Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Το δυστύχημα στο Άδενδρο επισπεύδει τις εξελίξεις στο σιδηρόδρομο

Το δυστύχημα στο Άδενδρο επισπεύδει τις εξελίξεις στο σιδηρόδρομο. Μπορεί το προκαταρκτικό πόρισμα να αναφέρει ότι η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί την κύρια ευθύνη του δυστυχήματος, ωστόσο το τραγικό συμβάν ανέδειξε τις χρόνιες παθογένειες του σιδηροδρόμου.


Η προκαταρκτική έκθεση της επιτροπής επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμηση περί υπερβολικής ταχύτητας, καθώς με βάση την επίσημη ανάλυση του ταχογράφου, η ταχύτητα της αμαξοστοιχίας, τη στιγμή του εκτροχιασμού, ανήλθε στα 144,343 χιλιόμετρα την ώρα, όταν η επιτρεπόμενη στο σημείο αυτό (παρακαμπτήριος) δεν ξεπερνά τα 60 χλμ./ώρα.

Οπως αναφέρεται, μάλιστα, από τα στοιχεία δεν φαίνεται να έγινε εφαρμογή πέδης-φρεναρίσματος.

Παρόλα ταύτα, το κρίσιμο σημείο του πορίσματος είναι το ακόλουθο: «Με την προσωρινή (ορθή μεν κανονιστικά, αλλά επιβαρυμένη λειτουργικά) κατάσταση του δικτύου, θα πρέπει να εξεταστούν μέτρα που θα απέτρεπαν ή θα μείωναν δραστικά την υπέρβαση του εκάστοτε ορίου ταχύτητας».

Τι σημαίνει αυτό: Ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο χρειάζεται, σε αρκετά σημεία, ανάταξη, σε συνδυασμό με τη πλήρη λειτουργία των συστημάτων σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης.

Σε μια προηγμένη σιδηροδρομικά χώρα, εάν ο μηχανοδηγός είχε υπερβεί το όριο ταχύτητας, είτε θα του είχε γίνει προειδοποίηση από το κέντρο κυκλοφορίας, είτε θα του «είχαν πάρει τον έλεγχο» της αμαξοστοιχίας.

Ποια είναι η επόμενη ημέρα; Όπως και να έχει, αναμένεται να ενταθούν οι προσπάθειες ανάταξης του δικτύου και λειτουργίας των συστημάτων σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης.

Για το δίκτυο, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από τον ΟΣΕ, θα επιλεχθούν οι κατά τόπου εργολαβίες και όχι το μοντέλο ΣΔΙΤ.

Αντίστοιχα, για τα συστήματα σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, είναι κοινό μυστικό ότι σχεδόν τα περισσότερα γίνονται εμπειρικά, αν και έχουν διατεθεί εκατ. ευρώ σε έργα.

Ενδεικτικά:

-Το σύστημα ETCS (εξασφαλίζει τη μετάδοση πληροφοριών από τις ράγες στο τρένο) δεν λειτουργεί σε πανελλαδικό επίπεδο.

-Η φωτοσήμανση – τηλεδιοίκηση λειτουργούσε και διαλύθηκε τα τελευταία χρόνια, ενώ το πλιάτσικο έγινε με το ξήλωμα, από επιτήδειους, όλης της υποδομής της ηλεκτροκίνησης στο κομμάτι Αθήνα – Τιθορέα.

-Σαν να μην έφταναν τα ανωτέρω, παρατηρείται έλλειψη προσωπικού στους μηχανοδηγούς. Ο μηχανοδηγός στην Ισπανία ή στην Ελβετία ή σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης δεν εργάζεται πάνω από 6 ώρες στα χειριστήρια, παρά το ότι υπάρχουν αρκετά συστήματα ασφαλείας που του παρέχουν προστασία. Στην Ελλάδα, παρατηρείται εντατικοποίηση της εργασίας, κάτι το οποίο εγκυμονεί κινδύνους.

metaforespress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου