Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ποινική δίωξη σε στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και του Άκτωρ για τη σήραγγα της Όθρυς


Μετά την ολοκλήρωση προκαταρκτικής εξέτασης, που διενεργήθηκε κατόπιν υποβολής αναφοράς εκ μέρους της ΕΡΓΟΣΕ και Έκθεσης Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σχετικά με το έργο εκσυγχρονισμού των υποδομών του δικτύου και διάνοιξης σήραγγας στη Φθιώτιδα, ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ποινική δίωξη για :

(α) απιστία στην υπηρεσία από υπαίτιους που μεταχειρίστηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα με ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση της περιουσίας του νομικού προσώπου της ΕΡΓΟΣΕ, εις βάρος του νυν και του πρώην Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου αυτής και εις βάρος υπαλλήλων του αυτού νομικού προσώπου, αρμόδιων για την εκτέλεση του έργου.
Επιπλέον (β) για άμεση συνέργεια στην πιο πάνω πράξη, εις βάρος υπαλλήλων της αναδόχου εταιρείας του έργου και
(γ) για ηθική αυτουργία στις δύο πιο πάνω πράξεις, εις βάρος του νομίμου εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας.
Παραγγέλλεται η διενέργεια κύριας ανάκρισης, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να διερευνηθεί η ύπαρξη και έκταση ποινικών ευθυνών εις βάρος των εμπλεκομένων προσώπων, όσον αφορά στη μη ολοκλήρωση του έργου, παρά την ανελλιπή χρηματοδότησή του, εξαιτίας υιοθέτησης επάλληλων προτάσεων της αναδόχου εταιρείας για τροποποιήσεις της εγκεκριμένης μελέτης που επέφεραν διόγκωση του κόστους, στην παράλειψη είσπραξης ποινικών ρητρών που κατέπεσαν, στη διπλοπληρωμή εργασιών που ήδη είχαν τιμολογηθεί, στην παράνομη καταβολή αποζημιώσεων που όφειλε να καταβάλει η ανάδοχος εταιρεία ή η ασφαλιστική εταιρεία κ.λπ.
Το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης
Οι διώξεις αναφέρονται στην κατασκευή της σήραγγας Όθρυς. Τον Μάρτιο του 2011 το μελετητικό γραφείο «Μάλιου Α.Ε.-Intecsa-Inarsa S.Α», που για το συγκεκριμένο έργο συνέταξε την οριστική μελέτη σηράγγων, απεκάλυψε ότι καταβλήθηκαν στον ανάδοχο του έργου (Άκτωρ) 37 εκατ. ευρώ για εργασίες που δεν είχε κάνει, τις οποίες όμως οι αρμόδιοι της ΕΡΓΟΣΕ βεβαίωσαν και μέτρησαν.
Στην σχετική πολυσέλιδη αναφορά, ο μελετητής διαπίστωσε, ως προς τα υπόγεια έργα σηράγγων, πληθώρα αντισυμβατικών ενεργειών και παραλείψεων, τόσο εκ μέρους της Άκτωρ, όσο και από την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιών επίβλεψης και εποπτείας της ΕΡΓΟΣΕ.
Οι αντισυμβατικές ενέργειες περιλαμβάνουν υπερπιστοποιήσεις (δηλαδή πιστοποιήσεις εργασιών που δεν είχαν γίνει) και προπιστοποιήσεις (πιστοποιήσεις εργασιών που είχαν γίνει χωρίς να είναι συμβατικά ώριμες να πιστοποιηθούν).
Η κατασκευή της σήραγγας ανετέθη στην Άκτωρ ΑΤΕ τον Απρίλιο του 2007 με την υπ’ αριθ. 407/07 σύμβαση. Είχε προϋπολογισμό 324 εκατ. ευρώ και, με την έκπτωση 35%, η δαπάνη κατασκευής προσδιορίσθηκε στα 210 εκατ. ευρώ. Στη σύμβαση ορίστηκε η 24η Απριλίου του 2011 ως προθεσμία περαίωσης του έργου και η 21η Αυγούστου του 2012 ως η οριακή προθεσμία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου