Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Εργασιακά : Σκανδαλώδης απόφαση της Κυβέρνησης, χαρίζει πρόστιμα και υπερωρίες

Προκλητικές μειώσεις σε πρόστιμα που αφορούν σε παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας πέρασε με υπουργική απόφαση του Γιάννη Βρούτση το υπουργείο Εργασίας.Στην υπουργική απόφαση για τα πρόστιμα του ΣΕΠΕ αναφέρθηκε χθες

και ο πρώην ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), Παναγιώτης Κορφιάτης. Σε δήλωση του στην οποία τονίζει ότι «μικρότερα πρόστιμα σημαίνει ότι γίνεται ακόμα πιο επικερδές για τους παραβατικούς εργοδότες να συνεχίσουν να μην εφαρμόζουν τα στοιχειώδη», καταλήγει στο ότι «θα ξέρουν πλέον ότι και το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας κοστολογεί την εργατική νομοθεσία φθηνότερα».


«Οι συστηματικοί παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα», ενώ «αυξάνονται τα όρια των “νόμιμων” υπερωριών κατά 60%, ελαστικοποιώντας την εργασία και υπονομεύοντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», κατήγγειλε χθες μεταξύ άλλων η πρώην υπουργός Εργασίας και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Το θέμα είχε αναδείξει ήδη από προχθές και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με βάση και τα τελευταία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και τα περιστατικά αυθαιρεσίας των εργοδοτών απέναντι σε εργαζόμενους».

Αναλυτικά η δήλωση του πρώην ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), Παναγιώτη Κορφιάτη:

«Η υπουργική απόφαση για τα πρόστιμα του ΣΕΠΕ είναι από τα πράγματα που θα τα προσέξουν ελάχιστοι αλλά θα επηρεάσουν την ζωή παρά πολλών.

Το υπουργείο εργασίας με μια κίνηση έκανε τέσσερα πολυ απλά πράγματα:

Μείωσε το ύψος των προστίμων, αν και μάλλον η λέξη μείωση είναι ευφημισμός μπροστά στο γεγονός οτι η αδηλωτη υπερωρία τιμωρούνταν με πρόστιμο 15.000 ανά εργαζόμενο και τώρα απλά με 1.000 ευρώ.
Έκανε πράξη το αίτημα των μεγάλων επιχειρήσεων να καταργηθεί στην ουσία η αναλογικότητα στο ύψος των προστίμων σε σχέση με το πόσους εργαζόμενους έχει η επιχείρηση συνολικά.
Οι ποινές στις συστηματικά παραβατικές επιχειρήσεις γίνονται χάδι σε σχέση με το μέχρι τώρα ισχύων πλαίσιο (από τον διπλασιασμό πάμε σε προσαυξήσεις του 10 και 15%).
Κάνει το απαράδεκτο για ελεγκτικό μηχανισμό πράγμα να δημιουργεί μια γκρίζα ζώνη, βάζοντας όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις στο νέο και ευνοϊκότερο για τους παραβατικούς εργοδότες καθεστώς.
Γιατί έχουν όλα αυτά σημασία;

Γιατί μικρότερα πρόστιμα σημαίνει ότι γίνεται ακόμα πιο επικερδές για τους παραβατικούς εργοδότες να συνεχίσουν να μην εφαρμόζουν τα στοιχειώδη. Ξέρουν πλέον ότι και το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας κοστολογεί την εργατική νομοθεσία φθηνότερα.

Είναι φυσικό όταν η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε να ενεργοποιήσει το ΣΕΠΕ και να βάλει στο στόχαστρο επιχειρήσεις που πριν ήταν στο απυρόβλητο όπως ήταν οι τράπεζες αυτό να ενοχλήσει.

Αυτό που δεν θα ήταν φυσικό σε μια κανονική χώρα είναι να βρεθεί υπουργός εργασίας που θα κάνει νόμο το δίκαιο των εργοδοτών και μάλιστα των παραβατικών».

Με την υπουργική απόφαση Βρούτση

  • το πρόστιμο για υπερεργασία (9η ώρα εργασίας) περιορίζεται στα 400 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ για παράβαση στη δήλωση της υπερωρίας το πρόστιμο ορίζεται σε 1.000 ευρώ ανά άτομο, ανεξάρτητα από το εάν στην επιχείρηση απασχολούνται 10, 15 ή 100 εργαζόμενοι


  • Μέχρι τώρα το πρόστιμο αυξανόταν σε περίπτωση μεγάλων επιχειρήσεων (που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους) και είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των προστίμων (άνω των 2 εκατ. ευρώ) που είχαν επιβληθεί το 2017 από τον ΣΕΠΕ στην Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πειραιώς μετά από ελέγχους.


Ειδικότερα, με τα όσα ίσχυαν μέχρι τη χθεσινή έκδοση της υπουργικής απόφασης Βρούτση: Αν μια επιχείρηση ανά την επικράτεια απασχολούσε 30 εργαζόμενους και θίγονταν οι 15, θα επιβαλλόταν πρόστιμο 45.000. Αν απασχολούσε 251 εργαζόμενους, το πρόστιμο ανά εργαζόμενο θα ήταν 15.000 ευρώ και συνεπώς θα επιβαλλόταν ποσό 225.000 ευρώ!


Επίσης το πρόστιμο για τη μη χορήγηση της κανονικής άδειας σε εργαζόμενο μειώνεται σε 900 ευρώ για κάθε εργαζόμενο μετά από έλεγχο του ΣΕΠΕ, ενώ μέχρι πρότινος ο επιθεωρητής μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως και 2.500 για κάθε εργαζόμενο.

Ε. Αχτσιόγλου: Διαλύουν τα ωράρια, χαρίζουν τα πρόστιμα – Μειώνονται έως και 15 φορές οι ποινές με νέες αποφάσεις του υπ. Εργασίας
«Τα πρόστιμα για παραβιάσεις ωραρίων και αδήλωτες υπερωρίες μειώνονται έως και 15 φορές», κατήγγειλε χθες μεταξύ άλλων η τομεάρχης Εργασίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς τα πίσω στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων συντελέστηκε σήμερα με αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ», αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με τις αποφάσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

 Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι «τα πρόστιμα για παραβιάσεις ωραρίων και αδήλωτες υπερωρίες μειώνονται έως και 15 φορές» καθώς και ότι «οι μεγάλες επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία αντιμετωπίζονται πλέον όμοια με τα μικρά συνοικιακά μαγαζιά» και «υπάγονται σε ένα προκλητικά ευνοϊκό καθεστώς, ενώ τα πρόστιμά τους μειώνονται δραστικά».

 Επιπλέον, υποστηρίζει ότι «οι συστηματικοί παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα», και ότι «αυξάνονται τα όρια των “νόμιμων” υπερωριών κατά 60%, ελαστικοποιώντας την εργασία και υπονομεύοντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

 «Ο θρασύς κατάλογος των παρεμβάσεων της ΝΔ υπέρ της αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας διευρύνεται επικίνδυνα», καταλήγει η πρώην υπουργός Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου