθύνες. Συνήθως το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αποδίδει πολιτικές ευθύνες και αν βρεθούν αποχρώσες ενδείξεις για ποινικές ευθύνες τότε ζητάει από τη Βουλή να συσταθεί προανακριτική επιτροπή.

Η προανακριτική επιτροπή ή η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης όπως είναι η ακριβής ονομασία της διερευνά συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες οι οποίες αναγράφονται στο κείμενο των βουλευτών που κατατίθεται στη Βουλή και με το οποίο ζητείται η συγκρότηση της. Για την προανακριτική επιτροπή χρειάζονται οι υπογραφές 30 βουλευτών. Ουσιαστικά μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία καθώς απαιτούνται 151 ψήφοι στην σχετική ψηφοφορία που γίνεται στη Βουλή.

Στη συζήτηση που διεξάγεται στην ολομέλεια για τη συγκρότηση της, από το βήμα της Ολομέλειας μπορούν να τοποθετηθούν δημόσια οι εμπλεκόμενοι. Η Προκαταρκτική Επιτροπή, έχει ρόλο και αρμοδιότητες Εισαγγελέα για τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία εξετάζονται και μπορεί να διατάξει ακόμη και βίαιη προσαγωγή μάρτυρα ενώ μπορεί να ασκήσει διώξεις κάτι που δεν μπορεί να κάνει η Εξεταστική.

Εύλογα απορεί κανείς γιατί το ΚΚΕ προτείνει μια πιο πρώιμη, πιο χρονοβόρα και πιο «ακίνδυνη» ως προς την απόδοση ευθυνών, αντί της διαδικασίας που μπορεί να προχωρήσει και το ζήτημα των ποινικών ευθυνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου