Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Σχέδιο απομάκρυνσης /απόλυσης των "συμπληρωμένων"-ετοίμων προς συνταξιοδότηση από την ΔΕΗ

Επιδιώκοντας να εξοικονομήσει 12,5 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως ισχυρίζεται, η διοίκηση της ΔΕΗ ετοιμάζεται να απομακρύνει 200 εργαζόμενους, οι οποίοι αν και έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, εντούτοις, συνεχίζουν να απασχολούνται στην εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες που
δημοσιεύει το «Έθνος», «η διοίκηση της ΔΕΗ καταφεύγει σε αυτήν τη λύση εκτιμώντας πως το προσεχές χρονικό διάστημα οι μισθολογικές δαπάνες θα υπερβούν το πλαφόν που ορίζει ο νόμος 4024/2011». Σύμφωνα με αυτόν, οι εταιρείες που ελέγχονται από το Δημόσιο δε θα πρέπει να κάνουν έξοδα μισθοδοσίας πάνω από το 65% εκείνων που είχαν την 31η Δεκεμβρίου 2009. Αν συμβεί αυτό, οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ αυτόματα θα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές τέτοιων εξόδων.
Το σχέδιο για τις συγκεκριμένες απολύσεις είχε αναγγελθεί επίσημα από τη διοίκηση της ΔΕΗ, στις 4 Νοεμβρίου. Ήταν να το παρουσιάσει χθες ο πρόεδρος της εταιρείας Εμμανουήλ Παναγιωτάκης στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, ωστόσο, λόγω των αντιδράσεων των συνδικάτων δεν το έφερε ούτε καν προς συζήτηση.
Το βήμα που ακολούθησε η εταιρεία ήταν να εντοπίσει τον αριθμό των εργαζομένων που πληρούν τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις, αλλά παραμένουν στην εργασία. Οπως λένε οι πληροφορίες του «Εθνους», έγινε επεξεργασία διαφόρων σεναρίων με βάση το κριτήριο της ηλικίας και τις ανάγκες της επιχείρησης. Το σχέδιο που επικράτησε είναι για 200 εργαζόμενους από τις κατηγορίες των βαρέων με ηλικία 60 ετών, των κοινών διατάξεων -διοικητικό προσωπικό- με ηλικία τα 62 χρόνια και των διευθυντών που έχουν ηλικία 65 έτη. Με δεδομένο το υφιστάμενο όριο των απολύσεων που είναι 5% του προσωπικού μηνιαίως και όχι πάνω από 30 άτομα, αυτοί θα κάνουν να αποχωρήσουν περίπου επτά μήνες.
Ένα δεύτερο σενάριο που εξετάστηκε με χαμηλότερα ηλικιακά έτη οδηγούσε στην έξοδο περί των 700 ατόμων. Ωστόσο, αυτοί με βάση τα σημερινά ανώτατα όρια απολύσεων θα έπρεπε να αποχωρήσουν σε περισσότερα από δύο χρόνια. Μακριά περίοδος για το συμμάζεμα των δαπανών της εταιρείας, όπως λέει η διοίκηση.
Η ΔΕΗ, η μητρική εταιρεία του ομίλου -χωρίς τις θυγατρικές της, το ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύου) και τον ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς)- απασχολεί περί τους 10.000 εργαζόμενους. Από αυτούς, σύμφωνα με πηγές, εκτιμάται ότι γύρω στους 800 με 1.000 έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά λόγω της κρίσης και της μείωσης των συντάξεων δεν αποχωρούν από την εταιρεία. Αλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 630, από τους συνολικά 800 με 1.000, προχωρημένης ηλικίας έως και 70 χρόνων οι οποίοι καταλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις με όλα τα προνόμια, όπως γραμματέα και αυτοκίνητο…
Υπενθυμίζεται πως σε ενέργειες περιστολής μισθολογικών δαπανών λόγω του νόμου 4024/2011 προχώρησε πρόσφατα και ο ΔΕΔΔΗΕ. Η διοίκηση της εταιρείας που απασχολεί γύρω στα 7.000 άτομα, προκειμένου να μην υπερβεί το πλαφόν του 65% των μισθολογικών δαπανών, μείωσε το ημερήσιο τροφείο που παίρνει ο κάθε εργαζόμενος από τα πέντε στα δύο ευρώ.
Με πληροφορίες από ethnos.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου