Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Αξιολόγηση και απολύσεις στο Δημόσιο

Μνημόνιο συνεργασίας με τη γαλλική κυβέρνηση και την Τask Force
Eτος αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης με αξιολόγηση των υπηρεσιών της (υπουργείων, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ), αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού της, θα είναι το 2012. Η νέα χρονιά σηματοδοτεί αλλαγές που, στο...  βάθος, ανοίγουν την πόρτα των απολύσεων σε όσους υπαλλήλους κριθούν ανεπαρκείς. Για πρώτη φορά ιδιωτικές εξειδικευμένες εταιρείες αξιολόγησης προσωπικού υπό τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ θα σαρώσουν όλες τις δομές του κράτους, μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και δράσεις, που θα αποτυπωθούν σε νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του κράτους το οποίο θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή περί τα μέσα Ιανουαρίου.


Η αξιολόγηση του προσωπικού, με αμερόληπτες και αντικειμενικές διαδικασίες, είπε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημ. Ρέππας, θα είναι ο πυλώνας της πολιτικής μας. Ο στόχος είναι, να απασχοληθούν με τον πιο αποδοτικό και να ταξινομηθούν με τον πιο ορθολογικό τρόπο όλοι οι υπάλληλοι, τόνισε ο υπουργός, δίνοντας στη δημοσιότητα τον οδικό χάρτη, ένα μνημόνιο συνεργασίας με τη γαλλική κυβέρνηση και την Τask Force για την αναμόρφωση του κράτους. Οι αξιολογήσεις θα σημάνουν αυτόματα αθρόες μετακινήσεις υπαλλήλων από «νεκρές» σε νευραλγικές υπηρεσίες, ανάλογα με τα προσόντα που απαιτούνται, και κατάργηση οργανικών θέσεων. Ο υπουργός, αφού έκανε λόγο για «νέο συμβόλαιο υπαλλήλων και Διοίκησης», αποσαφήνισε ότι «η κατάργηση δεν θα οδηγήσει σε απολύσεις όσων υπηρετούν σε αυτές, καθώς έχει αποσυνδεθεί η θέση από τον υπάλληλο, ούτε θα απομακρυνθούν υπάλληλοι στα τυφλά».
Οι κρίσιμοι τομείς
Tο μνημόνιο μεταξύ των κ. Ρέππα, της γαλλικής κυβέρνησης και του κ. Χορστ Ράινχενμπαχ προβλέπει τη συνεργασία σε επτά κρίσιμους τομείς (δομή κράτους, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, παρακολούθηση προϋπολογισμού, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καλή νομοθέτηση, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, αντιμετώπιση της διαφθοράς). Κατά συνέπεια, η αναμόρφωση του κράτους, η αξιολόγηση των δομών και των εργαζομένων τους και άρα η «ευθύνη» των όποιων απολύσεων γίνουν μετατοπίζονται στην Task Force. Ομάδα «υψηλού κινδύνου» για να βρεθεί εκτός Δημοσίου είναι οι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων (υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) είτε σε τμήματα και διευθύνσεις που συγχωνεύονται ή καταργούνται είτε σε θέσεις χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο και γενικά όσοι δεν πληρούν τους όρους των νέων «περιγραμμάτων θέσεων».
H αξιολόγηση ξεκινάει σε πέντε υπουργεία, ΝΠΔΔ και ορισμένα ΝΠΙΔ του υπ. Οικονομικών, που θα ορισθούν με κοινή υπουργική απόφαση έως 31.12.11.
Σε κάθε υπουργείο συστήνεται μια μονάδα αναδιάρθρωσης, που θα είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Εντός τριών μηνών θα δημιουργηθεί επιτροπή διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, που θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση. Μέσα σε δύο μήνες από την έναρξη της δράσης, θα καταργηθούν οι περιττοί κλάδοι και οι οργανικές μονάδες, ενώ εντός του α΄ εξαμήνου θα καθοριστεί το πλαίσιο ετήσιων στόχων για κάθε διεύθυνση. Η πρώτη φάση αξιολόγησης των υπαλλήλων θα γίνεται κάθε χρόνο και θα συνδέεται με τη βαθμολογική εξέλιξη και τη μισθολογική τους κατάταξη. Το υπουργείο προχωράει στη σύσταση Συμβουλίων Αξιολόγησης κατά φορέα, που διασφαλίζουν την ορθή εφαρμογή του συστήματος (βάσει του Ν. 4024/11), έτσι ώστε να κρίνεται «η ικανότητα του προσωπικού και η απόδοσή του, κυρίως σε σχέση με τους προβλεπόμενους στόχους». Tο δεύτερο και πιο κρίσιμο βήμα, που αναμένεται να οδηγήσει και σε απολύσεις, είναι η ταυτόχρονη αξιολόγηση δομών και προσωπικού με τη βοήθεια Γάλλων εμπειρογνωμόνων και ιδιωτικών εταιρειών.
Τρία είναι τα σημεία αιχμής στα οποία πάσχει η Διοίκηση, ανέφερε ο υφυπουργός κ. Ντ. Ρόβλιας. Η έλλειψη διυπουργικού συντονισμού του κράτους σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, η ανάγκη ενίσχυσης του κέντρου της Διοίκησης για την εφαρμογή των πολιτικών και η νομοθετική τυπολατρία που οδηγεί σε νέα νομοθετήματα και καθιστά πολύπλοκη και γραφειοκρατική την κρατική λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου