Αφού πρώτα συμφώνησε από τις 10 Μάρτη σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας με τους εργοδοτικούς φορείς ότι «το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι»,
Αφού για μια ακόμα φορά έχει εξαφανισθεί παρά το όργιο ασυδοσίας
σε βάρος του κόσμου της εργασίας,
Αφού έχει μετατρέψει τη ΓΣΕΕ σε απλό παρατηρητή και καταγραφέα των γεγονότων,
με καθυστέρηση 14 ημερών από την 1η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που κατήργησε την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν την εργασία, την υπερεργασία και τις υπερωρίες στο ΕΡΓΑΝΗ,
με καθυστέρηση 14 ημερών από την απόφαση της κυβέρνησης να μοιράσει το φιλοδώρημα των 533 ευρώ το μήνα στους σκληρά εδώ και χρόνια δοκιμαζόμενους εργαζόμενους,
με καθυστέρηση 5 ημερών από την τελευταία 3η κατά σειρά πράξη νομοθετικού περιεχομένου μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ να μπορούν να επιβάλουν εκ περιτροπής εργασία λιγότερων ημερών είτε σε επίπεδο εβδομάδων είτε σε επίπεδο μήνα ακόμα και για το σύνολο του προσωπικού, μειώνοντας έτσι το μισθό τους κατά 50%, σήμερα το απόγευμα προφανώς κάτω από την κατακραυγή του κόσμου της εργασίας αποφάσισε για τα μάτια και ξεκάρφωμα να εκδώσει μια χλιαρή ανακοίνωση διαμαρτυρίας.
Μια ανακοίνωση που πέρα από την προσχηματική (και για να μην ξεφτιλιστούν εντελώς) διαμαρτυρία, δεν έχει ούτε αρχή ούτε μέση ούτε τέλος.
Θεωρούμε την ανακοίνωση αυτή προσχηματική και εμπαιγμό στον κόσμο της εργασίας όχι μόνο γιατί η ΓΣΕΕ επι τόσες μέρες που οργιάζει ο ιός της εργοδοτικής αυθαιρεσίας δεν έχει βγάλει άχνα, κυρίως θεωρούμε αυτή την ανακοίνωση εμπαιγμό και ειρωνεία γιατί όταν συμφωνείς ότι «το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι», χρειάζεται θράσος μετά να λες ότι δήθεν διαφωνείς.
Κύριοι της πλειοψηφίας
μετά την συμφωνία σας στο υπουργείο με τους εργοδότες για το μοίρασμα του κόστους τι περιμένατε;
Αλήθεια γιατί έπρεπε να συμφωνήσετε και μάλιστα από την πρώτη στιγμή αυτό το κόστος να το επωμισθούν οι εργαζόμενοι;
Δεν γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση έχει κληρονομήσει από την προηγούμενη, ένα «μαξιλάρι» 37 δις που μέσω αυτού άνετα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα και των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων;
Τέλος θεωρούμε αυτή την ανακοίνωση προσχηματική γιατί πέρα από το χλιαρό καταγγελτικό της ύφος δεν έχει καμμιά συγκεκριμενοποίηση ως προς το ποια πρέπει να είναι τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος και κυρίως πώς θα τα διεκδικήσει.
Με παρακάλια;
Εμείς επειδή δεν έχουμε αυταπάτες ότι η εργοδοτική και κυβερνητική αυθαιρεσία αντιμετωπίζονται με εκκλήσεις σεβασμού και κατανόησης, ζητάμε από τη Διοίκηση της ΓΣΕΕ να συνεδριάσει το Δ.Σ. με τηλεδιάσκεψη ώστε έστω και τώρα με τη συμβολή όλων των μελών της να γίνει συγκεκριμένο το πώς θα βάλουμε φραγμό στην φτωχοποίηση και άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το άρθρο 12 της τελευταίας πράξης Νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης που μέσω αυτού αίρεται η «αναστολή της απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας» δεν μπήκε καθ’ υπόδειξη.
Η στάση του καθενός μας θα αποδείξει με ποιων το μέρος είμαστε.
Κλείνοντας την ανακοίνωση κατ’ εμάς ένα πρώτο πλαίσιο αιτημάτων πρέπει να περιλαμβάνει:
1) Εδώ και τώρα άρση της απόφασης για την εκ περιτροπής εργασία.
2) Ακύρωση όλων των απολύσεων που έγιναν από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του κοροναϊού.
3) Απαγόρευση όλων των απολύσεων και επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης.
4) Ειδικό κρατικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων για την υποστήριξη των εργαζομένων με κάλυψη του 80% του μισθολογικού κόστους (σε αυτό περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες που έχουν σχέση με το μισθό, δώρα κλπ) για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία, με συστηματική μηνιαία καταβολή.
5) Ακύρωση της έννοιας της αναστολής ισχύος των συμβάσεων των εργαζομένων, όλες οι συμβάσεις εργαζομένων θεωρούνται ενεργές άσχετα με το αν οι επιχειρήσεις υπολειτουργούν, ή είναι κλειστέ
6) Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές ή υπολειτουργούν διατηρούν στο ακέραιο το προσωπικό τους, κάθε συμβατικής μορφής, ενώ απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή αυτών των συμβάσεων.
7) Το επίδομα των 800 ευρώ μπορεί να απευθύνεται σε όσους εργάζονταν σε κλάδους εποχιακά (πχ τουριστικός κλάδος κλπ) και λόγω της πανδημίας θα μείνουν χωρίς δουλειά αυτή την περίοδο και θα ισχύει για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.
8) Παράταση για τουλάχιστον ένα χρόνο της προστασίας της Α΄κατοικίας.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου