Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Ανακοίνωση απο την Α.Σ.Κ. για την ΣΣΕ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση των δύο σωματείων με τη δικοίκηση της  ΤΡΑΙΝΟΣΕ,στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της νέας ΣΣΕ, και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Από την πλευρά μας εκφράστηκε η αρχική κεντρική άποψή μας για την θεσμοθέτηση ενιαίου μισθολογίου για όλους τους κλάδους. Η τυχόν αποδοχή του προτεινόμενου από την Εταιρεία μισθολογίου (βασικός μισθός και μισθολογικά κλιμάκια ανά Κλάδο Προσωπικού) θα εξαρτηθεί άμεσα από τις υπόλοιπες μισθολογικές – οικονομικές ρυθμίσεις – προτάσεις μας, καθώς και τα θεσμικά ζητήματα.
Εν συνεχεία συζητήθηκαν όλα τα άρθρα του κειμένου, με τα δύο σωματεία να κάνουν κοινές παρεμβάσεις στα παρακάτω θεσμικά ζητήματα προς όφελος των εργαζομένων:
Καταβολή Αποδοχών
Διευθέτηση Χρόνου Εργασίας Διοικητικού Προσωπικού
Μετακινήσεις
Ειδικές Άδειες
Οικογενειακά Επιδόματα
Άδεια Εθελοντικής Αιμοδοσίας
Οικονομική Ενίσχυση Σπουδών
Άδεια Μονογονεϊκής Οικογένειας
Άδεια Προσχολικής Ηλικίας
Άδεια για Παρακολούθηση Σχολικής Επίδοσης
    Οικονομική Ενίσχυση Παιδιών και προστατευόμενων μελών με   Ειδικές Δεξιότητες
Ρήτρα διασφάλισης αποδοχών με προσωπική διαφορά 
Δημιουργία κλάδου εκδοτών
Συνεταιρισμός και άλλα.
       Από την πλευρά της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξέφρασε τις αντιρρήσεις της στο να συνεχίσουν να υφίστανται κάποια θεσμικά ζητήματα όπως αυτά υπήρχαν στο δημόσιο τομέα, προτείνοντας να εφαρμοστούν όπως προβλέπονται στον ιδιωτικό. Επίσης, αντίδραση υπήρξε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στη μεγάλη διαφωνία μας, τόσο σχετικά με την επιχειρούμενη αλλαγή του ωραρίου στις Διοικητικές Υπηρεσίες, όσο και με την προτεινόμενη από πλευράς διοίκησης διατύπωση ότι το διάλειμμα προσμετράται εκτός ωραρίου.

  • Επισήμανση έγινε και από τα δύο σωματεία για την περιγραφή των θέσεων εργασίας (ειδικότητες και επίπεδα αρμοδιότητας) στο άρθρο 1 του κειμένου που σχετίζεται άμεσα με το οργανόγραμμα και τον Κανονισμό Εργασίας. Θα ήταν σκόπιμο και τεχνικά άρτιο να καταγραφεί στα κείμενα αυτά, όταν αυτά  συμφωνηθούν και καταρτιστούν, και όχι στη σ.σ.ε.
  • Εκφράστηκε για πολλοστή φορά έντονα η επιθυμία μας για δημιουργία κλάδου εκδοτών με τους μηχανοδηγούς να στηρίζουν απόλυτα την προσπάθεια αυτή, η οποία έχει σαν στόχο  την εργασία με ξεκάθαρες εργασιακές σχέσεις σε όλες τις δραστηριότητες που ασκεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
  • Διαφωνία υπήρξε και από τα δύο σωματεία στον διαχωρισμό νεοπροσλαμβανόμενων πτυχιούχων με τους παλιούς εργαζόμενους πτυχιούχους.
  • Μεγάλη ασυμφωνία υπήρξε και στο  θέμα του υπολογισμού των υπερωριών με τα δύο Σωματεία να εκφράζουν την πολιτική τους θέση, ότι δεν επιθυμούν καμία υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού. Τα σωματεία κάλεσαν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να εφαρμόσει οχτάωρα προγράμματα εργασίας, καθώς και να προβεί άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες προσλήψεις για να μην υπάρχει ούτε μια ώρα υπερωριακής απασχόλησης σε αυτήν για να επανέλθει το πενθήμερο στους παραγωγικούς κλάδους. Σημαντικό για εμάς είναι η κόπωση που οφείλεται στην υπερεργασία των συναδέλφων να μην θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων των εργαζομένων επί των αμαξοστοιχιών.
  • Κλείνοντας τη συζήτηση, ζητήθηκε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα δύο σωματεία να καταθέσουν εγγράφως τις παρατηρήσεις τους πάνω στο προταθέν κείμενο. Το κείμενο μελετήθηκε από τη διαπραγματευτική μας ομάδα σε συνεργασία με τη νέα δικηγόρο του σωματείου, η οποία συμμετείχε και στην τελευταία συνάντηση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και κατατέθηκε στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ σήμερα. Όπως έχουμε δεσμευτεί από την αρχή σαν παράταξη, το συμφωνηθέν κείμενο που θα προκύψει θα περάσει από Γενικές Συνελεύσεις, όπου οι εργαζόμενοι θα το κρίνουν και θα αποφασίσουν για το αν τελικά θα υπογραφεί.

Τέλος, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα θετικά που συμπεριλαμβάνει το προταθέν από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ κείμενο της ΣΣΕ, όπως είναι το επίδομα σε όλους τους κατόχους πανεπιστημιακών τίτλων ανεξάρτητα από την συνάφεια του τίτλου σπουδών, το επικίνδυνο και ανθυγιεινό, οι κάρτες για την μετακίνηση όλων των εν ενεργεία εργαζομένων στον ΟΑΣΑ (Μετρό - Λεωφορεία Αθηνών), δωρεάν μετακίνηση με τον σιδηρόδρομο σε όλους τους εν ενεργεία εργαζόμενους της, 100% ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας και ασφάλειας ζωής σε όλους τους εν ενεργεία εργαζόμενους, αύξηση στα τρενοχιλιόμετρα και στην έλξη και στην κίνηση, bonus στους εργαζόμενους στην κίνηση και διατήρηση της αποζημίωσης για την απόλυση λόγω συνταξιοδότησης.

Καθώς φαίνεται είμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και ελπίζουμε στη συμφωνία και των δύο πλευρών με σκοπό τη διασφάλιση όλων των εργαζομένων που καταβάλουν καθημερινά σημαντικές προσπάθειες για την καλή και σωστή λειτουργία της Εταιρείας.
Από την πλευρά μας σαν Ανεξάρτητη Σιδηροδρομική Κίνηση δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση, για όλους τους εργαζόμενους στην εταιρεία μας, με μοναδικό μας γνώμονα την ενότητα και το κοινό καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου