Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

«Μεγάλη νίκη» των εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «επόμενος σταθμός η ΕΕΣΣΤΥ»

Άρθρο απο το left.gr για την νέα ΣΣΕ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ 
Η νέα διετής επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας υπογράφηκε την Πέμπτη 15 Νοέμβρη από τα 2 σωματεία εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις 5 μηνών με τη διοίκηση της εταιρείας

Τη μεγάλη σημασία ύπαρξης ισχυρών και διεκδικητικών συνδικάτων αναδεικνύει η τελευταία εξέλιξη για τους εργαζόμενους στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ: μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις 5 μηνών, τα δύο σωματεία των εργαζομένων (Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ -ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ- και Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης -ΠΕΠΕ-) συμφώνησαν με τη διοίκηση στη νέα διετή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ), η οποία υπογράφηκε την Πέμπτη 15 Νοέμβρη και ισχύει από τις 24 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την πρώτη ΣΣΕ που υπογράφεται στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και, όπως σημειώνει στο Left.gr o πρόεδρος της ΠΕΠΕ, Κώστας Γενιδούνιας, «δόθηκε μάχη επί 5 μήνες από τα Σωματεία, προκειμένου να έρθει αυτή η νίκη για το συνδικαλιστικό κίνημα, αυτή η σημαντική στιγμή για όλους τους εργαζόμενους στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και συνολικά τον κλάδο μας». 


Ο ίδιος εξηγεί τους όρους της σύμβασης, τονίζοντας ότι στόχος των συνδικάτων είναι να επεκταθεί η σύμβαση αυτή και στην Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ), η οποία θα περάσει στην κατοχή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ το προσεχές διάστημα.

Αυξήσεις στους μισθούς και «επιστροφή» δικαιωμάτων
Πιο συγκεκριμένα, στη νέα ΣΣΕ υπάγονται όλοι οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είτε μερικής, είτε πλήρους απασχόλησης και προβλέπονται σημαντικές αυξήσεις για όλο το προσωπικό.

Σύμφωνα με το άρθρο 3, ο εισαγωγικός μισθός για ένα διοικητικό υπάλληλο είναι τα 750 ευρώ και ο καταληκτικός μισθός ενός ανύπαντρου μηχανοδηγού τα 2.000 ευρώ, ενώ, σημαντικό είναι ότι αναγνωρίζονται μισθολογικά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ, χωρίς να απαιτείται συνάφεια με την θέση εργασίας. 

Επίσης, επανέρχονται, μετά από 8 χρόνια, τα οικογενειακά επιδόματα (100 ευρώ επίδομα γάμου για όλους και 50 ευρώ για κάθε παιδί).

Τα στοιχεία που επισημαίνει ο κ. Γενιδούνιας, είναι ότι «δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός νέων - παλαιών εργαζομένων» ενώ, με το άρθρο 11, δημιουργούνται σοβαρά αντικίνητρα για απολύσεις δεδομένου ότι, αν κάποιος απολυθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να του καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές για υγεία και σύνταξη, στο ύψος του μισθού του, μέχρι την οριστική του συνταξιοδότηση.

Παράλληλα, για τους μηχανοδηγούς ο εισαγωγικός μισθός είναι 1050 ευρώ ενώ υπάρχει και μια σειρά επιδομάτων που προσαυξάνουν το εισόδημά τους. Παράλληλα, σημειώνει ο κ. Γενιδούνιας, «διατηρούνται όσα είχαμε κερδίσει στην συμφωνία του Δεκέμβρη ενώ προ των πυλών είναι νέες προσλήψεις στην εταιρεία καθώς δεσμευόμαστε από κοινού για την εξάλειψη της υπερεργασίας» (περισσότερα, στο παλαιότερο δημοσίευμα του Left.gr). 

Ακόμη, προστατεύονται οι μηχανοδηγοί που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας και δεν θα μπορούν να εργαστούν στην ειδικότητα αυτή, καθώς συμφωνήθηκε ότι  θα απασχολούνται σε καθήκοντα του κλάδου, χωρίς να χάνουν αμοιβές ενώ, επίσης, παραμένουν κοινωνικά επιδόματα και η εταιρεία αναλαμβάνει την πλήρη κάλυψη των εργαζομένων και σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.

Τέλος, ανατράπηκε και ο πρόσφατος νόμος για τις συνδικαλιστικές άδειες, καθώς αυτές θα δίνονται με αποδοχές, σύμφωνα δηλαδή με τις διατάξεις του νόμου 1264.

«Η  επικράτηση  του Συλλογικού Δικαίου είναι νίκη για τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι συμφωνηθέντες όροι πολύ καλοί αλλά η μάχη για διεύρυνση των δικαιωμάτων και για τους εργαζόμενους στην τεχνική βάση (ΕΕΣΣΤΥ), μόλις ξεκίνησε», καταλήγει ο κ. Γενιδούνιας. 

www.left.gr - Τάσσος Γιανόπουλος 

3 σχόλια:

 1. ΤΣΙΠΝΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ- Εκδιωχθέν συνοδός αμαξοστοιχιών. Συγχαρητήρια καταρχήν για την ΣΣΕ. Τελικά, ο νόμος και το ΦΕΚ που αναιρούσε τον 3891 για τους συνοδούς αμαξοστοιχιών δεν ισχύει. Εαν υπάρχουν νεότερες πληροφορίες ας μας ενημερώσετε γιατί η ΠΟΣ ακόμα αγρόν αγοράζει. Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο Νόμος ισχύει για και τους συναδέλφους απο την κίνηση.Αναμένουμε την εγκύκλιο απο το Υπουργείο Μεταφορών και θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συνάδελφε
  Νομος 4574/2018 ΦΕΚ 191 Α / 13.11.2018
  Άρθρο 3 περιλαμβάνεται και η κίνηση.
  Γενιδούνιας Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή