Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Στο επίκεντρο μισθοί – συντάξεις και συλλογικές συμβάσεις

Μισθοί αλλά και επικουρικές συντάξεις θα είναι στο επίκεντρο των κρίσιμων συναντήσεων με την τρόικα σήμερα και αύριο ενώ εξίσου καθοριστική για το μέλλον της εθνικής συλλογικής σύμβασης θα είναι η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων την Τετάρτη(αύριο στις 11.30 η συνάντηση ).
Έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες φαίνεται να έχουν ταυτόσημες απόψεις για την εθνική σύμβαση και τον 13ο και 14ο μισθό αφού θα προτείνουν
πάγωμα των αυξήσεων από 2 έως 3 χρόνια και διασφάλιση 13ου και 14ου μισθού.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης θα προτείνει την υπογραφή ενός κοινωνικού πρωτοκόλλου μεταξύ των εκπροσώπων εργοδοτών εργαζομένων για σεβασμό των συμφωνηθέντων μέχρι τη λήξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το 2014.

Την ίδια ώρα η ΓΣΕΕ παραμένει σταθερή στη θέση της ότι δεν συζητά σε καμία περίπτωση μειώσεις κατώτατων μισθών αλλά συζητά μόνο υπό προϋποθέσεις την μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ εκτιμά ότι οι μειώσεις μισθών το 2011 στον ιδιωτικό τομέα έφτασαν κατά μέσο όρο το 20% εάν συνυπολογιστούν οι απώλειες από την εκ περιτροπής εργασία και την μερική απασχόληση.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να εμφανίζονται ότι συναινούν στο θέμα των περικοπών στις επικουρικές μετά την κόντρα υπουργείου εργασίας - Ν.Δ για τις οριζόντιες μειώσεις έως 25% .

Στη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα η Γεν. Γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων κ Αθηνά Δρέττα με την επιτροπή που όρισαν τα κόμματα , ο εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε περισσότερο χρόνο για εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας που να δικαιολογούν τις περικοπές , ο οποίος όμως δεν υπάρχει αφού σε 3-4 μήνες το ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ δε θα έχει χρήματα να καταβάλει συντάξεις.

Ωστόσο συμφώνησαν στην ενοποίηση των επικουρικών ταμείων - μάλιστα η ΝΔ πρότεινε να είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική - και στην ανάγκη εξοικονόμησης 600 εκ ευρώ για φέτος ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επικουρικών για 20 χρόνια .

Σε πονοκέφαλο όμως εξελίσσεται η αντοχή των ταμείων κύριας σύνταξης εξαιτίας της υστέρησης εσόδων .Τον Ιανουάριο η μαύρη τρύπα στο ΙΚΑ θα φτάσει στα 745 εκ. ευρώ αφού τα έσοδα του ταμείου αναμένεται να ανέλθουν σε 1,218 δισ. ευρώ έναντι εξόδων 1,963 δισ. ευρώ .Τι σημαίνει αυτό ;ότι τα χρήματα για τις συντάξεις του Φεβρουαρίου θα συγκεντρωθούν με εσωτερικό δανεισμό 200 εκ ευρώ από το ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ και το ταμείο της ΔΕΗ ενώ θα αντληθεί επιπλέον ποσοστό από την κρατική επιχορήγηση . Τον ερχόμενο μήνα λοιπόν σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού εργασίας κ. Κουτρουμάνη θα ξέρουμε αν θα υπάρξει ανάγκη για νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις ανάλογα με την πορεία των εσόδων .

2 σχόλια:

 1. ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΟΛΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλό θα ήταν φίλε μας να μας στείλεις και αυτά που δεν μας συμφέρουν (ΑΝ υπάρχουν τέτοια).
  Και αν δεν τα δημοσιεύσουμε έπειτα να κάνεις το σχολιασμό σου .

  Επιπλέον το στέκι έχει ονοματεπώνυμο όσον αφορά την διαχείριση.
  Καλό θα είναι όταν κάνετε τέτοιου είδους σχόλια να γράφετε και επώνυμα .

  ΑπάντησηΔιαγραφή