Να υπενθυμίσουμε στον κ. Ζηλιασκόπουλο τι έλεγε στους εργαζόμενους πριν καιρό.Ότι αν είναι κερδοφόρα η εταιρεία δεν χρειάζονται μειώσεις μισθών.
Με κερδοφορία για πρώτη φορά στην ιστορία της έκλεισε το 2012 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία κέρδισε το στοίχημα της βιωσιμότητας, αφού εμφάνισε καθαρά κέρδη πριν από το 2015, πιάνοντας πρόωρα τον στόχο του επιχειρηματικού της σχεδίου.
Μάλιστα, τα καλά νέα από την εταιρία έρχονται να προστεθούν στην ενεργοποίηση της συμφωνίας ΤΡΑΙΝΟΣΕ - COSCO - HP, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα περί τα τέλη Μαρτίου.
Η επίτευξη των θετικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών, αποτελούσε την βασική προϋπόθεση που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση του business plan της εταιρίας. Έτσι, όπως μεταδίδουν, η Κομισιόν πλέον καλείται να δώσει ένα τέλος στο ζήτημα, αφού η ανοιχτή εκκρεμότητα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για το «πράσινο φως» στην έγκριση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρίας αποθαρρύνει ανοιχτά τους υποψήφιους επενδυτές, εν όψει της μεταφοράς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με στόχο την ιδιωτικοποίησή της.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που εξασφάλισε «Το Βήμα», η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εμφανίζει το 2012 θετικά αποτελέσματα τόσο μεικτά όσο και καθαρά, αφού τα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αποτελέσματα έφτασαν το 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ κατεγράφη καθαρό πλεόνασμα, ύψους 269.241 ευρώ.
Σημειωτέον ότι το 2011 η εταιρία είχε αρνητικά EBITDA, ύψους 26 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημίες ύψους 33 εκατ. ευρώ.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε οριακή αύξηση του κύκλου εργασιών σε σχέση με την περασμένη χρονιά, καθώς πέτυχε συνολικά έσοδα ύψους 140 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή και το 2011.
Παράλληλα, όμως, η σιδηροδρομική επιχείρηση πέτυχε σημαντική πτώση των εξόδων κατά 33 εκατ. ευρώ, τα οποία μειώθηκαν από τα 173 εκατ. ευρώ στα 140 εκατ. ευρώ, δηλαδή συρρικνώθηκαν κατά σχεδόν 20%.
Κύριος λόγος αυτής της πτώσης ήταν οι μειωμένες αμοιβές και έξοδα προσωπικού (36 εκατ. ευρώ αντί 49 εκατ. ευρώ), καθώς και τόσο η πτώση στα λοιπά έξοδα εκμετάλλευσης (16 εκατ. ευρώ αντί 27 εκατ. ευρώ) όσο και το χαμηλότερο κόστος ενοικίασης (18 εκατ. αντί 23 εκατ. ευρώ) και συντήρησης τροχαίου υλικού (19 εκατ. ευρώ αντί 23 εκατ. ευρώ).
Ζήτημα εβδομάδων τα πρώτο βαγόνια της HP
Στο μεταξύ, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν τα πρώτα εμπορευματικά δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που θα μεταφέρουν για λογαριασμό της COSCO, τα πρώτα προϊόντα της HP στο κεντρικό εργοστάσιο του τεχνολογικού κολοσσού στην Τσεχία. Κατά πληροφορίες, η συνεργασία θα ξεκινήσει με δύο εμπορευματικά δρομολόγια ανά εβδομάδα.
Ήδη, το επιτελείο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τρέχει για να «κλείσει» τις τεχνικές λεπτομέρειες του εγχειρήματος για την διασφάλιση της μεταφοράς των φορτίων προς Βορράν.
Η συμφωνία ΤΡΑΙΝΟΣΕ - HP - COSCO, η οποία έχει προκαλέσει το εντονότατο ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου, τελεί υπό την πλήρη υποστήριξη των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως μεταδίδουν κύκλοι του υπουργείου.
Η επόμενη περίοδος, όπως λένε, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς θα πρέπει σιγά - σιγά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να αρχίσει να παρέχει υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας στις εμπορευματικές, σιδηροδρομικές μεταφορές.
Και αυτό διότι το στοίχημα που έχει αναληφθεί είναι πολύ μεγάλο, έχει δημιουργήσει σημαντικές προσδοκίες και για νέες συμφωνίες με πολυεθνικές επιχειρήσεις, τελεί υπό την στενή παρακολούθηση των μεγάλων διεθνών «παικτών» της διαμετακομιστικής αλυσίδας και, μάλιστα, σε περίπτωση επιτυχίας του, θα απειλήσει το εξασφαλισμένο μεταφορικό έργο των λιμένων της Βόρειας Ευρώπης.
Με μία σιδηροδρομική "βόλτα" στο Ικόνιο, διαπιστώνεται:
ΑπάντησηΔιαγραφή1) Στο τέλος της εβδομάδας, μετά φυσικά απο την απαραίτητη επικοινωνιακή προπαγάνδα (μάλλον ωφέλιμη στην παρούσα φάση), θα μπορεί να γίνει το πρώτο δρομολόγιο.
2) Διάφορες ατέλειες, παραλείψεις κ.λ.π. μπορούν να διορθωθούν εν καιρώ, αρκεί να μην "ξεχαστούν"
3) Το κυριώτερο: το Ικόνιο, είναι το μέλλον του ΟΣΕ.
Ποιο Ικόνιο ρε παραμυθάδες; Αντί τα πλοία από Σουέζ να συνεχίζουν καρφί για Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη, να ξεφορτώνουν σε συρμούς και από εκεί εντός μίας (1) άντε μία και μισή (1& 1/2) ώρας να βρίσκονται σιδηροδρομικώς εκτός Ελλάδος, τα βάζετε να στριμώχνονται στο Σαρωνικό και στα στενά που τον "ήπιε" ο Ξέρξης, να ξεφορτώνουν σε συρμούς, οι συρμοί να ξαναγυρνάνε πίσω προς ΣΚΑ για να βρουν τη σιδηροδρομική γραμμή προς Βορρά, να ανεβοκατεβαίνουν Μπράλο και Όθρυ (τουλάχιστον μέχρι το 2016 και βλέπουμε) και από εκεί πορεία μέχρι τα σύνορα με Σκόπια και Βουλγαρία. Μεγαλύτερο παραμύθι από την ιστορία με το Ικόνιο και το Θριάσιο, δεν πρέπει να έχει ξανά-υπάρξει στην ιστορία των σιδηροδρομικών μεταφορών. Απλά για να συνεχίσει να υπάρχει το Αθηνοκεντρικό κράτος με μελέτες, έργα και σούρτα- φέρτα, αντί να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές στη Βόρεια Ελλάδα, που με τη λειτουργία τους θα απογείωναν το εμπορευματικό έργο του σιδηροδρόμου, οι φωστήρες των Αθηνών στα πόστα λήψης αποφάσεων, έκριναν ότι αυτές θα έπρεπε να γίνουν στην Ελευσίνα και στο Αιγάλεω!. Έλεος και ξανά έλεος...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΥΝΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΥ!!!!.......
Διαγραφή