Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Στην ιταλική ΕΕΣΣΤΥ η συντήρηση του μετρό;

Της Μαρίας Μόσχου - mononews.gr

Το ενδεχόμενο η συντήρηση των συρμών του μετρό να δοθεί στην ιδιωτική πλέον Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (την ιταλική πλέον ΕΕΣΣΤΥ) εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και η διοίκηση του ΟΑΣΑ.


Το τελευταίο διάστημα πολλοί συρμοί παρουσιάζουν σημαντικές βλάβες και λόγω έλλειψης ανταλλακτικών μένουν παροπλισμένοι στα αμαξοστάσια. Αυτός είναι ο λόγος που η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να περικοπούν τα δρομολόγια Αγία Μαρίνα – Αεροδρόμιο, απόφαση που προκάλεσε την σημαντική ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και την παρέμβαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών με αποτέλεσμα λίγες ημέρες, μετά, να επανέλθουν τα δρομολόγια στην αρχική τους μορφή.

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ και το υπουργείο Μεταφορών εξετάζουν λύσεις προκειμένου η συντήρηση να γίνεται κανονικά και ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι η συντήρηση των συρμών του μετρό να ανατεθεί στην ιταλική ΕΕΣΣΤΥ.

Η απόφαση αυτή ωστόσο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άσχετη με το αίτημα των Ιταλών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να διεκδικήσει από την πρώτη στιγμή τα μέσα σταθερής τροχιάς της Αττικής.

Αν τελικά η απόφαση οριστικοποιηθεί, τότε η τεχνική υπηρεσία της ΣΤΑΣΥ θα περιοριστεί αριθμητικά με μετατάξεις, όπως ακριβώς έγινε και με την ΕΕΣΣΤΥ πριν την πώληση της.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως το τελευταίο διάστημα ΟΑΣΑ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι δυο μητρικές εταιρείες, φαίνεται να «κοντράρονται» μεταξύ τους με αφορμή τόσο την εκτέλεση των δρομολογίων όσο και αυτή του ενιαίου εισιτηρίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ΣΤΑΣΥ με απόφασή του διευθύνοντος συμβούλου της στο Διαύγεια , προχωρά στην εκπαίδευση  50 μηχανοδηγών του Μετρό ως «Υποψήφιοι Οδηγοί Συρμών για το Δίκτυο του Προαστιακού».

Οι οδηγοί πρόκειται να μετεκπαιδευτούν σταδιακά το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να είναι σε θέση να οδηγούν συρμούς που κινούνται στο δίκτυο του Προαστιακού της Αθήνας ώστε «να ανταποκριθούν στις υπηρεσιακές ανάγκες όποτε αυτές προκύψουν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική απόφαση.

Η επέκταση της ΣΤΑΣΥ στο δίκτυο του Προαστιακού προκειμένου να φτάνουν τα δρομολόγια του μετρό μέχρι τον Πειραιά αποτελεί αίτημα που έχει καταθέσει εδώ και εβδομάδες η διοίκηση της εταιρείας στην ΡΑΣ η οποία είναι υπεύθυνη για την έκδοση αδειών στην σιδηροδρομική υποδομή.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση τα ΤΡΑΙΝΟΣΕ αμέσως μετά την περικοπή των απευθείας δρομολογίων προς Αεροδρόμιο από το μετρό, όπου αναφερόταν ότι ο Προαστιακός έχει απευθείας δρομολόγια για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» τόσο από το κέντρο της Αθήνας όσο και από τον Πειραιά.

Ουσιαστικά με την σχετική ανακοίνωση η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διεκδίκησε την επιβατική κίνηση προς το αεροδρόμιο της Αθήνας ανακοινώνοντας απευθείας δρομολόγια χωρίς μετεπιβίβαση.

Ωστόσο ούτε αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι …πολιτικές των δύο εταιρειών …συγκρούονταν!

Τον Οκτώβριο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί η φόρτιση μειωμένων εισιτηρίων Ath.ena Ticket στον Προαστιακό πηγαίνοντας κόντρα στα σχέδια του ΟΑΣΑ. Έτσι από 1η Οκτωβρίου και μετά στα εκδοτήρια εισιτηρίων του Προαστιακού συνεχίζουν την έκδοση μισών εισιτηρίων σε φοιτητές, στρατιωτικούς, μαθητές, συνταξιούχους κ.λπ. και κατά συνέπεια τα μειωμένα εισιτήρια Ath.ena Ticket που εκδίδονται στα εκδοτήρια εισιτηρίων του Προαστιακού ισχύουν κανονικά και σε όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ.

Έτσι παρά το γεγονός  ότι πριν λίγους μήνες υπήρξε συμφωνία μεταξύ ΟΑΣΑ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ ώστε οι δύο εταιρείες να χρησιμοποιούν συμβατά συστήματα ηλεκτρονικού εισιτηρίου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προχωρά στη μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο με τους δικούς της ρυθμούς.

Ακόμα και σήμερα  οι μπάρες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου παραμένουν ανοιχτές σε όλους τους σταθμούς του Προαστιακού, ενώ στο σταθμό Λαρίσης δεν υπάρχουν καν μηχανήματα για επικύρωση ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι τυχαία αν σκεφτεί κανείς ότι οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι, στους οποίους ανήκει πλέον η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά των μέσων σταθερής τροχιάς που πλέον έχουν περάσει στον έλεγχο του Υπερταμείου.

1 σχόλιο:

  1. Οι οδηγοί της ΣΤΑΣΥ εκπαιδεύονται για να οδηγούν συρμούς του μετρό στη γραμμή Πλακεντία-Αεροδρόμιο. Σε τι άλλο θα εκπαιδευτούν; Στα Desiro; Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι υποχρεωμένη να εκπαιδεύει στην πορεία μηχανοδηγούς άλλων ανταγωνιστών της; Αν ανεβεί σε χειριστήρια εκπαιδευόμενος άλλης εταιρείας και προκληθεί συμβάν, ποιός θα την πληρώσει; Υπάρχει τέτοια υποχρέωση στις συμβάσεις ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ΟΣΕ κλπ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή