Επάνω στο όνομα του πρώην υπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη, «σκόνταψε» η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με το «φαγοπότι» που συντελέστηκε στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος τη διετία 2005-2007.
Η αρμόδια εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση, κυρία Πόπη Παπανδρέου, απέστειλε τη δικογραφία στον Άρειο Πάγο, ο οποίος με τη σειρά του θα τη διαβιβάσει αμελλητί στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού.Παράλληλα, η ποινική προκαταρκτική έρευνα συνεχίζεται σε ό, τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα της υπόθεσης, καθώς εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να κληθούν περίπου 20 στελέχη του Σιδηροδρομικού Οργανισμού, προκειμένου να εξεταστούν ως ύποπτοι.
Η μεγάλη «λεηλασία»
Όπως είχε αποκαλύψει σε παλαιότερο δημοσίευμα η zougla.gr, η εισαγγελική έρευνα στον ΟΣΕ είχε ξεκινήσει με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που αποκάλυπταν τον τρόπο διασπάθισης του δημοσίου χρήματος αλλά και τις καταγγελίες του Ντίνου Ρόβλια.
Οι Αρχές άνοιξαν τον φάκελο που αφορούσε στην πρωτοφανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος επί ημερών του πρώην υπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη, που εκτροχίασε τον Οργανισμό, όπως τα εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για άχρηστο τροχαίο υλικό, τα υπέρογκα ποσά που δόθηκαν για τρένα που παρέχονταν… δωρεάν, αλλά και τις σκοτεινές διαδρομές που ακολουθήθηκαν προκειμένου να εξυπηρετηθούν εταιρείες «ημετέρων».
Επιπλέον, ανέσυραν από το αρχείο την υπόθεση των αυτοκινηταμαξών προαστιακού τύπου DESIRO CLASSIC VT 642, ενώ ήλεγξαν και τις αγαστές σχέσεις που υπήρχαν μεταξύ πολιτικών προσώπων και επιχειρηματιών και δη τον ρόλο που διαδραμάτισε σύζυγος πρώην υπουργικού στελέχους που φέρεται να μεσολάβησε για να δοθεί έργο σε φιλικό της πρόσωπο.
Τι έψαξαν οι εισαγγελείς
Στο μικροσκόπιο της έρευνας μπήκαν τα εξής θέματα:
α) η αλλαγή των προδιαγραφών για την προμήθεια τροχαίου υλικού του ΟΣΕ
β) η εγκατάλειψη από τη Διοίκηση του ΟΣΕ της συντήρησης της γραμμής και του τροχαίου υλικού και το κατά πόσο συνδέεται αυτή με την ύπαρξη ατυχημάτων
γ) η αδικαιολόγητη καθυστέρηση παράδοσης από τον ανάδοχο του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης επιβατικών μεταφορών του ΟΣΕ
δ) η σκανδαλώδης ενοικίαση από τον ΟΣΕ οκτώ συρμών τύπου Desiro και
ε) ο διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης με ανθρώπινο δυναμικό των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ για χρονικό διάστημα δύο ετών, αξίας 6.098.400 ευρώ.
«Δωρεάν» τρένα επί… πληρωμή
Από τις πλέον σκανδαλώδεις χαρακτηρίζεται η υπόθεση μίσθωσης οκτώ ντιζελοκίνητων αυτοκινηταμαξών
προαστιακού τύπου DESIRO CLASSIC VT 642, η οποία είχε μπει στο αρχείο. Για άγνωστους ή μάλλον εύκολα εννοούμενους λόγους, ο Οργανισμός αποφάσισε να καταβάλει (το 2007) για τη μίσθωσή τους αντίτιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ τον μήνα, ενώ τα ίδια τρένα τού είχαν παραχωρηθεί δωρεάν! Για την ακρίβεια, το 2007, ο Οργανισμός κατέβαλε 16 εκατ. ευρώ για να μισθώσει για 16 μήνες τις οκτώ αυτοκινητάμαξες, οι οποίες ωστόσο είχαν παραχωρηθεί δωρεάν (!) στον ΟΣΕ από την κοινοπραξία Siemens-Ελληνικά Ναυπηγεία, από τον Ιανουάριο του 2004 μέχρι και τον Απρίλιο του 2007, ως ρήτρα για τη μη έγκαιρη παράδοση του καινούργιου τροχαίου υλικού.
Το υπόλοιπο των ρητρών που εξακολουθούσε να χρωστά η κοινοπραξία Siemens- Ελληνικά Ναυπηγεία προς τον ΟΣΕ ανερχόταν στο ποσό των 8,3 εκατομμυρίων ευρώ. Από την έρευνα, μάλιστα, προκύπτει ότι με το συγκεκριμένο ποσό τα οκτώ τρένα όχι μόνο θα μπορούσαν να παραμείνουν χωρίς καμία επιβάρυνση στη διάθεση του Οργανισμού για άλλους 78 μήνες, δηλαδή 6,5 χρόνια, αλλά το μίσθωμα το οποίο εν τέλει κατέβαλε ο ΟΣΕ αντιστοιχεί σχεδόν στην αξία της αγοράς τους.
Το άχρηστο, τροχαίο υλικό
Έτερο, υπό διερεύνηση, σκάνδαλο που φέρεται να ζημίωσε τον ΟΣΕ με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ είναι και εκείνο της προμήθειας τροχαίου υλικού, συνολικού κόστους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τον Ιούλιο του 2006, η αρμόδια διακομματική επιτροπή της Βουλής ενέκρινε -και μάλιστα ομόφωνα- το πρόγραμμα προμήθειας τροχαίου υλικού του Οργανισμού. Ωστόσο, στη συνέχεια διαπιστώθηκε καθυστέρηση στην έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών.
Ο λόγος; Δημιουργήθηκε ανάγκη (;) για «αλλαγή των προδιαγραφών» του προς προμήθεια τροχαίου υλικού, παρά το γεγονός ότι οι αρχικές προδιαγραφές είχαν ήδη εγκριθεί ομόφωνα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την προμήθεια αγαθών σημαντικής οικονομικής ή τεχνολογικής αξίας. Δηλαδή, ο Οργανισμός προσπάθησε, χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση, να τροποποιήσει τις ήδη εγκεκριμένες προδιαγραφές των ντιζελοηλεκτραμαξών πορείας κανονικής γραμμής, μειώνοντας τη μέγιστη ταχύτητά τους.
Οι «μεθοδεύσεις» του, όμως, απερρίφθησαν από τη διακομματική επιτροπή της Βουλής και έτσι το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού επινόησε άλλο τρόπο. Αποφάσισε να προμηθευτεί -σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες- άχρηστο τροχαίο υλικό και συγκεκριμένα 50 ντιζελοκίνητες μηχανές που προορίζονται για έλξη εμπορικών αμαξοστοιχιών, μέγιστης ταχύτητας 120 χλμ. την ώρα, τη στιγμή που οι μέχρι τότε ομόφωνες αποφάσεις αφορούσαν σε μηχανές μικτής χρήσης (για εμπορικές και επιβατικές μεταφορές), μέγιστης ταχύτητας 180 χιλιομέτρων την ώρα.
Οι καταγγελίες συνδέουν το εν λόγω σκάνδαλο με συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία προωθούσαν στον ΟΣΕ αυτές τις ντιζελοκίνητες μηχανές μικρής ταχύτητας. Αποτέλεσμα; H μη πραγματοποίηση της προμήθειας του επίμαχου τροχαίου υλικού μέχρι και σήμερα, με τεράστια υστέρηση εσόδων για τον Οργανισμό.
Δηλαδή για την υπόθεση των εμπορευματικών μεταφορών, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με τις υπερβολικές .........εκπτώσεις στα κόστη μεταφοράς, δεν θα έχουμε καμιά έκπληξη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε όλους τους οργανισμούς και τις δημόσιες υπηρεσίες, γίνεται έλεγχος του "πόθεν έσχες" σε όλους τους υπαλλήλους, καθώς και στους Συνδικαλιστές! εμείς δεν πιστεύω να έχουμε τέτοια προβλήματα σαν κλάδος, ίσως επειδή διακατεχόμαστε από υπερβολική τιμιότητα ή ίσως επειδή δεν συνεργαστήκαμε στην οικονομική διαχείρηση του χώρου μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνω αιχμές για τους υπόλοιπους των άλλων κλάδων ή γενικά του χώρου! αρκεί βέβαια να μήν ανακαλυφθούν "πονηροί" λογαριασμοί από τους ελέγχους που μπορεί να γίνονται.
Δική μας συμμετοχή στο σύνολο των δημοσιευμάτων, δεν είναι δυνατόν ν' αναφερθεί, παρά μόνο καμιά καταγγελία για διάκριση μεταξύ των συναδέλφων, δηλ. κάποιες μισθολογικές διαφορές έως και 20.000 ευρώ!!!!!!.