Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Ρήξη στην συμμαχία ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ μετά τα όσα έγιναν στην ΟΚΕ ;


Τις τελευταίες ημέρες,  στην ΓΣΕΕ συμβαίνουν περιστατικά που κεντρίζουν το ενδιαφέρον αλλά και αποδεικνύουν το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στα συνδικάτα. Είναι γνωστό ότι  η εργατική πλευρά  προσέβαλε  την πραξικοπηματική τοποθέτηση
του Προέδρου στην ΟΚΕ  τον Ιούνιο απο την Κυβέρνηση Μητσοτάκη κερδίζοντας μάλιστα  την υπόθεση στα δικαστήρια, με απόφαση που ανέφερε ότι Πρόεδρο για αυτήν την θητεία στην ΟΚΕ  θα έπρεπε να προτείνουν τα συνδικάτα. Μάλιστα για την υπόθεση αυτή ανακοίνωση είχε εκδώσει και η παράταξη της Κεντρικής ΔΑΚΕ καταγγέλλοντας το πραξικόπημα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Θυμίζουμε  ο νόμος σύστασης της ΟΚΕ προβλέπει ότι η προεδρία της ανατίθεται εκ περιτροπής σε μία από τις τρεις ομάδες που συγκροτούν την ΟΚΕ (εργοδότες, εργαζόμενοι και επιστήμονες-επαγγελματίες). Το αποτέλεσμα επικυρώνεται από τον υπουργό Οικονομικών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης παρουσία του πρόεδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, είχε συστήσει πριν από μήνες σε συνάντηση στο Μαξίμου, απευθυνόμενος στον υπουργό του, Χρ. Σταικούρα, «εφόσον είναι η σειρά της ΓΣΕΕ, όποιον προτείνει αυτή».

Και ενώ η ΓΣΕΕ κατήγγειλε την πραξικοπηματική πράξη της Κυβέρνησης.....

 Την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και μετά την απόφαση του δικαστηρίου,  συνεδρίασε η ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος) για να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο.

Στην συνεδρίαση που προηγήθηκε στην πλευρά των εργαζομένων,  προκειμένου  τα συνδικάτα να προτείνουν τον υποψήφιο που επιθυμούν, μετά την ψηφοφορία και  με την διαφορά 1 ψήφου, επικράτησε  επιστημονική σύμβουλος που πρότεινε η ΠΑΣΚΕ για την θέση.

Ωστόσο στην ψηφοφορία που έγινε στην συνέχεια  κάποιοι ,ψήφισαν για Πρόεδρο,  τον προτεινόμενο  της Κυβέρνησης,  που ένα μήνα πριν κατήργησαν τα δικαστήρια και είχε διορίσει πραξικοπηματικά η Κυβέρνηση! Ο κ. Γιάννης Πάϊδας, που είχαν ακυρώσει τα δικαστήρια μετά την προσφυγή της ΓΣΕΕ,  πλειοψήφησε στην εκλογική διαδικασία και προτείνεται από την Ο.Κ.Ε. ως ο νέος Πρόεδρός της!

 Με λίγα λόγια ψήφισαν αυτόν που είχαν καταγγείλει και τελικά εκλέχτηκε με την ψήφο των εργαζομένων! Πρόκειται  πραγματικά για ποταπή εξέλιξη που ντροπιάζει το συνδικαλιστικό κίνημα. 

Το παρασκήνιο.

Αυτό που κυκλοφορεί και μένει να επιβεβαιωθεί ,είναι ότι ως Αντιπρόεδρος ψηφίστηκε συνδικαλιστής μπλε απόχρωσης, από Εργατικό Κέντρο της  επαρχίας. 

Αν αυτό ισχύει είναι φανερό ότι η παράταξη της ΔΑΚΕ άδειασε την ΠΑΣΚΕ σε μια κορυφαία της επιλογή.

Αποτελεί σοβαρή εξέλιξη που προκαλεί τριγμούς στην λυκοσυμμαχία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ ,δέκα χρόνια τώρα και αναμφίβολα επίδειξη των διαθέσεων της ΔΑΚΕ που θέλει προφανώς να πάρει τα ηνία της ΓΣΕΕ απο την ΠΑΣΚΕ που πολιτικά "ψυχορραγεί" παρότι έμμεσα "στηρίζει" την Κυβέρνηση Μητσοτάκη τα τελευταία 2 χρόνια. (και που στην ΔΕΘ δεν έκανε ούτε συλλαλητήριο η ΓΣΕΕ παρότι έχουν ψηφιστεί σοβαρά αντεργατικά μέτρα).

Είναι ωστόσο και ένα μάθημα  για την άλλοτε κραταιά προοδευτική παράταξη που στήριξε την ΔΑΚΕ λυσσαλέα 5 χρόνια παντού (βλέπε τα όσα έγιναν στο συνέδριο της ντροπής της Π.Ο.Σ.) & τώρα βλέπει ότι αυτοί που στήριζαν θα τους πάρουν και την σφραγίδα. 

Γιατί σε αυτήν την ΓΣΕΕ μόνο η σφραγίδα έχει μείνει. Όπως και στην απαξιωμένη Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. 

Αυτή όμως είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Ο πολιτικά ισχυρός όταν έρθει η ώρα, καθαρίζει το τοπίο. 

Η αναγκαιότητα για συντονισμό των προοδευτικών - δημοκρατικών δυνάμεων  στα συνδικάτα, σε ένα κοινό πλαίσιο στρατηγικής και δράσης που θα αναδείξει τις  εγκληματικές αποφάσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη σε βάρος των εργαζομένων, συνταξιούχων, νεολαίας  και άνεργων και θα τις ανατρέψει, είναι παραπάνω απο επιτακτική. 

Και ο σιδηρόδρομος.....

Σήμερα είναι η ευκαιρία να ξανασκεφτούν όσοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ στον σιδηρόδρομο αποφάσισαν και κατέβηκαν με την ΔΑΚΕ σε κοινό ψηφοδέλτιο σε Πρωτοβάθμιο Σωματείο, πέρυσι τον Ιούλιο,  τι ακριβώς έκαναν και πιο μήνυμα έστελναν. Ότι ούτε πολιτικές διαφορές έχουν, ούτε διαφορετική στρατηγική στα συνδικάτα.  

Ακύρωσαν 35 χρόνια ιστορίας της ΠΑΣΚ. Και η ιστορία τους έχει καταγράψει, αυτό μην το λησμονούν. 

Και η ιστορία πάντα επιστρέφει στους δικαιούχους,  τα αποτελέσματα των επιλογών τους. 

Το στέκι της έλξης - Το blog των μηχανοδηγών



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου