Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Σαν σήμερα το 1942: Ανατινάζεται η γέφυρα του Γοργοποτάμου

Νύχτα της 25ης προς 26η Νοέμβρη 1942: 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη, 50 αντάρτες του ΕΔΕΣ, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ζέρβα, και
12 Άγγλοι σαμποτέρ των ειδικών δυνάμεων επιτίθενται αιφνιδιαστικά κατά της ιταλικής φρουράς του φυλακίου της γέφυρας του Γοργοπόταμου αρκετά κοντά στη Λαμία.
Η επιχείρηση παρά τις δυσκολίες στέφεται με επιτυχία, καθώς οι εχθρικές δυνάμεις εξουδετερώθηκαν και η γέφυρα καταστράφηκε αποτρέποντας τη διέλευση του πολύτιμου για τις δυνάμεις κατοχής τρένου.
Το σχέδιο προέβλεπε ότι τμήμα του ΕΛΑΣ με 65 άνδρες θα προσέβαλε και θα εξουδετέρωνε το νότιο φυλάκιο της γέφυρας, που φρουρούνταν από δύναμη 80 Ιταλών και ήταν αμυντικά οργανωμένο με συρματοπλέγματα, χαρακώματα και πολυβολεία από μπετόν αρμέ.
Παράλληλα, οι αντάρτες του ΕΔΕΣ με δύναμη 50 ανδρών, θα επιχειρούσε ακριβώς το ίδιο στη βόρεια πλευρά της γέφυρας που φυλάσσονταν από 30 Ιταλούς, χωρίς σημαντική αμυντική οργάνωση (η οργάνωση αυτή είχε μόλις αρχίσει).
Εν τω μεταξύ δύο τμήματα του ΕΛΑΣ με 15 άνδρες έκαστο και με έναν Βρετανό σαμποτέρ ανέλαβαν να καταλάβουν τις θέσεις κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου νότια και και αντίστοιχη απόσταση βόρεια.
Άλλο ένα τμήμα του ΕΛΑΣ με 30 άνδρες παρέμεινε ως εφεδρεία, και ένα ακόμη με 15 άνδρες θα καταλάμβανε την ξύλινη οδική γέφυρα του Σπερχειού στη θέση Φραντζή.
Η εναπομείνασα δύναμη αποτελούμενη από 4-5 Άγγλους σαμποτέρ, 8 άνδρες του ΕΛΑΣ και 4 του ΕΔΕΣ αποτέλεσε την εκτελεστική ομάδα αιχμής της όλης επιχείρησης. Θα αναλάμβανε το δύσκολο έργο της ανατίναξης της γέφυρας. Η επιχείρηση άρχισε στις 23.05 το βράδυ.
Απώτερος σκοπός της επιχείρησης ήταν ακριβώς τα γεγονότα που ακολούθησαν την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Διακόπηκε, δηλαδή, για έξι βδομάδες η μοναδική σιδηροδρομική αρτηρία προς το λιμάνι του Πειραιά, μέσω της οποίας τα γερμανικά στρατεύματα εφοδίαζαν τα στρατεύματα του στρατηγού Ρόμελ στη Βόρεια Αφρική. Η βοήθεια και ο χρόνος που δόθηκε στον βρετανικό στρατό οδήγησαν στη νίκη του εναντίον των χιτλερικών και ιταλικών στρατευμάτων στην Αφρική
Η τύχη τα έφερε έτσι, ώστε το τεράστιο αυτό κατόρθωμα των Ελλήνων ανταρτών να συμπέσει με μία άλλη νικηφόρα επιχείρηση στο ανατολικό μέτωπο αυτή τη φορά. Τα σοβιετικά στρατεύματα λύοντας την πολιορκία του Στάλινγκραντ πέρασαν στην αντεπίθεση.
Η σπουδαία επιχείρηση της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου είχε μεγάλη απήχηση στον ελληνικό λαό, ανέβασε το αγωνιστικό του φρόνημα και συντέλεσε στην παραπέρα γοργή ανάπτυξη της ένοπλης αντίστασής του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου