Ανοίγει ο δρόμος για διεκδίκηση αναδρομικών ( χιλιόμετρα , διανυκτερεύσεις κτλπ) ...
Δεν μπορεί να φορολογείται, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, το τμήμα των αποδοχών που χορηγείται στους μισθωτούς προκειμένου να καλύψουν δαπάνες που αντιμετωπίζουν για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους. Μια τέτοια φορολόγηση είναι αντισυνταγματική.
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι
πρέπει να μείνει αφορολόγητη κάθε παροχή που καταβάλλεται σε μισθωτό με οποιαδήποτε ονομασία (π.χ. επιχορήγηση, αποζημίωση, επίδομα κ.λπ.), εφόσον προορίζεται να καλύψει δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται ο ίδιος για να φέρει σε πέρας την εργασία του ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.
Κατά την Ολομέλεια ΣτΕ, μια τέτοια παροχή δεν αποτελεί προσαύξηση του μισθού και συνεπώς δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε φόρο εισοδήματος, έστω και αν έτσι ωφελείται έμμεσα ο μισθωτός.
Στην πράξη η δικαστική απόφαση, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα αφορολόγητο στις αποδοχές, «ανάβει πράσινο φως» για να επιστραφούν αναδρομικά σε διάφορες κατηγορίες μισθωτών σημαντικά κονδύλια από φορολογικές επιβαρύνσεις που είχε επιβάλει το Δημόσιο.
Στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν αρκετές χιλιάδες σχετικές δίκες (πάνω από 2.000 στην Αττική) που περίμεναν την τελική «πιλοτική» κρίση του ΣτΕ.
Η προσφυγή
Η Ολομέλεια έκρινε αντισυνταγματική νομοθετική ρύθμιση που επέβαλλε την τελευταία δεκαετία φορολόγηση στην πάγια μηνιαία αποζημίωση που χορηγείται στα μέλη του ΔΕΠ (Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού) των ΑΕΙ για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης, για συμμετοχή σε συνέδρια, για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση ερευνητικών προγραμμάτων.
Ζήτημα αντισυνταγματικής φορολόγησης γεννάται και για αντίστοιχη αποζημίωση προς τους ιατρούς (και άλλες κατηγορίες μισθωτών) που έχουν επίσης προσφύγει και λόγω της σώρευσης πολλών παρόμοιων αγωγών χρειάστηκε να γίνει «πιλοτική δίκη» για να ξεκαθαρίσει συντομότερα το θέμα.
Στη δικαστική απόφαση (πρόεδρος Κ. Μενουδάκος) επισημαίνεται επίσης ότι κατά το Σύνταγμα ως εισόδημα που υπόκειται σε φόρο θεωρείται το καθαρό εισόδημα, δηλαδή αυτό που απομένει μετά την αφαίρεση από το ακαθάριστο εισόδημα των δαπανών απόκτησής του.
Το ΣτΕ (29/14) δέχθηκε ομόφωνα ότι η επίμαχη αποζημίωση παρέχεται στα μέλη των ΑΕΙ για κάλυψη πρόσθετων δαπανών που υποβάλλονται και οι οποίες είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους (για να επιτυγχάνεται η διαρκής επιστημονική ενημέρωση και η προαγωγή της επιστήμης, της έρευνας, της διδασκαλίας στην ανώτατη εκπαίδευση).
Η Ολομέλεια απέκρουσε τον ισχυρισμό του Δημοσίου ότι πρόκειται για συγκαλυμμένο φορολογικό προνόμιο, κρίνοντας αντισυνταγματική τη φορολόγηση ποσού περίπου 5.300 ευρώ ετησίως, που επιβλήθηκε από το οικονομικό έτος 2004 και μετά.
γιατι κατι μου λεει οτι ΘΑ γινουν αγωγες για το θεμα φορολογησης τον αποζημιωσεων!!τωρ ομως προτρεχουν οι θεσεις των προισταμενων,μην γελιομαστε.συνταξιουχοι θα εχουμε φυγει,και ακομα θα καθαρογραφονται οι αγωγες,και θα σταλουν στην εταιρεια,μεσω εθνικου τυπογραφειου του κρατους.ΠΟΤΕ δηλαδη,μην κοροιδευομαστε,οσο οι κυριοι Προεδρος και Γεν. Γραμ.της Π.Ε.Π.Ε.μιας και οι παραταξεις τους εχουν την πλειοψηφια,κανουν συνδιοικηση,δεν προκειται ποτε να πανε κοντρα στα θελω και στα πρεπει του καθε διευθυνων συμβουλου.αλλα λογια να αγαπιομαστε !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή