Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Εννέα μήνες μετά το 20/20 ανοίγει τον φάκελο Τέμπη. Ναι. Ήρθε η ώρα να σας ακούσουν.

Χθες στο Σύνταγμα. Η Βουλή απέναντι. Εκείνοι απευθύνονται σε εκείνους που απεύχονται την όποια εμπλοκή τους. Εννέα μήνες. 

Μια κύηση πένθους, που γίνεται οργή. Ορμητικά, όσο τα δάκρυα τους. Το 20/20 παρακολουθώντας από το πρώτο λεπτό τη δολοφονία στα Τέμπη, ξεκινά μαζί

με εκείνους, σήμερα, όχι μόνο να καλύπτει τον αγώνα τους αλλά και να ερευνά. Τις συνθήκες, τις καθυστερήσεις, τις αβλεψίες, τις λεπτομέρειες, τις ιστορίες.

Τραύμα; Υπάρχει λέξη για όποιον χάνει το παιδί του; Δεν υπάρχει. Ποια θα μπορούσε να σταθεί; 

Θυμός. Μικρή και αυτή η λέξη, πως περιγράφεις τη λύσσα 9 μηνών αναμονής χωρίς απαντήσεις;

Οργή. Πόση χωράει σε ανθρώπους που σκοντάφτουν συνεχώς πάνω στη λύπη;

Ιστορίες. 

Ο άνθρωπος που με πήρε από το χέρι να μου τις δείξει μία μια.

Το παιδί με το καλυμμένο πρόσωπο, που ήρθε από την Κρήτη να σταθεί δίπλα στις ψυχές τους. 

Ο πατέρας με τα κλειστά μάτια μόνος. Εκείνος και τα δάκρυα του. 

Η γυναίκα που πενθεί για όλους. Και η ψυχή της στα χέρια της. 

Οι συγγενείς όλοι μαζί. Με πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη. Να ακουμπούν ο ένας στον άλλον. 

Οι κάμερες που τους θέλουν για τις μεσημεριανές. Να δείχνουν όμορφα αδικοχαμένα παιδιά και μανάδες να κλαίνε. 

Οι απούσες κάμερες των δελτίων ειδήσεων. 

Η Ζωή με το μοβ παλτό και το λευκό τριαντάφυλλο. 

Εκείνος που δεν πρόλαβε να μου μιλήσει και το μήνυμά του: «Συγγνώμη καλή μου». 

Τα δυο κορίτσια με τα δυνατά πρόσωπα. 

Τα μάτια όλων. Διάφανα, να βλέπεις μέσα στην ψυχή τους.

«Σήμερα ξεκινάνε τα Τέμπη. Ήρθε η ώρα να μας ακούσουν»

Το 20/20 χθες έγινε κομμάτι τους. Για τους 57. Για όλους μας. Ναι, ήρθε η ώρα να σας ακούσουν. Να ακούσουν πως «Σήμερα είναι η αρχή του αγώνα». 

Ο Δημήτρης Πλακιάς είναι πατέρας. Έχασε την κόρη και τα ανίψια του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Χθες πήρε το θάρρος και είπε τα «Τέμπη τώρα ξεκινάνε». Οι συγγενείς περίμεναν «εννιά μήνες, ελπίζαμε ότι τα νομικά θα πάνε πιο γρήγορα», δεν έγινε «από εδώ και πέρα θα είμαστε στους δρόμους για Τέμπη έως την δικαίωση των παιδιών μας». 


«Σήμερα είναι η αρχή του αγώνα, δυστυχώς σε αυτή τη χώρα δεν μπορούμε να θρηνήσουμε τα παιδιά μας» ξεκαθάρισε μιλώντας στο Kontra channel. «Στη φυλακή είναι δύο άτομα, στα πολιτικά πρόσωπα όμως δεν βλέπουμε τίποτα» είπε και συνέχισε αφήνοντάς να εννοηθεί πως τα πολιτικά πρόσωπα μένουν στο απυρόβλητο.

«Τα πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα κρύβονται πίσω από την πολιτική ασυλία. Οι πολιτικοί είναι άνθρωποι, δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από τον τίτλο του πολιτικού» πρόσθεσε.

Και μιλώντας για τον τότε υπουργό Μεταφορών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Κώστα Καραμανλή: «Εγώ θέλω να πω στον Κώστα Καραμανλή αν νιώθει καθαρός για τις συμβάσεις γιατί δεν αποσύρει την πολιτική του ασυλία και να πάει στα δικαστήρια, αφού νιώθει ότι είναι αθώος. Η σύμβαση 717 επισήμως κατηγορεί 23 άτομα. Πού είναι ο κος Καραμανλής να κάνει δήλωση, αυτή η σύμβαση κόστισε εκατομμύρια ευρώ για το ελληνικό κράτος και όμως κανένας πολιτικός δεν έχει κατηγορηθεί».

Τόνισε ακόμα πως «στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχουμε Δικτατορία – τα πολιτικά πρόσωπα δεν ακούγονται ούτε στις τηλεοράσεις – τι είναι τα πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα, για ποιο λόγο έχουμε δημοκρατία, γιατί γίνονται οι εκλογές. Τα πολιτικά πρόσωπα κρύβονται πίσω από την ασυλία. Εμείς θα παλέψουμε, έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε» 

«Σιγά σιγά όμως στεκόμαστε στα πόδια μας και αρχίζουμε να σηκώνουμε το κεφάλι» 

Ο Βαγγέλης Βλάχος, αδελφός του Βάιου Βλάχου, ενός από τους 57 νεκρούς της σιδηροδρομικής τραγωδίας, για την χθεσινή μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, ευχαρίστησε εκείνους τους «τραυματίες και πολυτραυματίες που βρήκαν τη δύναμη να έρθουν μαζί μας».

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Ευχαριστούμε πολύ τους πολίτες που μας συνόδευσαν απόψε στο Σύνταγμα, στη διαμαρτυρία που διοργανώσαμε για τα Τέμπη. Μας δίνετε δύναμη να συνεχίσουμε. Χρειαζόμασταν λίγους μήνες για να συνέλθουμε από το σοκ των Τεμπών. Σιγά σιγά όμως στεκόμαστε στα πόδια μας και αρχίζουμε να σηκώνουμε το κεφάλι

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα κάποιους/ες από τους/τις τραυματίες και πολυτραυματίες που βρήκαν τη δύναμη να έρθουν μαζί μας. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι για εσάς, ξέρουμε πόσο πονάτε και πόσο υποφέρετε, ξέρουμε ότι σας έχουν παρατήσει. Αλλά μας δίνει δύναμη που βρήκατε το κουράγιο να έρθετε σε κάτι που σίγουρα σας ξυπνάει τους χειρότερους εφιάλτες.

Όλους αυτούς τους μήνες κάποιοι έσπευσαν, άμεσα ή έμμεσα, ηθελημένα ή μη, μέσα και έξω, να αθωώσουν κάποιους από τους υπεύθυνους για το έγκλημα των Τεμπών. Κάποια πράγματα δεν μπορούμε πλέον να τα αλλάξουμε, και θα σας κρίνει η ιστορία. Κάποια άλλα, ακόμη, ευτυχώς δεν έχουν ακόμη κριθεί.

Έχουμε πάρει τις απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, για κάποια θα τις έχουμε το επόμενο διάστημα, ενώ για άλλα φροντίσετε να καλύψετε τα ίχνη σας και να καταστρέψετε τις αποδείξεις.

Στην κυβέρνηση πατήσατε χωρίς οίκτο και ενσυναίσθηση πάνω στο πένθος μας, για να τη γλιτώσετε. Χρησιμοποιήσατε όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να σωθείτε, πολλές φορές στα όρια του νομού και στις γκρίζες ζώνες του επιτελικού κράτους

Στην αντιπολίτευση κάνατε, γενικά, σπασμωδικές κινήσεις. Πολλά σωστά, αλλά και αρκετά λάθη, σχεδόν όλα τα κόμματα. Μέχρι εδώ όμως, θα πρέπει κάθε κίνηση να τη σκέφτεστε πολύ σοβαρά γιατί πλέον δε χωράνε αλλά λάθη. Ούτε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Αλλά θα συνεχίσουμε να είμαστε απέναντι σε όλους όσους θέλουν ή συμβάλλουν στη συγκάλυψη του Εγκλήματος των Τεμπών. Θα είμαστε περισσότεροι, πιο δυνατοί, πιο ενωμένοι, στους δρόμους και στο διαδίκτυο, σε κάλπες, αίθουσες και συνεδριάσεις, σε Ελλάδα και Ευρώπη, στην επικράτεια και στην ομογένεια. Μνήμη για να μην ξεχάσουμε τα Τέμπη, Αλήθεια για να μάθουμε ποιοι φταίνε, και Δικαιοσύνη για να μπορέσουν να ηρεμήσουν οι ψυχές».


Ερευνητική επιτροπή

Την αυτοεξαίρεση της από την Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών ανακοίνωσε η Ζωή Ράπτη μετά τη μήνυση που κατέθεσαν εναντίον της συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας.

Από την Εξεταστική έχει αυτοεξαιρεθεί και ο Θάνος Πλεύρης διότι κι εκείνος περιλαμβάνεται στη συμπληρωματική μήνυση, ενώ εξαιρέθηκε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου επειδή είναι συνήγορος δύο οικογενειών θυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω συμπληρωματική μήνυση αφορά σε αποφάσεις που ελήφθησαν στις έκτακτες συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για «τη διαχείριση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών» και σχετικά με στην απομάκρυνση των βαγονιών και στην πραγματοποίηση επιχωματώσεων στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Κατά τη συζήτηση επί των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση Προανακριτικής αναφορικά με τη σύμβαση 717 στα τρένα, ο Καραμανλής παρουσιάστηκε θιγμένος διότι -κατά τα λεγόμενα του- δέχτηκε όλο αυτό το διάστημα αμέτρητες επιθέσεις και επέλεξε να σιωπήσει. Επίσης, αυτοεπαινέθηκε γιατί παραιτήθηκε -αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη- μετά το δυστύχημα κι αυτό «αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για τα πολιτικά ήθη της χώρας».

Οι υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπαν πως δεν συναινούν στην υπερψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει και τα δικά τους πεπραγμένα στο υπουργείο Μεταφορών σε σχέση με τη σύμβαση 717 για τα τρένα. 

Σύμφωνα με τα υπομνήματα που απέστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ισχυρίζεται πως δεν αντιλαμβάνεται από πού προκύπτει εμπλοκή του στην υπόθεση, κάνοντας λόγο για μια «σουρεαλιστική πολιτική πράξη» από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Μαρία Κεφαλά - 2020mag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου