Οι αλλαγές αρχίζουν να έρχονται από αυτόν τον μήνα και θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο τετράμηνο μαζί με την ολοκλήρωση της παράτασης που ζητήθηκε από τους δανειστές για το πρόγραμμα καθώς οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό αποτελούν προαπαιτούμενο.
Μέσα στον Μάρτιο λοιπόν θα φανούν οι πρώτες αλλαγές με την αναστολή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα
προωθούνται αλλαγές τόσο στις επικουρικές όσο όμως και στο εφάπαξ.
Ουσιαστικά πάμε πίσω στο παλιό μοντέλο μέχρι το τοπίο να ξεκαθαρίσει στα τέλη Ιουνίου.
Το υπουργείο παράλληλα παγώνει τις ρυθμίσεις που αφορούν στο μηδενικό έλλειμμα στα επικουρικά ταμεία και προσμένει έσοδα της τάξης των 400 εκατομμυρίων ώστε να μην υπάρξει μείωση.
Το ζήτημα του εφάπαξ θα συζητηθεί εκ του μηδενός καθώς ειδικά σε περιπτώσεις όπως το δημόσιο οι εκκρεμείς υποθέσεις είναι πολλές και απαιτείται είτε κούρεμα των ποσών, είτε τμηματική καταβολή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι με 28.000 αιτήσεις σε αναμονή όλα δείχνουν ότι πάμε σε έναν συνδυασμό των δύο παραπάνω μέτρων.
Σε ό,τι αφορά στις πρόωρες συντάξεις φαίνεται ότι δεν θα θιγούν οι ασφαλισμένοι προ του 1983, ενώ σε ό,τι αφορά σε παλαιούς ασφαλισμένους θα δοθούν κίνητρα σε ταμεία όπως το ΙΚΑ ώστε να μπορέσουν να βρουν εργασία και να αποφύγουν την πρόωρη σύνταξη.
Δεν θα θιγούν οι μητέρες ανηλίκων όμως σε Ταμεία όπως αυτό του Δημοσίου αναμένεται να υπάρξουν αντικίνητρα για την πρόωρη σύνταξη με αύξηση του πέναλτι για όσους βγαίνουν πρόωρα.
Παράλληλα σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο οι συνταξιοδοτήσεις με εθελούσια έξοδο.
Σε ό,τι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες και με την τρύπα στον ΟΑΕΕ στα 540 εκατομμύρια αναμένεται να δοθούν κίνητρα με περισσότερες ασφαλιστικές κατηγορίες ώστε να συνεχίσει η ροή χρήματος προς το Ταμεία.
newsit.gr
Δυστυχώς η προηγούμενη συγκυβέρνηση δεν νομοθέτησε με γνώμονα τα κοινωνικά ιδανικά. Δεν είχε κοινωνικό προσανατολισμό;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαφώς και δεν είχε!!
Ηθελε να εφαρμοστεί η πολιτική της αυστηρής λιτότητας που η κλειστή οικονομία και πολιτική του Βερολίνου απαιτούσε!! Ομως η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Γερμανία γιατί είναι μια ανοιχτή δημοκρατική χώρα και οι Ελληνες δεν είναι Γερμανοί.
Είμαστε ενταγμένοι στην Ε.Ε όμως δεν είναι δυνατόν να μας επιβάλλονται εντολές έξωθεν για τα εσωτερικά μας που θέλουν την εξόντωσή μας.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πάρει πολλά αυστηρά οικονομικά μέτρα και είχε προαποφασίσει και για σκληρότερα! Ο λαός μας μαζί με την ανεργία , την μεγάλη φτώχεια και την πάλη για επιβίωση είχε μέσα του και τον φόβο γιατί όταν καταπατούνται θεμελιώδη ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, ο εργοδότης με τον νόμο υπέρ του, έκανε ό,τι ήθελε.
Ευτυχώς όμως που κερδίσαμε με την αλλαγή της κυβέρνησης κάτι που είναι ύψιστο αγαθό για τον άνθρωπο. Νικήσαμε τον φόβο!!!
Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος για την αλλαγή είναι δύσκολος αλλά τουλάχιστον, θα έχει μπεί ένα λιθαράκι στην κοινωνία για ελευθερία, ισότητα, εργασία-που είναι αναφαίρετο δικαίωμα και δυστυχώς μας το είχαν καταπατήσει- κοινωνική πρόοδο, ανάπτυξη και δικαιοσύνη.
Αγγελική Γιωτοπούλου-Αποστολάκη