Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Ο Χατζηδάκης καταργεί κανονισμούς εργασίας, η Κεραμέως μιλά για "κοινωνικά σύμφωνα" - Τι λένε τα συνδικάτα

Τι κι αν η Υπουργός Εργασίας κ. Νίκη Κεραμέως μιλά για ένα "νέο κοινωνικό σύμφωνο", τι κι αν έχει ορίσει επιτροπή που επεξεργάζεται την αποκατάσταση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τι κι αν ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει μεγαλεπίβολους στόχους για μέσο μισθό στα 1500€ έως το 2027, τι κι αν η Ευρώπη μας λέει ότι είμαστε πίσω, πολύ πίσω, στην κάλυψη των μισθωτών από συλλογικές ρυθμίσεις εργασίας, έρχεται το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ρίχνει μια καλοκαιρινή "ναπάλμ" και τα ισοπεδώνει όλα.


Με πρόβλεψη που εμπεριέχεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το Υπερταμείο που εισήχθη στη Βουλή και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, οι κανονισμοί λειτουργίας, οι κανονισμοί προσωπικού και το οργανόγραμμα θα αποφασίζονται (μονομερώς) από το ΔΣ του Υπερταμείου, με την κυβέρνηση να προχωρά και επισήμως σε μία ακόμα καταστρατήγηση δικαιωμάτων των εργαζομένων, κόντρα στις ευρωπαϊκές οδηγίες. Με άλλα λόγια καταργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στις θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου (ΟΑΣΑ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΔΕΘ-Helexpo, Ελληνικές Αλυκές κ.α.).

Το νομοσχέδιο αφορά, κατά τον τίτλο του, στην «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της» και το επίμαχο άρθρο είναι το 30, το οποίο αναφέρει στην παράγραφο 2, ότι «ο  εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας, ο κανονισμός προσωπικού και το οργανόγραμμα των λοιπών θυγατρικών καταρτίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους και υποβάλλονται προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση».

Εκπρόσωποι ομοσπονδιών και σωματείων από εταιρείες, όπως τα ΕΛΤΑ, ο ΟΑΣΑ και άλλες, επισημαίνουν ότι «η προτεινόμενη διάταξη, που τροποποιεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο περί καταρτίσεως και θεσπίσεως κανονισμού εργασίας στις επιχειρήσεις – θυγατρικές εταιρείες, είναι καταρχήν αντισυνταγματική διότι παραβιάζει το άρθρο 22 του Συντάγματος το οποίο θεσπίζει τη συλλογική αυτονομία».

Μέχρι τώρα ισχύει ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εργοδότες συνάπτουν με συλλογική σύμβαση εργασίας τον κανονισμό προσωπικού, και σε περίπτωση διαφωνίας προσφεύγουν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας και εκδίδεται Διαιτητική Απόφαση η οποία δεσμεύει τα μέρη. Αυτό πλέον με το εφεύρημα του Κωστή Χατζηδάκη, καταργείται.

www.ergasianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου