Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Τέμπη : νέα έρευνα για τα 11 λεπτά της σιωπής – Η έκθεση-παρωδία της ΕΛΑΣ και το αίτημα της οικογένειας του νεκρού μηχανοδηγού

 Η έκθεση-παρωδία της ΕΛΑΣ και το αίτημα της οικογένειας του νεκρού μηχανοδηγού για διορισμό ειδικού πραγματογνώμονα. Εκθεση-παρωδία διαβίβασε στον ειδικό εφέτη ανακριτή της Λάρισας που διερευνά την τραγωδία των Τεμπών Σωτήρη Μπακαΐμη η Διεύθυνση
Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛΑΣ σχετικά με το κατά πόσο «έχει εξαφανιστεί» ή όχι από το καταγραφικό του ΟΣΕ ένα κρίσιμο 11λεπτο συνομιλιών. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το τρένο είχε σταματήσει στη μέση του πουθενά έξω από τη Λάρισα, λίγα λεπτά πριν από τη σύγκρουση με την εμπορική αμαξοστοιχία, και όλως περιέργως οι συνομιλίες «έχουν εξαφανιστεί». Στόχος η ενοχοποίηση του νεκρού μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας Γιώργου Κουτσούμπα, όπως έχει καταγγείλει σε μηνυτήρια αναφορά η οικογένειά του.

Οπως προκύπτει από την έκθεση μιας σελίδας που δημοσιεύει το Documento, η ΔΕΕ διαβεβαιώνει τον ανακριτή ότι δεν «απουσιάζουν αρχεία» από το καταγραφικό του ΟΣΕ, δίχως να έχει καν «εξετάσει» το καταγραφικό και τον σκληρό δίσκο με τα ηχητικά αρχεία, παρά μόνο την αρίθμηση της «ονοματοδοσίας των αρχείων».

Αυτό καταγγέλλει σε αίτημα που κατέθεσε ενώπιον του ανακριτή η οικογένεια του νεκρού μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας Γ. Κουτσούμπα μέσω του δικηγόρου της Βασίλη Ζησιμάτου, ζητώντας να διορίσει «άμεσα» ειδικό πραγματογνώμονα προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχουν διαγραφεί ή όχι ηχητικά αρχεία.

Εκθεση μιας σελίδας

Η έκθεση της ΔΕΕ διαβιβάστηκε στον ανακριτή στις αρχές Ιουνίου. Οι πραγματογνώμονες απαντούν στον ανακριτή ότι δεν «απουσιάζουν ηχητικά αρχεία» από το καταγραφικό του ΟΣΕ, καθώς «η ονοματοδοσία των ηχητικών αρχείων R/T ακολουθεί σειριακή αρίθμηση δεκαεξαδικής μορφής χωρίς να παρατηρούνται ενδιάμεσα κενά». Οπως εξηγούν, «από τη σύγκριση των ανωτέρω εγγράφων με την ονοματοδοσία των ηχητικών αρχείων που εντοπίστηκαν στον ίδιο φάκελο διαπιστώθηκε ταύτιση αυτών χωρίς να εντοπιστεί ότι απουσιάζουν αρχεία».

«Ειδικότερα η ονοματοδοσία των ηχητικών αρχείων R/T αρχίζει με το “CH1_0000010f_443wav” έως το “CH1_0000040α_443.wav” χωρίς να λείπει κάποιος ενδιάμεσος αριθμός» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της ΔΕΕ.

Παραμένει αναπάντητο

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στην αίτηση ενώπιον του ανακριτή η οικογένεια Κουτσούμπα: «Η ανωτέρω απάντηση της ΔΕΕ δεν απαντά στο μείζον ερώτημα», δηλαδή, «εάν υπάρχει διαγραφή ενδιάμεσων αρχείων συνομιλιών χρονικής διάρκειας 11 ολόκληρων λεπτών από τον πειστήριο σκληρό δίσκο (καταγραφικό)».

Πρόκειται για το χρονικό διάστημα από 22:56:54 έως και 23:07:24 το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023 σύμφωνα με την ώρα καταγραφής του ΟΣΕ (αποκλίνει μερικά λεπτά από την πραγματική). Την ώρα δηλαδή που η επιβατική αμαξοστοιχία σταματά ανεξήγητα έξω από τον σταθμό της Λάρισας, από όπου έχει αναχωρήσει ελάχιστα λεπτά πριν. Η αμαξοστοιχία έχει μπει με «ευθύνη του σταθμάρχη Λάρισας» στη γραμμή καθόδου αντί για τη γραμμή ανόδου. Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η εμπορευματική αμαξοστοιχία η οποία έρχεται από τη Θεσσαλονίκη. Λίγα λεπτά μετά ακολουθεί η σφοδρή σύγκρουση που κόστισε τη ζωή σε 57 άτομα.

Στο αίτημα προς τον ανακριτή υπογραμμίζεται ότι η «απάντηση της ΔΕΕ δεν ήταν καθόλου διαφωτιστική ως προς το αν έχει υπάρξει αλλοίωση των συγκεκριμένων ηχητικών αρχείων», ενώ δεν ερευνήθηκε «ούτε εάν υπάρχει διαγραφή ή επέμβαση στο σκληρό δίσκο (καταγραφικό)».

«Προκύπτει λοιπόν ότι ουδόλως εξετάστηκε το καταγραφικό και ο σκληρός δίσκος στο οποίο τηρούνται τα εν λόγω ηχητικά αρχεία, αλλά το μόνο που διενεργήθηκε ήταν η σύγκριση ηχητικών εγγραφών με την ονοματοδοσία των ηχητικών αρχείων» επισημαίνεται.

Ωστόσο καταγγέλλεται ακόμη ότι «η επέμβαση στη σειριακή ονομασία των ηχητικών αρχείων γίνεται εξαιρετικά εύκολα και γρήγορα με αποτέλεσμα εάν ένα αρχείο έχει διαγραφεί, τότε τα υπόλοιπα να μετονομαστούν εύκολα και να καλύψουν στην ονομασία τους το διαγραμμένο αρχείο, έτσι ώστε φαινομενικά να παρουσιάζεται ότι τα αρχεία βρίσκονται στη σωστή σειρά χωρίς να λείπει κανένα».

Δηλαδή το ότι στην ονοματοδοσία των ηχητικών αρχείων του ΟΣΕ δεν λείπει κάποιος ενδιάμεσος αριθμός «δεν σημαίνει ότι δεν έχει υπάρξει διαγραφή ενός ενδιάμεσου αρχείου και μετονομασία των υπολοίπων».

Β. Ζησιμάτος «Δεν έχει ερευνηθεί ο σκληρός δίσκος του καταγραφικού»

Σε δήλωσή του στο Documento ο δικηγόρος Βασίλης Ζησιμάτος υπογραμμίζει: «Μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς μας αλλά και των συγκεκριμένων έγγραφων, αιτημάτων της οικογένειας του μηχανοδηγού που εκπροσωπώ, ο κ. ανακριτής, ενεργώντας στο πλαίσιο των θεμελιωδών κανόνων της ποινικής δικαιοσύνης που ορίζουν ότι σκοπός της κύριας ανάκρισης είναι η συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων, πρόκειται να προβεί σε περαιτέρω ανακριτικές πράξεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιοι αλλοίωσαν ή και διέγραψαν συγκεκριμένα ηχητικά από εκείνη τη μοιραία νύχτα. Αυτό καθίσταται απολύτως αναγκαίο ιδιαίτερα μετά την απάντηση της ΔΕΕ, η οποία όχι μόνο δεν διαφωτίζει αλλά αντιθέτως συσκοτίζει ακόμη περισσότερο την εν λόγω πτυχή αυτής της τραγωδίας. Η απάντησή της επιβεβαιώνει ότι έως και σήμερα δεν έχουν ερευνηθεί για τυχόν διαγραφές ή αλλοιώσεις ούτε ο σκληρός δίσκος του καταγραφικού ούτε καν το USB που παραδόθηκε, με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε, στις ανακριτικές αρχές, δηλαδή έπειτα από καθυστέρηση ημερών και αφού προηγουμένως το περιεχόμενό του είχε διαρρεύσει σε συγκεκριμένο μέσο επικοινωνίας. Ο διορισμός ειδικού πραγματογνώμονα από τον κ. ανακριτή, ο οποίος θα εξετάσει ενδελεχώς τον σκληρό δίσκο που αποθήκευε τις συνομιλίες αλλά και το USB που παραδόθηκε στις ανακριτικές αρχές, αποτελεί πλέον μονόδρομο. Αναμένουμε τη σχετική διάταξη διορισμού ώστε από την πλευρά μας να διορίσουμε τεχνικούς συμβούλους».

Βαγγέλης Τριάντης - www.documento.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου