Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Ανακατατάξεις στην ΠΑΣΚΕ και αλλαγές στις ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ?

Ανακατάξεις στην ΠΑΣΚΕ και επερχόμενες αλλαγές στις ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διαφαίνονται στον ορίζοντα , ενώ ο κ. Παπασπύρος φέρεται να έχει καταθέσει στις αρχές Ιουλίου την παραιτησή του απο την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ , με την προσωπική δέσμευση όμως να παραμείνει μέχρι την τελική έκβαση της υπόθεσης του εννιαίου μισθολογίου .
Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, οι επικεφαλής των δύο κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων ετοιμάζονται να αποχωρήσουν ανοίγοντας τον δρόμο στη νέα γενιά πράσινων στελεχών.

Ανακατατάξεις στην ΠΑΣΚΕ και αλλαγή φρουράς στην ηγεσία των δύο κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων έρχονται μέσα στο 2011. Η οικονομική κρίση και το Μνημόνιο έχουν φέρει στα "άκρα" τη σχέση του κυβερνώντος κόμματος με την πάλαι ποτέ κραταιά συνδικαλιστική παράταξη. Ο υπουργός Επικρατείας Ηλ. Μόσιαλος δήλωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τα βάλει με τις "σάρκες" της, εννοώντας τους πράσινους συνδικαλιστές που ανδρώθηκαν στα χρόνια της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ και αποτελούν τον ισχυρότερο μηχανισμό του κόμματος.
Η εφαρμογή του Μνημονίου, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και η θεσμοθέτηση της εργασιακής εφεδρείας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μαζί με τις αποκρατικοποιήσεις "ανάγκασαν" τους πράσινους συνδικαλιστές να βρεθούν απέναντι από τις πολιτικές της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους είχαν στηρίξει τον σημερινό πρωθυπουργό στη μάχη για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.
Φαβορί και αουτσάιντερ
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των δύο κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, Γ. Παναγόπουλος και Σπ. Παπασπύρος για διαφορετικούς λόγους ο καθένας- ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την ενεργό δράση "ανοίγοντας" τον δρόμο στη νέα γενιά πράσινων στελεχών.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παλαιά συνδικαλιστικά στελέχη της πράσινης παράταξης, ακόμα και σήμερα που δεν έχουν ξεχωρίσει τα στελέχη τα οποία θα αντικαταστήσουν τους επικεφαλής των δύο οργανώσεων, είναι βέβαιο ότι αυτοί που θα έρθουν θα είναι ακόμα "σκληρότεροι" στην αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση.
Ο Σπ. Παπασπύρος είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. Ηθελε να αποχωρήσει εδώ και δύο χρόνια αλλά πιέστηκε από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής να παραμείνει στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ. Εχει κερδίσει την αποδοχή όχι μόνο των πράσινων συνδικαλιστών αλλά και των άλλων παρατάξεων.
Στις 5 Ιουλίου κατέθεσε εγγράφως την παραίτησή του στην Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ και δεσμεύτηκε να παραμείνει μέχρι το φθινόπωρο προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση για το Ενιαίο Μισθολόγιο.
Ως επικρατέστερος να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ από την ΠΑΣΚΕ φέρεται ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δ. Μπράτης, χωρίς να αποκλείονται και τα αουτσάιντερ, αφού το τοπίο δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των καθηγητών έχει τη φήμη ήρεμου, αλλά δυναμικού συνδικαλιστή ο οποίος εκπροσωπεί τον κλάδο των χαμηλότερα αμειβόμενων δημοσίων υπαλλήλων Μετά την αποχώρηση του Σπ. Παπασπύρου, η ΠΑΣΚΕ στους δημοσίους υπαλλήλους θα δεχτεί ισχυρούς κλυδωνισμούς.
Εξελίξεις
Η απουσία μιας προσωπικότητας κοινής αποδοχής όπως αυτή του Σπ. Παπασπύρου θα δημιουργήσει τάσεις αυτονόμησης πράσινων ομοσπονδιών και ενδέχεται να δοκιμαστεί και η ενότητα της παράταξης. Το σίγουρο είναι ότι η επόμενη γενιά πράσινων συνδικαλιστών θα συνεχίσει στα βήματα της σημερινής ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ στον δημόσιο τομέα.
Η ΓΣΕΕ εκπροσωπώντας ουσιαστικά το σύνολο των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις σημαντικών επιχειρήσεων και το ενδεχόμενο απολύσεων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παναγόπουλος ύστερα από δύο θητείες στη θέση του προέδρου προετοιμάζει την αποχώρησή του και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προκηρυχτεί έκτακτο συνέδριο μέσα στο 2011 προκειμένου να εκλεγεί νέα διοίκηση.
Η επόμενη γενιά "πράσινων" συνδικαλιστών στη ΓΣΕΕ αναμένεται να σηκώσει περισσότερο τους τόνους του "αντιμνημονιακού αγώνα". Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έχουν προτείνει στον πρόεδρο Ν. Φωτόπουλο να διεκδικήσει την προεδρία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας.
Μνηστήρες για την ηγεσία της πράσινης συνδικαλιστικής παράταξης αναμένεται να είναι οι εξίσου δυναμικοί συνδικαλιστές Στάβυ Σαλουφάκου (πρόεδρος του ΕΚΑ), Βαγγέλης Μουτάφης (ΕΥΔΑΠ) και Φ. Θωμάς (ΕΛΤΑ). Στελέχη που γνωρίζουν καλά τον συνδικαλιστικό χώρο του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι η νέα γενιά στελεχών θα πλειοδοτεί για το ποιος εκφράζει καλύτερα την πολιτική ενάντια στο Μνημόνιο και στην κυβέρνηση.
Δηλώνουν... βαθύ ΠΑΣΟΚ και καταφθάνουν με άγριες διαθέσεις
Το συνδικαλιστικό του ΠΑΣΟΚ θυμίζει κινούμενη άμμο: περιφερειακά στελέχη δηλώνουν ανοιχτά πλέον ότι δεν θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές ενώ το σύνολο της ΠΑΣΚΕ δεν συμφωνεί με την κίνηση των "πράσινων" συνδικαλιστών της ΠΟΕ ΟΤΑ που κατέθεσαν τις κομματικές τους ταυτότητες.
"Το ΠΑΣΟΚ είμαστε εμείς και όχι αυτοί που εφαρμόζουν την πολιτική του Μνημονίου" είναι η απάντηση σε αυτούς που τους ζητούν να αποχωρήσουν από το κυβερνών κόμμα.
Οι ιστορικοί και πολιτικοί δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί στην ΠΑΣΚΕ με την πάροδο του χρόνου έχουν σφυρηλατήσει τα χαρακτηριστικά μιας συνδικαλιστικής παράταξης που παραμένει ενωμένη ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η νέα γενιά συνδικαλιστών ανήκουν στην πλειονότητά τους σε αυτό που ονομάζεται "βαθύ" ΠΑΣΟΚ και έρχονται στην ηγεσία της συνδικαλιστικής παράταξης με "άγριες" διαθέσεις.
"Εχουν σπάσει οι παραδοσιακοί δεσμοί της ΠΑΣΚΕ με το ΠΑΣΟΚ, αφού η πολιτική της κυβέρνησης χτυπά τον πυρήνα των βασικών μας διεκδικήσεων" αναφέρει υψηλόβαθμο συνδικαλιστικό στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και συμπληρώνει ότι "αποδείξαμε πως δεν κάνουμε κυβερνητικό συνδικαλισμό, γι' αυτό και έχουμε ακόμα την αποδοχή του κόσμου". Οι ΠΑΣΚίτες συμφωνούν πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και ανακατατάξεις όχι μόνο στην παράταξη, αλλά και στον συνδικαλισμό έτσι όπως τον γνωρίσαμε στη χώρα μέχρι σήμερα.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου