Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Ανακοίνωση της ΠΟΣ για την ΣΣΕ στον ΟΣΕ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Τη χρονική αυτή περίοδο, βρισκόμαστε στη φάση ολοκλήρωσης μιας κοινοβουλευτικής περιόδου καθώς οι εκλογές καθορίστηκαν για τις 7 Ιουλίου 2019, αλλά και στην ολοκλήρωση μια συνδικαλιστικής περιόδου καθώς το Συνέδριο της Π.Ο.Σ. καθορίστηκε για τις 11, 12 και 13 Οκτωβρίου 2019.


Οφείλουν οι κρινόμενοι, δηλαδή όσοι κατέχουν οποιαδήποτε θεσμική ιδιότητα, να παρέχουν πλήρη και έγκυρη ενημέρωση στους κρίνοντες που είναι ο Λαός - και στην περίπτωσή μας οι Σιδηροδρομικοί - προκειμένου αυτοί να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων και σωστή κρίση.
Για το λόγο αυτό και καθότι όλο το προηγούμενο διάστημα έχει καταναλωθεί πολύ μελάνι από αρμόδιους και αναρμόδιους θ’ αναφερθούμε στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο ζήτημα της Σ.Σ.Ε. του ΟΣΕ.

Η Σ.Σ.Ε. 2016-2018 έληγε στις 13-7-2018 και η Π.Ο.Σ. έστειλε εξώδικο για έναρξη διαπραγματεύσεων το Μάιο του 2018.
Ήταν ήδη γνωστό ότι πέραν του ότι δεν επιτρεπόταν η διαπραγμάτευση μισθών η όποια συμφωνία με νόμο που ψηφίστηκε το 2016, για να ισχύει έπρεπε πρώτα να εγκριθεί από τα αρμόδια Υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών.
Η πρώτη συνάντηση τον Ιούνιο του 2018 όπου η Διοίκηση ζήτησε ν’ αναμένουμε την έξοδο από τα μνημόνια, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία. 
Η δεύτερη συνάντηση το Σεπτέμβριο όπου η πρόταση της Διοίκησης ήταν 40 χιλ. ευρώ ανά έτος, καθώς η πολυδιαφημιζόμενη έξοδος από τα μνημόνια δεν άλλαξε τα δεδομένα. Σε αυτή τη συνάντηση, η Π.Ο.Σ. κατέστησε σαφές ότι ζητά 1% επί της μισθοδοσίας δηλαδή 430 χιλ. € ετησίως προκειμένου να υπογράψει Σ.Σ.Ε. 
Η επόμενη συνάντηση τον Οκτώβριο όπου η Διοίκηση μας διαβεβαίωσε ότι έχει την έγκριση για τα αιτήματά μας από τα αρμόδια Υπουργεία και πρότεινε Σ.Σ.Ε. ύψους 180 χιλ. € δηλαδή 0,4% η Π.Ο.Σ. απάντησε αρνητικά καθώς: 
1ον) Η πρόταση αυτή δεν ικανοποιούσε τα αιτήματά μας και 
2ον) Αυθαιρέτως και χωρίς καμία ενημέρωση η Διοίκηση έκανε καταμερισμό του ποσού 
        όπου αυτή ήθελε.
Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την επόμενη συνάντηση του Δεκεμβρίου, η Διοίκηση διέκοψε τη Σ.Σ.Ε,. στο σκέλος των κοινωνικών επιδομάτων προκειμένου να πιεστεί η Π.Ο.Σ. να υπογράψει. 

Στο επόμενο διάστημα επικράτησε μια έντονη διαμάχη καθώς η Διοίκηση και οι υποστηρικτές της έλεγαν ότι μας δίνουν ικανοποιητική Σ.Σ.Ε. αλλά η Π.Ο.Σ. δεν υπογράφει γιατί παίζει πολιτικά παιχνίδια.
Το Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε συνάντηση όπου υπήρξε συμφωνία και υπεγράφει η Σ.Σ.Ε. με έγκριση από τις παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΔΙΚΤΥΟ, ΕΝΟΤΗΤΑ. Το ύψος αυτής στα 320 χιλ. € ποσοστό 0,75% περίπου σε ετήσια βάση.
Για να υπογραφεί η Σ.Σ.Ε. υπήρξαν δύο βασικές προϋποθέσεις: 
1ον) Να επαναφέρει σε ισχύ την παλαιά Σ.Σ.Ε. και
2ον) Να τακτοποιήσει μισθολογικά την Υ.Ε. (αίτημα χωρίς οικονομικό κόστος) και 
       φυσικά ότι έχουν διαβεβαίωση ότι η Σ.Σ.Ε. θα εγκριθεί από τα συναρμόδια
       Υπουργεία.

Το Μάρτιο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ αποφασίζει ομόφωνα να επαναφέρει σε ισχύ την προηγούμενη Σ.Σ.Ε., απόφαση που δεν υλοποιήθηκε ΠΟΤΕ.
Τον Απρίλιο χορηγούνται Δωροεπιταγές ύψους 110 € οι οποίες μαζί με των Χριστουγέννων αθροίζουν 260 €. Η παλαιά Σ.Σ.Ε. προέβλεπε 200 € και η νέα προβλέπει 320 € ετησίως. Από πού προκύπτει το ποσό των 260 €, μόνο η Διοίκηση το γνωρίζει.
Τέλος Μαΐου η Π.Ο.Σ. με παρέμβασή της στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ ζητά να τηρηθούν οι ανωτέρω προϋποθέσεις υπογραφής και η Διοίκηση δηλώνει αδυναμία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της λέγοντας ότι είναι υπηρεσιακή Διοίκηση και τα αιτήματά μας να τα θέσουμε προς λύση στην επόμενη Διοίκηση.

Αρχές Ιουνίου η Σ.Σ.Ε. της ΕΡΓΟΣΕ η οποία υπεγράφη στις 19 Μαΐου 2019 εγκρίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών, όχι όμως και η Σ.Σ.Ε. του ΟΣΕ. Οι διαβεβαιώσεις τόσο της Διοίκησης όσο και του ΥΠΜΕ για έγκριση της Σ.Σ.Ε. επαναλαμβάνονται καθημερινά χωρίς όμως η Σ.Σ.Ε. να εγκρίνεται.
Η έγκριση ή ακόμα και η απόρριψη της υπογραφείσας Σ.Σ.Ε. είναι ευθύνη της παρούσας Διοίκησης και της Κυβέρνησης και τους καλούμε να εγκρίνουν τη Σ.Σ.Ε.
Η μη ανάληψη αυτής της ευθύνης που μεταβιβάζει την απόφαση στους επόμενους διοικούντες και κυβερνώντες είναι πράξη ΑΝΕΝΤΙΜΗ και έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ χωρίς Σ.Σ.Ε.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Τα προαναφερόμενα γεγονότα είναι η ακριβής αποτύπωση του χρονικού της Σ.Σ.Ε. στον ΟΣΕ. Οποιοσδήποτε τα αμφισβητεί κρυπτόμενος πίσω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή πίσω από απρόσωπες ανακοινώσεις παρατάξεων, τον καλούμε σε ανοιχτή συγκέντρωση ενώπιον των Σιδηροδρομικών να υποστηρίξει την άποψή του.
Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ θα συνεχίσει αταλάντευτα ν’ αγωνίζεται για την έγκριση της υπογραφείσας Σ.Σ.Ε., απέναντι στην όποια Διοίκηση και όποια Κυβέρνηση προάγοντας τα συμφέροντα των Σιδηροδρομικών και μόνο.-
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς.  

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου