Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τρίτη 22 Απριλίου 2025

Ευθύνες υπουργών, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Στην Βουλή η δικογραφία απο τον Εφέτη Ανακριτή

Στη Βουλή, ως αρμόδια για τις πολιτικές ευθύνες, διαβιβάζει ο εφέτης ανακριτής τη δικογραφία των Τεμπών Νέες διώξεις σε βάρος γεν. γραμματέων Υποδομών και Μεταφορών από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι την ημέρα της σιδηροδρομικής τραγωδίας

Στη Βουλή, διά της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αναμένεται να διαβιβάσει τις επόμενες ημέρες τη δικογραφία για την υπόθεση των Τεμπών ο εφέτης ανακριτής που ερευνά τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Ο εφέτης ανακριτής, σύμφωνα και με το άρθρο 86 του Συντάγματος, θα διαβιβάσει αμελλητί τη δικογραφία προκειμένου η Βουλή να εξετάσει τυχόν ευθύνες πολιτικών που διετέλεσαν υπουργοί Μεταφορών, από – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» – τον Ιανουάριο του 2016 έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2023 που σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα, δηλαδή επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Χρονική περίοδο κατά την οποία έγινε γνωστό ότι αφενός ξεκίνησε η υποβάθμιση του σκέλους της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών και αφετέρου δεν ολοκληρώθηκε έως τον Σεπτέμβριο του 2016 που θα έπρεπε να είχε παραδοθεί η πολυσυζητημένη Σύμβαση 717/2014. Συστήματα ασφαλείας (σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση κ.λπ.) που αν είχαν αναβαθμιστεί θα απέτρεπαν το ανθρώπινο λάθος – σύμφωνα με όλα τα πορίσματα – και τη μετωπική σύγκρουση που μεταξύ άλλων είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 57 επιβαίνοντας και να τραυματιστούν περισσότεροι από 170 επιβάτες.

Η Βουλή είναι αυτή που θα εξετάσει τυχόν ευθύνες και των διατελεσάντων υφυπουργών της ίδιας περιόδου, ενώ προ των θυρών πρέπει να θεωρείται η ανακοίνωση των αξιόποινων πράξεων από τον εφέτη ανακριτή – και κατ’ επέκταση άσκηση διώξεων από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας- σε διατελέσαντες γενικούς γραμματείς Υποδομών και Μεταφορών, επίσης από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι την περίοδο του δυστυχήματος.

Μετά τη διαβίβαση μέρους της δικογραφίας στην Εξεταστική Επιτροπή και μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή για τον πρώην υφυπουργό παρά τον πρωθυπουργό Χρ. Τριαντόπουλο για σκέλος του «μπαζώματος» στον τόπο της τραγωδίας, θα είναι η πρώτη που η δικογραφία των Τεμπών θα αποσταλεί στη Βουλή, ως μόνη αρμόδια να αναζητήσει τυχόν ευθύνες, διατελεσάντων υπουργών Μεταφορών.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Η αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, δύο χρόνια μετά την τραγωδία, πέραν της ανάκρισης που διενεργεί ο εφέτης θα θέσει για πρώτη φορά την έρευνα και στην πολιτική της διάσταση, με την προϋπόθεση ότι ο πολιτικός κόσμος θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως επισημαίνουν και συγγενείς θυμάτων υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανάδειξης ευθυνών των κυβερνώντων με την εγκατάλειψη του ΟΣΕ (μνημόνια κ.λπ.) και τις παρατάσεις της Σύμβασης 717.

Άλλωστε μερίδα συγγενών των θυμάτων θεωρεί ότι η βασική αιτία της μετωπικής σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών της Hellenic Train υπήρξε η μη λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας (σ.σ. όπως εστίασε και η αρχική εισαγγελική έρευνα), προσθέτοντας ακόμη ότι η φωτιά που εκδηλώθηκε στη συνέχεια αλλά και η διαμόρφωση του τόπου της τραγωδίας αποτελούν πράξεις που ερευνώνται ή διώκονται, ωστόσο έπονται του γεγονότος ότι τα δύο τρένα, για αρκετά λεπτά κινούνταν στο ίδιο ρεύμα και τελικά συγκρούστηκαν μετωπικά.

«ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»

Καθοριστικό ρόλο στη διαφαινόμενη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή φαίνεται να αποτέλεσαν πρόσφατες απολογίες κατηγορουμένων, αλλά και προσκομιζόμενα έγγραφα τα οποία συμπεριλήφθησαν στη δικογραφία.

Το πρώτο «Εξ. Επείγον» έγγραφο εκδόθηκε στις 10/09/2021 από τον τότε γενικό διευθυντή Μεταφορών με θέμα «Ενημερωτικό Σημείωμα για χρηματοδότηση και λειτουργία Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής, σύμβαση ΟΣΕ – Δημοσίου, προειδοποιητική επιστολή C(2020)7847» με παραλήπτες τον υπουργό Υποδομών – Μεταφορών, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και το Γραφείο του γενικού γραμματέα Μεταφορών.

Στο έγγραφο με αφορμή υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Ε.Ε. (προειδοποιητική επιστολή C(2020)7847 final 02.12.2020) ο διευθυντής Μεταφορών σημειώνει θέματα ελλείψεων προσωπικού («έχει μειωθεί δραματικά και δεν έχει ανανεωθεί») αλλά και υποχρηματοδότησης του ΟΣΕ για να τονιστεί πως «επίσης η ελλιπής συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου υποβαθμίζει την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών αυξάνοντας τις πιθανότητες ατυχημάτων και συμβάντων, οδηγεί σε επιβολή βραδυποριών που αυξάνουν ιδιαίτερα τους χρόνους εκτέλεσης των δρομολογίων, δημιουργεί έκτακτες καθυστερήσεις ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό και αυξάνει το τελικό κόστος συντήρησης».

Να διευκρινιστεί πως για το σκέλος της βραδυπορίας από τον εφέτη ανακριτή έχουν ασκηθεί πρόσθετες διώξεις σε βάρος, ήδη κατηγορουμένων.

«ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ»

Στις 21/09/2021 ο ίδιος γενικός διευθυντής Μεταφορών αποστέλλει ένα δεύτερο («ΕΠΕΙΓΟΝ») έγγραφο με θέμα «Ενημερωτικό για χρηματοδότηση και προσωπικό του ΟΣΕ» με τους ίδιους παραλήπτες, τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και το Γραφείο του γενικού γραμματέα Μεταφορών.

Ο τότε Γενικός Διευθυντής Μεταφορών, κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την υποχρηματοδότηση του ΟΣΕ σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «τα δυο τελευταία χρόνια, 2020 και 2021 η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά γιατί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ που είναι ο κύριος πελάτης του, δεν πληρώνει τέλη υποδομής, επειδή δεν συμφωνεί με την αύξηση των τελών που επέβαλλε ο ΟΣΕ από το 2020».

Σημειώνοντας ότι «η έλλειψη επαρκούς προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα την μη ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου με συνέπειες» μεταξύ των οποίων «τη μη δυνατότητα εκπλήρωσης όλων των καθηκόντων του φορέα ως διαχειριστή υποδομής (επιθεωρήσεις, συντήρηση) με σημαντικότερη την έλλειψη ασφάλειας της σιδηροδρομικής υποδομής ιδιαίτερα σε ένα δίκτυο που για τους λόγους που προαναφέρθηκαν είναι κακοσυντηρημένο» (σ.σ. βανδαλισμοί, δολιοφθορές κ.λπ.).

ΝΕΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΝ ΜΑΪΟ

Υπενθυμίζεται εδώ ότι, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 29 Ιουλίου 2019 στο Κτίριο Σηματοδότησης του Εμπορικού Λάρισας (ΕΒ Ζάχαρης), η βλάβη δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να πάψει η λειτουργία της Ενιαίας Τηλεδιοίκησης Λάρισας (Κ.Ε.Κ. Λάρισας).

Με βάση και τα όσα έχουν αναφερθεί σε απολογίες κατηγορουμένων, ο εφέτης ανακριτής εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε ανακοίνωση αξιόποινων πράξεων, προκειμένου στη συνέχεια από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας να ασκηθούν διώξεις σε βάρος γενικών γραμματέων του Υπ. Μεταφορών για το διάστημα, όπως προαναφέρθηκε, από τον Ιανουάριο του 2016 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις οι διώξεις αναμένεται να ασκηθούν τον ερχόμενο Μάιο.


Β. ΚΑΚΑΡΑΣ - Eleftheria.gr 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου