Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Θάνος Βούρδας: Σιδηροδρομική Υπογειοποίηση Σεπολίων, από το "θα γίνει" στο "ΓΙΝΕΤΑΙ".

Άρθρο του Θάνου Βούρδα, Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
Η έναρξη των εργασιών για το έργο της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή των Σεπολίων δίνει ένα τέλος στις υποσχέσεις 15 χρόνων για την υλοποίησή του. 

Το φθινόπωρο του 2015 πολλοί με είχαν συμβουλεύσει, ως Διευθύνoντα Σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ, να μην συναντηθώ με τους κατοίκους της περιοχής γιατί θέλουν υπογειοποίηση της γραμμής και «δεν γίνεται».

Στη συνάντηση μαζί τους, άκουσα πολλές φορές τη φράση «μη μας τάξατε όπως οι προηγούμενοι» και το σεβαστήκαμε. Τον ενάμιση χρόνο που ακολούθησε ολοκληρώσαμε τις μελέτες, με την υποστήριξη του Υπουργού Υποδομών -Μεταφορών, κ. Χ. Σπίρτζη και του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης ετοιμάσαμε το φάκελο του έργου και τα τεύχη προκήρυξης και δεσμεύσαμε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις μέσω του Connecting Europe facility (CEF) 2014-2020 -Συνδέοντας την Ευρώπη.

Με τον τρόπο αυτό, το «δε γίνεται» χρόνων μετατράπηκε σε «ΓΙΝΕΤΑΙ». Εάν κάτι είναι λογικό και ρεαλιστικό, τεκμηριώνεται και προωθείται σοβαρά τότε «Γίνεται». Σήμερα, λοιπόν, η υλοποίηση ενός μεγάλου έργου στην «καρδιά» της Πρωτεύουσας είναι γεγονός. Ένα έργο που θα αλλάξει την όψη μιας ολόκληρης περιοχής και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο σιδηροδρομικό δίκτυο και χωρητικότητες διελεύσεων τραίνων.

Σίγουρα πρόκειται για ένα αρκετά σύνθετο έργο ως προς την κατασκευή του, η ολοκλήρωσή του όμως, θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους κατοίκους της περιοχής όσο και για το ευρύτερο κοινό που διέρχεται από την περιοχή αυτή.

Η δυσκολία του οφείλεται στο γεγονός ότι θα εκτελεστεί σε μια γραμμή σε λειτουργία και μέσα στον κεντρικό αστικό ιστό. Επίσης, η νέα τετραπλή υπόγεια γραμμή διέρχεται πλησίον της γραμμής 2 του μετρό και του αγωγού της ΕΥΔΑΠ καθιστώντας το ένα κατασκευαστικά σύνθετο έργο. Ένα έργο «χειρουργείο».

Η κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου μήκους 2,36 χλμ, από τα οποία, τα 1,91 χλμ. αφορούν τμήμα υπογειοποιημένου σιδηροδρομικού διαδρόμου που θα ξεκινάει από την έξοδο του Σ.Σ. Αθηνών προς Θεσσαλονίκη και θα καταλήγει στις Τρεις Γέφυρες, στην περιοχή Σεπολίων του Δήμου Αθηναίων, όπου συναντά τον πρόσφατα κατασκευασμένο και σε λειτουργία νέο τετραπλό σιδηροδρομικό διάδρομο.

Η νέα τετραπλή σιδηροδρομική γραμμή κατασκευάζεται στην υφιστάμενη ζώνη κυκλοφορίας σταδιακά – πρώτα ο Δυτικός διάδρομος (διπλή γραμμή) και κατόπιν ο Ανατολικός (επίσης διπλή). Ο ανατολικός ημιδιάδρομος θα εξυπηρετεί την κίνηση των προαστιακών συρμών, ενώ ο δυτικός την κίνηση των υπεραστικών συρμών. Η δημιουργία του πρώτου διπλού διαδρόμου θα σημάνει και το τέλος της επίγειας κυκλοφορίας των συρμών στην περιοχή.

Αναλυτικά, το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει:
- το τεχνικό υπογειοποίησης, που κατασκευάζονται σε δύο (2) φάσεις (Δυτικός – Ανατολικός Διάδρομος).
- τα υδραυλικά έργα
- τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις
- τα κτίρια εξυπηρέτησης των Η/Μ εγκαταστάσεων
- την κατασκευή δύο νέων άνω διαβάσεων πεζών
- την κατασκευή της επιδομής
- την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτροκίνησης
- την αποκατάσταση του παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου
- τα έργα πρασίνου και την αποκατάσταση τοπίου

Το έργο προκηρύχθηκε με Προϋπολογισμό 122.000.000,00 € και ανάδοχος ανακηρύχθηκε η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ INTRAKAT – ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ, με Έκπτωση 45,71% (66.580.539,74€) και συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης του έργου είναι οι 52 μήνες.

Στις 15 Νοεμβρίου 2018, υπεγράφη η σύμβαση του έργου και σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι πρώτες διαδικασίες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μιλάμε λοιπόν τώρα για ένα έργο που σε λίγα χρόνια θα είναι πραγματικότητα. Επιγραμματικά μερικά από τα οφέλη που θα επιφέρει η ολοκλήρωση αυτού του έργου είναι:
- Η χωρητικότητα του δικτύου θα αυξηθεί σημαντικά.
- Στο άνω τμήμα του τεχνικού υπογειοποίησης θα αποκατασταθεί η επικοινωνία 9 κάθετων οδών που σήμερα διακόπτονται ή διέρχονται μέσω ισόπεδων διαβάσεων.
- Η απόδοση της αποδεσμευμένης έκτασης στους κατοίκους, με εμπλουτισμό της με χρήσεις γειτονιάς, με σημαντική αύξηση του πράσινου και με οργάνωση του αστικού εξοπλισμού θα συμβάλλει καθοριστικά στην ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής αυτής.
- Θα ενοποιηθεί το σύνολο της έκτασης της οδού, που μέχρι σήμερα είναι διαχωρισμένη από το «φράγμα» του σιδηροδρόμου.
- Ελαχιστοποίηση της όχλησης του θορύβου
- Βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Τα Σεπόλια, λοιπόν, με το έργο αυτό, αλλάζουν όψη. Ο σιδηρόδρομος, με το έργο αυτό, αλλάζει λειτουργίες και θα μπορεί να εξυπηρετεί πολλαπλάσια επιβατικά δρομολόγια. Όταν κοιτάζεις ένα έργο ολοκληρωμένα με οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική ματιά, τότε «Γίνεται».

www.ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου