Οι αλληλοκατηγορίες συνεχίζονται, τα πολύωρα «παζάρια» της Παρασκευής δεν απέδωσαν καρπούς και πλέον απομένει η τυπική ανακοίνωση της ματαίωσής του (όπως έγινε πριν λίγες ημέρες με το συνέδριο της ΟΙΥΕ)
Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Σάββατο 16/3, 15:30), οι εργασίες του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ δεν έχουν ξεκινήσει, καθώς το σκηνικό ακραίας αντιπαράθεσης μεταξύ της ηγεσίας της Συνομοσπονδίας και του ΠΑΜΕ οδήγησε σε ατέρμονες διαβουλεύσεις και «παζάρια» την Παρασκευή, με το σενάριο της οριστικής διάλυσης του συνεδρίου να είναι πλέον το επικρατέστερ.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να αναλάβει το πρωτοδικείο να ορίσει προσωρινή διοίκηση στην οποία θα αναθέσει το καθήκον να διενεργήσει το συνέδριο.
Με χθεσινή ανακοίνωσή της , η ηγεσία της ΓΣΕΕ συνεχίζει να κατηγορεί το ΠΑΜΕ πως «με τραμπουκισμούς και αυταρχική συμπεριφορά προσπαθεί να εμποδίσει τη διεξαγωγή του 37ου συνεδρίου».
Νέο συλλαλητήριο και «περιφρούρηση» του ΠΑΜΕ
Το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί νέο συλλαλητήριο, από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, έξω από το ξενοδοχείο Elite, αλλά στην ουσία έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο ξενοδοχείο, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί το συνέδριο.
Κάτι που θα εντείνει την εικόνα πλήρους εκφυλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος, μία γεύση από την οποία πήραμε και την Πέμπτη 14/3, με την εισβολή του ΠΑΜΕ στην τελετή έναρξης του συνεδρίου.
Το ίδιο έπραξε το ΠΑΜΕ και στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), το οποίο διέλυσε αξιοποιώντας παρόμοιες καταγγελίες για παρατυπίες, την ώρα που αντίστοιχες καταγγελίες έχουν διατυπωθεί και εναντίον του συνδικαλιστικού βραχίονα του ΚΚΕ.
Όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις (το απόγευμα της Παρασκευής) του Γ. Πέρρου, μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΕ και της Ε.Γ. του ΠΑΜΕ, το ΠΑΜΕ επιμένει στον ισχυρισμό ότι «τουλάχιστον 53 αντιπρόσωποι δεν πρέπει να πάρουν μέρος στο συνέδριο, λόγω νόθων και παράτυπων διαδικασιών, ενώ δεν έχει συνεδριάσει στην Καλαμάτα κανένα όργανο της ΓΣΕΕ, οι εργατοπατέρες μοιράζουν αβέρτα κάρτες αντιπροσώπων». Ζητά να συνεδριάσει η διοίκηση της ΓΣΕΕ ή να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.
Με νέο εξώδικο που απέστειλαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ (παράταξη του ΠΑΜΕ) προς τη Διοίκηση της ΓΣΕΕ, της ζητούν «να ανακαλέσει τους νόθους αντιπρόσωπους, στους οποίους έχει διανείμει κάρτες και να ξεκινήσει κανονικά το Συνέδριο».
Μπήκαν, διαφώνησαν και ξαναβγήκαν
Θυμίζουμε ότι περίπου στις 7:30 το απόγευμα της Παρασκευής άνοιξαν οι πόρτες του συνεδριακού κέντρου, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, όμως τέθηκαν ξανά τα ζητήματα σχετικά με την μη νόμιμη παρουσία συνέδρων , με αποτέλεσμα, έπειτα από περίπου δύο ώρες, να σταματήσουν οι διαδικασίες και να αποχωρήσουν όλοι.
Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ παρέμειναν έξω από το συνεδριακό καθ΄ όλη την διάρκεια της χθεσινή ημέρας, ενώ λίγα λεπτά πριν ανοίξουν οι πόρτες υπήρξε νέα ένταση και ανταλλαγή συνθημάτων με μέλη της ΠΑΣΚΕ. Τελικά έπειτα από λίγη ώρα τα πνεύματα ηρέμησαν.
Με δηλώσεις του, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, Θ. Βασιλόπουλος, τόνισε ότι «κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να διεξαχθεί Συνέδριο» και κατηγόρησε εκ νέου την παράταξη του ΠΑΜΕ (ΔΑΣ) ότι στοχεύει στη διάλυση των Συνδικάτων και της ίδιας της ΓΣΕΕ.
«Θυσιάζεται» ο Καραγεωργόπουλος;
Απέναντι από το ΠΑΜΕ, στην άλλη άκρη του διπόλου, που έχει θέσει εν αμφιβόλω τη σημαντικότερη διαδικασία της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας, βρίσκεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία χθες κατήγγειλε τη βίαιη εισβολή μελών του ΠΑΜΕ και εγκάλεσε την κυβέρνηση για την απουσία της αστυνομίας (!).
Σε μία κίνηση να δείξει συμβιβαστική διάθεση (;), έθεσε στην διάθεση του ΠΑΜΕ την παραίτηση του εκπροσώπου Τύπου της ΓΣΕΕ, εργοδότη - συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ Δ. Καραγεωργόπουλου, ο οποίος συγκεντρώνει και τα περισσότερα πυρά από την πλευρά του ΠΑΜΕ.
Ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από σύνεδρος μέσω facebook, παραδεχόμενος έμμεσα ότι έχει βρεθεί στην Καλαμάτα μέσω ενός επαναληπτικού «συνεδρίου – μαϊμού» της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Τυχερά Παιχνίδια:
Ο ίδιος προαλειφόταν για διάδοχος του Παναγόπουλου στην ηγεσία της ΓΣΕΕ και πρωταγωνιστεί στην απροκάλυπτη συμμαχία της ΠΑΣΚΕ με συνδικαλιστές που πρόσκεινται στη σημερινή ηγεσία της ΝΔ (, συμμαχία που θα έπαιρνε, σύμφωνα με πληροφορίες, σάρκα και οστά στο συνέδριο (το οποίο, ωστόσο, είναι στον «αέρα»).
Τμ. Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Οι εργαζόμενοι/ες να γυρίσουν την πλάτη στην ψεύτικη πόλωση μεταξύ ΠΑΜΕ και ηγεσίας της ΓΣΕΕ
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του (Παρασκευή 15/3), το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες «να γυρίσουν την πλάτη τους στο ψεύτικο δίπολο πόλωσης που προσπαθούν να στήσουν το ΠΑΜΕ και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και με τη συμμετοχή τους στις διεργασίες του εργατικού κινήματος να πάρουν πάνω τους τον αγώνα για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων απομονώνοντας όσους εξυπηρετούν κομματικούς σχεδιασμούς και αλλότρια συμφέροντα».
Προκρίνει τη «δημιουργία ισχυρού προοδευτικού πόλου στα συνδικάτα που θα αγωνιστεί για την αυτονομία, τη δημοκρατία και τη διαφάνεια του συνδικαλιστικού κινήματος και θα ενώσει τον κόσμο της εργασίας στον αγώνα για την προστασία και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων για το σύνολο των εργαζομένων και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων παντού».
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ έκανε λόγο την Παρασκευή για «ταυτόσημες ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: δημοσιεύθηκαν με αφορμή την ένταση της Πέμπτης 14/3) που αναπαράγουν άθλιες συκοφαντίες για δήθεν εισβολή και βιαιοπραγίες των σωματείων και συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ» και θυμίζει ότι «ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, γνωστό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και της Πολιτικής Επιτροπής της, παραμονές των εκλογών ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Παναγόπουλ» (σ.σ.: πρόκειται για τον Σ. Τσώνη).
Το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει από όσα περιγράψαμε είναι ότι η ΓΣΕΕ βρίσκεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις συνθήκες της περιόδου αλλά και τις ανάγκες του εργατικού κινήματος και σίγουρα σε μεγάλη απόσταση από τον κόσμο της Εργασίας που δεν εμπιστεύεται τα συνδικάτα, την παραταξιοποίηση και την ακραία κομματικοποίηση και παρακολουθεί από απόσταση (και με πλήρη αδιαφορία) τις σκιαμαχίες της «εργατικής αριστοκρατίας».
Τάσος Γιαννόπουλος -www.left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου