Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025

EΦΣΥΝ : Γαλάζιος Συνδικαλιστής Παραίτηση λόγω... συγχώνευσης

Ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ για την συνέντευξη τύπου της Π.Ο.Σ.
Χωρίς εκπρόσωπο στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ έχουν μείνει οι εργαζόμενοι από τον περασμένο Δεκέμβριο καθώς ο Β. Βελαώρας, που είχε εκλεγεί από την (προσκείμενη στη Ν.Δ.) ΔΑΚΕ, δήλωσε
παραίτηση λίγες μέρες μετά την τοποθέτησή του.

Ο Β. Βελαώρας είχε εκλεγεί με ψηφοφορία μετά τη λήξη της θητείας του Θ. Λεβέντη (προέρχεται από την ΠΑΣΚΕ) τον Οκτώβριο του 2024. Η ΔΑΚΕ έκανε μεγάλο αγώνα για να εκλεγεί δικός της υποψήφιος και πέτυχε μεγάλη νίκη. Σημειώνεται ότι στις εκλογές που έγιναν αποφασίστηκε να συμμετέχουν και τα «μπλοκάκια», παρά το γεγονός ότι δεν είναι εργαζόμενοι με μόνιμη σχέση και θα μπορούσε να εκλεγεί κάποιος που μετά θα αποχωρούσε υποχρεωτικά.

Η «Εφ.Συν.» ρώτησε τον κ. Βελαώρα που ήταν παρών στη χθεσινή συνέντευξη για τον λόγο της παραίτησής του. Μας απάντησε ότι αυτό έγινε διότι είχαν συμφωνήσει σχετικά οι συνδικαλιστικές παρατάξεις εν όψει της συγχώνευσης του ΟΣΕ με την ΕΡΓΟΣΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτή η συγχώνευση θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να γίνει. Ξαναρωτήσαμε τον κ. Βελαώρα γιατί το Δ.Σ. να αποφασίζει σε αυτό το διάστημα χωρίς την παρουσία εκπροσώπου των εργαζομένων και εκείνος επέμεινε ότι ακολούθησε τη συμφωνία των συνδικαλιστικών παρατάξεων.

Αποποίηση ευθυνών και «προσλάβετε τα μπλοκάκια»

Εσπασε τη σιωπή της η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών δύο χρόνια μετά το έγκλημα των Τεμπών ● Ζήτησε άμεση μονιμοποίηση των 632 εργαζομένων που έχουν προσληφθεί χωρίς ΑΣΕΠ γιατί «εάν φύγουν θα κλείσει ο σιδηρόδρομος» ● Υπερασπίστηκαν τη διαδικασία με την οποία ο μοιραίος σταθμάρχης της Λάρισας βρέθηκε στη θέση που του επέτρεψε να βάλει δύο τρένα στην ίδια γραμμή το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Αμεση μονιμοποίηση για 632 εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο που έχουν προσληφθεί χωρίς ΑΣΕΠ και αμείβονται με μπλοκάκι ζήτησε χθες η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΠΟΣ-ΜΣΤ), στην πρώτη δημόσια εμφάνισή της και αφού σιώπησε επί δύο χρόνια μετά το έγκλημα των Τεμπών.

Η ΠΟΣ-ΜΣΤ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με τον φιλόδοξο τίτλο «Ελληνικός Σιδηρόδρομος: Μύθοι και Αλήθειες», αλλά οι εκπρόσωποί της που πήραν τον λόγο επέμειναν να μιλούν για τις «χρόνιες παθογένειες», μοιράζοντας εξίσου τις ευθύνες στις κυβερνήσεις των τελευταίων 15 ή και περισσότερων ετών, θυμίζοντας την αντίστοιχη προσπάθεια που έγινε στην Εξεταστική-παρωδία της Βουλής πριν από έναν χρόνο. Δήλωσαν άγνοια όποτε τέθηκαν ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη ή και για άλλα περιστατικά που συνέβησαν προηγουμένως και χτυπούσαν «καμπανάκια κινδύνου», ενώ υπερασπίστηκαν τη διαδικασία με την οποία ο μοιραίος σταθμάρχης της Λάρισας βρέθηκε στη θέση που του επέτρεψε να βάλει δύο τρένα στην ίδια γραμμή το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Παρά τη μεγάλη πείρα τους στον σιδηρόδρομο, καθώς όλοι τους πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση (σε τρεις μήνες ο πρόεδρος Ιωάννης Ντίτσας, σε λίγα χρόνια ο γραμματέας Αλέξανδρος Τζαμπαζλής και ο αναπληρωτής πρόεδρος Νίκος Αχιλλεόπουλος), αλλά και στον συνδικαλισμό, οι τρεις ομιλητές έπεσαν σε αντιφάσεις που δεν συνάδουν με την ευθύνη τού να ηγούνται ενός δευτεροβάθμιου σωματείου που κάποτε είχε μεγάλη παρεμβατικότητα στα δημόσια πράγματα.

Ελλειψη προσωπικού

Οι ομιλητές έδωσαν αναλυτικά στοιχεία για την κάθετη μείωση στο πλήθος των μόνιμων εργαζομένων, που ξεκίνησαν από 3.446 άτομα το 2011 και έφτασαν σήμερα τους 554, καθώς όλα αυτά τα χρόνια έφυγαν εργαζόμενοι υποχρεωτικά ή με σύνταξη και προσλήφθηκαν μόνο 23 μέσω ΑΣΕΠ το 2018. Ομως ο κ. Ντίτσας έδειξε να συμφωνεί με τις εξαγγελίες της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών - Μεταφορών για διαδικασίες εκτός Δημοσίου σε προσλήψεις και αναθέσεις έργων. Ο κ. Αχιλλεόπουλος υποστήριξε ότι η ένταση της εργασίας χωρίς ρεπό έχει μειωθεί μετά την πρόσληψη 632 εργαζομένων με μπλοκάκι, εκ των οποίων οι 250 είναι σταθμάρχες και κλειδούχοι.

Λίγο αργότερα, όμως, ο Αλ. Τζαμπαζλής τόνισε ότι «δεν μπορούμε να δουλεύουμε με ευέλικτες σχέσεις και συνθήκες γαλέρας» και δήλωσε ότι η ΠΟΣ-ΜΣΤ θα ζητήσει από τη νέα πολιτική ηγεσία να μονιμοποιηθούν τα «μπλοκάκια».

Η «Εφ.Συν.» έχει ασχοληθεί επανειλημμένως με τις προσλήψεις εργαζομένων με μπλοκάκι στον σιδηρόδρομο και τους κινδύνους που κρύβουν καθώς αφορούν ειδικότητες κρίσιμες για την ασφάλεια.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη γνώριζε ότι υπήρχαν τεράστια κενά προσωπικού, αλλά αντί να προχωρήσει σε διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ, όπως έγινε για τις αστικές συγκοινωνίες, ήρθε σε συνεννόηση με την ΠΟΣ-ΜΣΤ, όπου κυριαρχεί άλλωστε η δική της παράταξη ΔΑΚΕ. Οταν το θέμα τέθηκε ως ερώτημα από την «Εφ.Συν.» ανέλαβε να απαντήσει ο κ. Τζαμπαζλής και αρχικά είπε πως «κανείς συνδικαλιστής δεν είναι περήφανος για τα μπλοκάκια» και όσους «δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας» αν και η κατάσταση βελτιώθηκε στη Θεσσαλονίκη όταν ήρθαν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι. Στο τέλος της συνέντευξης, όμως, ξαναπήρε τον λόγο για το ίδιο θέμα και είπε ότι στο πρώτο ραντεβού με τη νέα πολιτική ηγεσία θα ζητήσουν «τα μπλοκάκια να μονιμοποιηθούν», διότι «εάν φύγουν, θα κλείσει ο σιδηρόδρομος».

Προηγουμένως, επιχείρησε και έναν συμψηφισμό, λέγοντας ότι αντίστοιχη ρύθμιση είχε γίνει με τους εργαζόμενους στη συντήρηση (ΕΕΣΤΥ) ή εκείνους του Προαστιακού πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σημειώνεται ότι τα «μπλοκάκια» προσλήφθηκαν χωρίς καμία δημόσια ανακοίνωση, με αποτέλεσμα πολλοί να είναι συγγενείς συνδικαλιστών και εργαζομένων. Σε πολλές περιπτώσεις, οι προσληφθέντες αξιολογήθηκαν από συγγενείς τους. Ταυτόχρονα, η διοίκηση του ΟΣΕ εξασφάλισε και τη «σιωπή» των εμπλεκόμενων συνδικαλιστών.

«Βαθύ κράτος»

Υποβλήθηκαν δύο ερωτήσεις σχετικά με τις αναφορές της κυβέρνησης για «βαθύ κράτος» στον σιδηρόδρομο. Απάντηση δόθηκε μόνο τη δεύτερη φορά και αφού υπενθυμίστηκε ότι ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκης είχε καταγγείλει το 2009 συνδικαλιστές για τα «μαύρα βαγόνια» που προστίθενται έναντι αμοιβής στις συνθέσεις των εμπορικών αμαξοστοιχιών. Ο κ. Τζαμπαζλής απάντησε μόνο ότι όποτε υπουργοί μιλούν για «βαθύ κράτος» θα πρέπει οπωσδήποτε να εξαιρούν τους σιδηροδρομικούς.

«Ενημερώναμε»

Πολλά ερώτηματα τέθηκαν σχετικά με το δυστύχημα στα Τέμπη, την τοποθέτηση του μοιραίου σταθμάρχη Λάρισας και τις ενέργειες του ΟΣΕ προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια. Ο κ. Ντίτσας απάντησε ότι οι συνδικαλιστές δεν γνωρίζουν τι κάνει η διοίκηση του ΟΣΕ και δεν έχει ενημέρωση. «Ενημερώναμε για τα πάντα», ισχυρίστηκε σε άλλη κατεύθυνση ο Αλ. Τζαμπαζλής, υποστηρίζοντας ότι ο ΟΣΕ ελέγχει μόνο τα απλά σιδηροδρομικά περιστατικά, ενώ με τα πιο σοβαρά ασχολείται η Δικαιοσύνη. Υποστήριξαν ακόμη ότι δεν ήταν προβληματική η τοποθέτηση του σταθμάρχη Λάρισας με την παράκαμψη του ορίου ηλικίας που θέτει ο Γενικός Κανονισμός του ΟΣΕ.

www.efsyn.gr - Άρης Χατζηγεωργίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου