Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016

“Τσεκούρι” στο εφάπαξ,στο ασφαλιστικό που κατατίθεται στην Βουλή

Καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείματος,αλλά....
Ριζική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φέρνει το νέο ασφαλιστικό.  
Στη μέση κόβεται το εφάπαξ που θα παίρνουν εφεξής οι συνταξιούχοι τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, καθώς
με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού του. Οι νέες μειώσεις θα κυμαίνονται από 15%-20% και προστίθεται στις προηγούμενες περικοπές ύψους 38,14%.

Οι νέες μειώσεις, σύμφωνα με τα Νέα, θα αφορούν όσους αποχώρησαν από τον Σεπτέμβριο του 2013. 

Με την εφαρμογή του νόμου οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογίζονται με βάση τα πέντε ημερολογιακά έτη που προηγούνται της υποβολής της αίτησης.

Σήμερα η 5ετία υπολογίζεται από την ημερομηνία εξόδου (π.χ. αν είναι η 20/2/2011, η πενταετία αρχίζει από 21/2/2006). Αυτό, σύμφωνα με ειδικούς, ενδέχεται να δημιουργήσει μεγαλύτερη καθυστέρηση στην απονομή των εφάπαξ καθώς στην πράξη σημαίνει πως οι υπηρεσίες των Ταμείων χρειάζονται πρόσθετα στοιχεία για τους χιλιάδες φακέλους που περιμένουν.


Εξάλλου αλλάζει και ο τύπος υπολογισμού καθώς το ποσό του εφάπαξ σπάει σε δύο τμήματα:

Α) Για έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2013 υπολογίζεται ως «το γινόμενο του 60% των συντάξιμων αποδοχών στις οποίες έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις επί του δεκαδικού αριθμού των ετών ασφάλισης έως και 31/12/2013». Το βοήθημα δηλαδή υπολογίζεται στον ακριβή χρόνο ασφάλισης (π.χ. 35 χρόνια και 2 μήνες).

Ο τύπος ισχύει για την πλειονότητα των μισθωτών που πληρώνουν εισφορά 4%. Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους ισχύει ο ίδιος τύπος αλλά με συντελεστή 75% (αντί 60%).

Για τους εποχικά απασχολούμενους προβλέπεται πως αν δεν έχουν «πραγματοποιήσει απασχόληση 40 μηνών στην επίμαχη 5ετία, συνυπολογίζονται και οι αποδοχές μηνών εργασίας της αμέσου προηγούμενης χρονικής περιόδου μέχρι τη συμπλήρωση των 40 μηνών».

Β) Για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά καθιερώνεται νέο σύστημα ατομικών μερίδων και προκαθορισμένων εισφορών νοητής κεφαλαιοποίησης. Το εφάπαξ θα υπολογίζεται με έναν περίπλοκο μαθηματικό τύπο που οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις.

Οι εκκρεμείς αιτήσεις

Στον νέο τύπο υπολογισμού μπαίνουν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα εκτός αυτές των ενστόλων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου