Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

H Hellenic Train «μίλησε», αναμένεται η «απάντηση» του ΟΣΕ

Όπως όλοι οι σιδηροδρομικοί, έτσι κι εμείς παρακολουθήσαμε την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη κσι την κατάθεση του κ.Capotorto 

Από αυτήν εξάγονται αρκετά συμπεράσματα, όπως:

-Ο Δ.Σ. της Hellenic Train υπερασπίστηκε την εταιρεία και τους μηχανοδηγούς της. Αυτό είχε διαφανεί και από την έκθεση των οικονομικών καταστάσεων του 2022, καθώς στην ενότητα για τα μεταγενέστερα γεγονότα αναφερόταν ότι «τα Τέμπη δεν οφείλονται σε αίτια που σχετίζονται με την ευθύνη του προσωπικού και της διοίκησης της εταιρείας».

Ανάλογες τοποθετήσεις έκανε ο κ. Capotorto στη Βουλή, μιλώντας – αρκετές φορές – για «σφάλμα του σταθμάρχη του ΟΣΕ».

Ο κ. Capotorto, όπως και αναμενόταν, υπερασπίστηκε τους μηχανοδηγούς της εταιρείας, τονίζοντας ότι έδρασαν με βάση τις οδηγίες του σταθμάρχη, τηρώντας τις σιδηροδρομικές διατάξεις.

Στο σημείο αυτό, το κρίσιμο ερώτημα είναι το ακόλουθο: Τι θα πράξει ο ΟΣΕ; Θα «απαντήσει» στη Hellenic Train;

Θα αποδώσει, άμεσα ή έμμεσα, ευθύνες για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στους μηχανοδηγούς της εταιρείας, εκτός από τις – αδιαμφισβήτητες – ευθύνες του σταθμάρχη;

Πως θα τοποθετηθούν, τόσο ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Σπύρος Πατέρας, όσο και ο νυν Παναγιώτης Τερεζάκης, οι οποίοι – εκτός των άλλων – εκτιμάται ότι θα ερωτηθούν για την επάρκεια / εκπαίδευση του σταθμάρχη, αλλά και τη συνολική λειτουργία του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λάρισας;

-Ο Maourizio Capotorto, εκτός από τους μηχανοδηγούς της εταιρείας, υπερασπίστηκε τη μητρική εταιρεία, την FS και τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα.

Από τις τοποθετήσεις του Δ.Σ. της Hellenic Train φαίνεται ότι η μητρική εταιρεία, η FS δεν επιθυμεί να απο – επενδύσει από την Ελλάδα.

Ωστόσο, τόσο το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, όσο και ο Daniel έχουν επιφέρει νέα δεδομένα.

Οι αρχικές εκτιμήσεις της εταιρείας για τη διεξαγωγή περισσότερων δρομολογίων στο Αθήνα – Θεσσαλονίκη (έως και 13 ζεύγη υπήρχε σχεδιασμός) δεν δύναται να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

Επίσης, αναστολή δρομολογίων έχει σημειωθεί σε αρκετά τμήματα του δικτύου, όπως το Βόλος – Λάρισα, το Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, κ.ά.

Η εταιρεία, όπως ανέφερε στη Βουλή, ο Δ.Σ της Hellenic Train έχει αναθεωρήσει το business plan της, το οποίο εξετάζεται από τη μητρική εταιρεία.

-Είναι εμφανές ότι η HT «πιέζεται» από την ελληνική πλευρά για ενίσχυση των επενδύσεών της, τόσο στο τροχαίο υλικό, όσο και στη συντήρησή του.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικού δημοσίου και HT, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, χαρακτηρίζονται από την πολυπλοκότητά τους και τις διακυμάνσεις τους.

Φαίνεται ότι κάθε πλευρά και κυρίως, η ελληνική εξετάζει ποικίλα σενάρια

www.metaforespress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου