Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Μπορεί μια θεατρική παράσταση να στείλει ένα μήνυμα για τον σιδηρόδρομο ...

Στο ερώτημα αυτό κλήθηκαν να απαντήσουν οι συντελεστές της παράστασης < ένα ταξίδι με τρένο > στον επιλογό της .
Κρίνοντας απο τις κριτικές που έρχονται σιγά σιγά στο φως της δημοσιότητας , λέμε τελικά πως ΝΑΙ μπορεί !


Διαβάζουμε απο τα ΝΕΑ στις 28.07.2011

Δυναμίτης! Τον τοποθέτησε - εντελώς ύπουλα! - στα θεμέλια του ΟΣΕ το Φεστιβάλ Αθηνών. «Πολεοδομία», το καινοφανές φετινό θεατρικό σχέδιο του να καλέσει πέντε νεανικές θεατρικές ομάδες, που ψάχνουν και ψάχνονται, να παρουσιάσουν καινούργια δουλειά τους σε μη συμβατικούς χώρους. Δεν κατάφερα να δω παρά μόνο την υπ. αριθ. 5 - της Ομάδας «Projector». Αλλά... τα είδα όλα.
Ο Ανέστης Αζάς  με τον Πρόδρομο Τσινικόρη, συνεργάτη του στη σύλληψη και τη σκηνοθεσία, κι η Αντριάνα Αλεξίου, συνεργάτρια στη δραματουργία, μάζεψαν τέσσερις νυν ή πρώην υπαλλήλους του ΟΣΕ, δυο μέλη του «Συλλόγου των Φίλων του Σιδηροδρόμου» και μια αξιαγάπητη κυρία, μέλος της Χορωδίας Εργαζομένων του ΟΣΕ, στην ταράτσα του κεντρικού Μεγάρου του ΟΣΕ, στην Καρόλου, και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. του (!) - εκεί ακριβώς όπου «οι φωστήρες του Οργανισμού αποφασίζουν»... - και τους άφησαν - όχι ανεξέλεγκτα, βέβαια - να μιλήσουν «για τα τρένα» ενώ πλάι προβάλλονταν τα βίντεο της σκηνογράφου Ελένης Στρούλια - ένα ταξίδι με το τρένο. «Ταξίδι με τρένο» ήταν, άλλωστε, κι ο τίτλος της παράστασης.
Η οποία ξεκινούσε πολύ νοσταλγικά και ήμερα - αναμνήσεις, «το ταξίδι με τρένο που μου εντυπώθηκε στη μνήμη»... - αλλά, σιγά σιγά, αγρίευε και κορυφώνονταν, αναδεικνύοντας «ύπουλα», μέσα από μαρτυρίες, με καθαρά μαρξιστική μεθοδολογία, το Πρόβλημα του υπό διάλυσιν ΟΣΕ. Καταγγέλλοντας, δηλαδή, πώς οι κυβερνήσεις απ' τον Εμφύλιο και μετά εγκατέλειψαν το σιδηρόδρομο και τον οδήγησαν, με εγκληματική είτε πρόθεση είτε αμέλεια, στην σημερινή ολική καταστροφή.
Θεατρική μέθοδος των «Rimini Protokoll»; (Θυμάστε το περσινό, συγκλονιστικό «Ο Προμηθέας στην Αθήνα» στο Ηρώδειο;). Σαφώς. Γιατί όχι; Αυτή και μόνη η παράσταση μπορεί να δικαιώσει την ύπαρξη ενός φεστιβάλ - του Φεστιβάλ Αθηνών - στις κρίσιμες αυτές μέρες: ένα Πολιτικό Γεγονός.
Το φινάλε στην ταράτσα, με τον μεταταγμένο στους... κλίβανους του «Ευαγγελισμού» μηχανοδηγό να εξιστορεί την περιπέτειά του, όλους αποστασιοποιημένα να δηλώνουν σίγουροι πως η τέχνη - αλίμονο... - τίποτα δεν μπορεί ν' αλλάξει όπως κι η παράστασή τους με τίποτα δεν μπορεί να συγκρατήσει τον ΟΣΕ απ' τον γκρεμό και με τη γηραιά σοπράνο, με την λευκή σατέν τουαλέτα της, μακιγιαρισμένη, να τραγουδάει το σημαδιακό του '44 - ναι, Βέμπο... - «Καινούργια τώρα ζωή», εμένα δάκρυα μου έφερε. Οχι από αισθητική συγκίνηση. Από απόγνωση για την κατάντια στην οποία μας έχουν οδηγήσει.


Συντελεστές της παράστασης ήταν

Ανέστης Αζάς                      Σκηνοθέτης
Πρόδρομος Τσινικόρης       Σκηνοθέτης
Αντριάνα Αλεξίου               Δραματουργική Συνεργασία
Ελένη Στρούλια                   Σκηνογραφία Βίντεο
Ζαίρα Φαληρέα                              >>
Παναγιώτης Μανουηλίδης    Μουσική
Κασιμάτης Δημήτρης            Φωτισμοί

Συμμετείχαν ( με σειρά εμφάνισης)

Σπύρος Φασούλας , Δικηγόρος , Πρόεδρος ΣΦΣ
Κώστας Ντεμελής , Τεχνίτης
Κώστας Γενιδούνιας , Μηχανοδηγός
Χάρης Καραδήμας , Μηχανοδηγός
Νίκος Σμπαρούνης , Μηχανικός Σιδηροδρόμων  εργαζόμενος στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ .
Λένα Ζωγραφάκη , μέλος της χορωδίας του ΟΣΕ απο το 1985
Γιώργος Φωτιάδης , Μηχανοστασιάρχης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου