Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Ασυμβίβαστο για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη

 Υπέρ της έξωσης της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη γνωμοδότησε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Ο λόγος είναι
η υπεράσπιση που έχει αναλάβει ως δικηγόρος οικογενειών θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Το Επιστημονικό Συμβουλίου για τα Τέμπη στην οκτασέλιδή του γνωμοδότηση αναφέρει σε σχέση με τη συμμετοχή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Εξεταστική Επιτροπή πως:

Σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας «δεν μπορεί να ασκεί έργα ανακριτική, δικαστή , εισαγγελέα ή γραμματέα όποιος ήταν συνήγορος κατηγορουμένου ή του υποστηρίζοντος την κατηγορία ή όποιος εξετάστηκε ως μάρτυρας κ.λπ.» και συνεπώς αποτελεί ασυμβίβαστο συμμετοχής και σε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία ασκεί έχει όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών (αρ. 145 του ΚτΒ).

Επισημαίνοντας ότι το κώλυμα αυτό έχει νομικά θεσπιστεί και είναι θεσμοθετημένο και από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Το σκεπτικό της εξαίρεσης της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, επίσης, κατέρριψε τις αιτιάσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου αλλά και των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης γιατί δεν σχηματίστηκε διακομματικό προεδρείο, υπενθυμίζοντας πως «η συγκρότηση και η λειτουργία των Εξεταστικών Επιτροπών διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις του ΚτΒ που ισχύουν και για τις 6 Μόνιμες Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής», δηλαδή δεν υπάρχει η δέσμευση διακομματικού προεδρείου όπως προβλέπει ο ΚτΒ για την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Οι 10 καθηγητές – μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής υπενθυμίζουν στις αιτιάσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου ότι το Συμβούλιο «υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος και μόνο τού απευθύνει Ερωτήματα για διατύπωση γνώμης», τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου ότι «ενεργούν με ανεξαρτησία και με αποκλειστικό γνώμονα τις γενικές αρχές και τους κανόνες της επιστήμης» και δεν κάνει «ακροάσεις» όπως ζητούσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Μια έμπρακτη, επίσης, απάντηση περί της έννοιας του “κωλύματος” έδωσαν δύο από τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου.

Ο ομότιμος καθηγητές Χρίστος Μυλωνόπουλος και ο καθηγητής Χαράλαμπος Χρυσανθάκης που δεν εξέφρασαν άποψη, καθώς ο πρώτος είναι συνήγορος υπεράσπισης προσώπου κατά του οποίου διενεργείται προκαταρτική εξέταση για την σύμβαση 717 από την Ευρωπαία Εισαγγελέα και ο δεύτερος γιατί απλώς είχε συντάξει μια σχετική νομική γνωμοδότηση που του είχε ζητήσει από εμπλεκόμενο.

Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου θα διαβιβαστεί στην Εξεταστική Επιτροπή για να λάβει στην συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδες τις αποφάσεις της για την εξαίρεση της κυρίας Κωνσταντοπούλου από αυτήν.

www.eurokinissi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου