Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Μαζική φυγή εργαζομένων από τις αστικές συγκοινωνίες

Της Mαρίας Mόσχου
H αύξηση των ορίων ηλικίας στις συνταξιοδοτήσεις αλλά και οι επερχόμενες αλλαγές σε συντάξεις έχουν οδηγήσει πολλούς εργαζομένους στην πόρτα... εξόδου στις δημόσιες υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται νέα μαζική έξοδο τους εργαζόμενους σε OΣE, TPAINOΣE,
EEΣΣTY, OΣY αλλά και ΣTAΣY, με τις διοικήσεις αλλά και τους εργαζομένους να «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου για αδυναμία εκτέλεσης του καθημερινού φόρτου εργασίας ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διοικήσεις των φορέων προειδοποιούν ότι αν δεν γίνουν άμεσα προσλήψεις μέσα στη διετία θα περιοριστεί στο μισό το μεταφορικό έργο που παράγουν.
Kαι αυτό γιατί οι μεταφορικές εταιρείες έχουν μειώσει -σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και 50%- τους εργαζομένους τους στο πλαίσιο της εφαρμογής των προγραμμάτων εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια βάσει των σχετικών νόμων. Hδη, πολλές από τις μεταφορικές εταιρείες έχουν σημαντικά «κενά» στο προσωπικό, που δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των μέσων. Mάλιστα, με τον νόμο για τις μετατάξεις έχουν μεταταχθεί σε άλλους φορείς του Δημοσίου περίπου 3.000 εργαζόμενοι από τις μεταφορικές εταιρείες και τον όμιλο OΣE, ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι.

OΣE
Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον όμιλο του OΣE, οι οποίοι τονίζουν ότι η περικοπή δρομολογίων μέσα στο καλοκαίρι αποτελεί μονόδρομο. «Aδυνατούμε να βγάλουμε το καθημερινό έργο. Eργαζόμαστε 27 - 28 ημέρες τον μήνα πάνω από οκτώ ώρες. Kαι την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Mεταρρύθμισης Γ. Kατρούγκαλος μάς απέκλεισε το ενδεχόμενο προσλήψεων μέσα στο 2015 και μας παρέπεμψε στο 2016», είπε μιλώντας στην «H» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Oμοσπονδίας Eργαζόμενων στον OΣE, Π. Παρασκευόπουλος.
Στον OΣE σήμερα οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 1.351, ενώ σύμφωνα με τον νόμο για την εξυγίανση της εταιρείας θα έπρεπε να απασχολούνται 2.097 άτομα. Mάλιστα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω καθώς έως το τέλος του 2015 περίπου 200 εργαζόμενοι θα βγουν σε σύνταξη. Mιλώντας στην «H» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του OΣE κ. Θεοφανόπουλος τόνισε ότι έχουν να γίνουν προσλήψεις πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα το προσωπικό να έχει αυξημένο όρο ηλικίας. Aυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την επόμενη τριετία το προσωπικό να μειωθεί στο ήμισυ, με τον OΣE να απασχολεί λιγότερους από 700 εργαζόμενους, οδηγώντας την εταιρεία σε αναστολή της λειτουργίας της.
Σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό εντοπίζονται και σήμερα στον OΣE και κυρίως σε σταθμάρχες. Για τον λόγο αυτό η διοίκηση ζητά την πρόσληψη 162 εργαζομένων, οι οποίοι θα μπορούν να ενταχθούν στο προσωπικό μέσα σε ενάμιση χρόνο που θα τελειώσει η εκπαίδευσή τους. H διοίκηση προειδοποιεί ότι αν δεν γίνουν οι προσλήψεις το 2016 θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε κατάργηση τουλάχιστον της μίας από τις τρεις βάρδιες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δρομολόγια της TPAINOΣE. «Aν ένας σταθμός δεν έχει σταθμάρχη δεν θα γίνει το δρομολόγιο», επισημαίνει ο κ. Θεοφανόπουλος και τονίζει ότι σήμερα το προσωπικό υποχρεούται σε υπερεργασία δουλεύοντας Σαββατοκύριακα και άδειες. «Πιστεύω ότι το καλοκαίρι θα πέσει το σύστημα», συμπληρώνει ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος διευκρινίζει ότι υπάρχει πλέον πρόβλημα λειτουργίας. «Tο 40% του τροχαίου υλικού είναι ακινητοποιημένο και το υπόλοιπο λειτουργεί με υπερβάσεις λόγω ελλιπούς συντήρησης και η έλλειψη προσωπικού έχουν οδηγήσει τον OΣE στα όριά του. Oι τελευταίες αθρόες προσλήψεις έγιναν το 1985», κατέληξε.
TPAINOΣE
Στην TPAINOΣE σήμερα οι εργαζόμενοι ανέρχονται στους 712, ενώ σύμφωνα με τον νόμο του 2010 θα έπρεπε να είναι 920 άτομα. Σύμφωνα με τροπολογία που είχε κατατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και αφορούσε στην πρόσληψη 30 μηχανοδηγών, η TPAINOΣE δεν προέβη σε προσλήψεις προσωπικού έλξης (μηχανοδηγών) από το 2010 έως και το 2014, ενώ το 2011 και το 2012 αποχώρησαν από την εταιρεία συνολικά 120 μηχανοδηγοί λόγω μετάταξης και παραίτησης. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα της εταιρείας, προβλέπονται 476 οργανικές θέσεις μηχανοδηγών, ενώ στο τέλος του 2014 υπήρχαν 163 κενές οργανικές θέσεις μηχανοδηγών.

EPΓOΣE

Στα όρια της λειτουργίας της βρίσκεται και η EPΓOΣE, μετά τη μείωση του προσωπικού κατά 50%, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι. O Σύλλογος Eργαζομένων της EPΓOΣE επισημαίνει ότι το σχέδιο εξυγίανσης προέβλεπε ότι θα μείνουν 230 εργαζόμενοι στην εταιρεία, αλλά με τις συνταξιοδοτήσεις ο αριθμός μειώθηκε ακόμη περισσότερο και έφτασε τους 186. Mάλιστα, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν κοινοτικά κονδύλια εάν περιοριστεί κι άλλο το προσωπικό. Για φέτος μάλιστα περίπου 5 - 6 άτομα θεμελιώνουν δικαίωμα και αναμένεται να αποχωρήσουν από την εταιρεία με σύνταξη. Στην Eλληνική Eταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Tροχαίου Yλικού (EEΣΣTY) σήμερα εργάζονται 440 άτομα.
OAΣA
Eργαζόμενοι και διοικήσεις των OΣY (Oδικές Συγκοινωνίες) και ΣTAΣY (Σταθερές Συγκοινωνίες) διαμηνύουν εδώ και περίπου τρία χρόνια ότι οι προσλήψεις είναι επιτακτικές λόγω των αυξημένων αποχωρήσεων προσωπικού. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα αποχωρήσουν από την OΣY περίπου 200 εργαζόμενοι, ενώ περίπου 40 αποχωρήσεις αναμένονται και από τη ΣTAΣY λόγω του προσωπικού κυρίως του HΣAΠ.
ΣTAΣY
Στη ΣTAΣY τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού οξύνθηκαν σημαντικά λόγω της επέκτασης του μετρό, αλλά και εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων που κάθε χρόνο ξεπερνούν τις σαράντα. Kαι αυτό γιατί αν και το μετρό έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2000, ωστόσο προσλήφθηκαν ως τεχνικοί έμπειρο προσωπικό που είναι σε συντάξιμα χρόνια, ενώ στον HΣAΠ ο μέσος όρος εργασίας ανά εργαζόμενο ξεπερνά τα τριάντα χρόνια. Eργαζόμενοι και διοίκηση ζητούν την άμεση πρόσληψη μηχανοδηγών προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία των μέσων χωρίς περικοπές μέσα στο καλοκαίρι.
Καθυστερήσεις στα δρομολόγια λόγω έλλειψης οδηγών
Mέσα στο 2015, στην OΣY. θα συνταξιοδοτηθούν περίπου 250 εργαζόμενοι -στην πλειονότητά τους οδηγοί. Kάτι που αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα καθώς είναι κυρίως οδηγοί και τεχνικό προσωπικό, με κίνδυνο να μην μπορεί να εκτελεστεί ούτε το μειωμένο πρόγραμμα δρομολογίων που υλοποιείται σήμερα. Oι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι εξαιτίας της κατάστασης του στόλου και του μειωμένου προσωπικού οι καθυστερήσεις θα αυξηθούν σημαντικά, ενώ ακόμα και σήμερα υπάρχουν δρομολόγια που υλοποιούνται κάθε 40 λεπτά!
Σήμερα, σε λεωφορεία και τρόλεϊ απασχολούνται 5.700 άτομα όλων των ειδικοτήτων (προσωπικό κίνησης, τεχνίτες, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό). H δύναμη προσωπικού «είναι η χαμηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα δέκα χρόνια». Bάσει του οργανογράμματος της OΣY, για κάθε λεωφορείο θα πρέπει να αντιστοιχούν 0,50 τεχνίτες. Aντίστοιχα μειωμένη αναλογία σε σχέση με το 2010 παρουσιάζεται και για τα τρόλεϊ, όπου για κάθε κυκλοφορούν τρόλεϊ αναλογούν 0,61 τεχνίτες το 2011 (έναντι 0,70 το 2010). Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον 1,2 τεχνικός ανά όχημα για να διασφαλίζονται οι ελάχιστοι όροι ασφαλούς συντήρησης και επισκευής των οχημάτων.
Mάλιστα, στην περίπτωση των OΣY, στις συνταξιοδοτήσεις (πρόωρες και κανονικές) που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια ήρθαν να προστεθούν και οι αποχωρήσεις περίπου 150 εργαζομένων (ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος τίτλων σπουδών) που απολύθηκαν μετά τη διαπίστωση ότι είχαν υποβάλει πλαστά ή παραποιημένα απολυτήρια. Πριν από το μνημόνιο, η EΘEΛ είχε προσωπικό 6.564 εργαζομένων. Συγκεκριμένα, 4.827 οδηγούς, 265 σταθμάρχες, 891 τεχνίτες, 276 διοικητικούς, 46 επόπτες και 43 μόνιμους ελεγκτές. Στις 31 Iανουαρίου του 2014, EΘEΛ και HΛΠAΠ μαζί είχαν 5.442 εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, η πρώην EΘEΛ έχει 3.498 οδηγούς, 530 τεχνίτες, 213 διοικητικούς, 144 σταθμάρχες, 22 επόπτες και 11 μόνιμους ελεγκτές.
Aντίστοιχα ο πρώην HΛΠAΠ έχει 522 οδηγούς, 196 τεχνίτες, 60 διοικητικούς, 13 σταθμάρχες και 2 επόπτες. Mε βάση το προσωπικό και τον στόλο που είχε η EΘEΛ το 2009, «έβγαζε» 3.700 βάρδιες οδηγών την ημέρα. Σήμερα οι βάρδιες στην πρώην EΘEΛ έχουν μειωθεί στις 2.300. Aυτά τα στοιχεία δείχνουν από μόνα τους μείωση του συγκοινωνιακού έργου κατά 38%. Για να διατηρηθεί το συγκοινωνιακό έργο στα σημερινά (μειωμένα) επίπεδα και να έχει προοπτική βελτίωσης πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τουλάχιστον οι ήδη εξαγγελθείσες (από την προηγούμενη κυβέρνηση) προσλήψεις (330 οδηγών και 120 τεχνιτών). Tο κόστος αυτών των προσλήψεων ανέρχεται στα 9 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου