Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Ζημιές 5 δισ. στα Ταμεία από τις εθελούσιες !

1.13 εργαζόμενος προς 1 συνταξιούχο η αναλογία
στο ΤΑΠ-ΟΤΕ 
Να μην ξεχνάμε κ τις ευθύνες του   συνδικαλιστικού κινήματος που πριμοδοτούσε τις εθελούσιες ρίχνοντας το βάρος στις πλάτες των επόμενων γενεών .
Ας διαβάσουν όλοι τα αποτελέσματα Θερίζεις άνεμους και σπέρνεις  θύελλες λέει κ όχι άδικα ο θυμόσοφος λαός μας.
ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ στα ασφαλιστικά ταμεία -και στο ΙΚΑ- που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ έχουν προκαλέσει οι μέχρι σήμερα εθελούσιες έξοδοι σε τράπεζες, υπηρεσίες και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΟΤΕ, Ολυμπιακή, ΕΡΤ κ.ά.). Οι ζημιές αυτές θα είναι πολλαπλάσιες,
όπως επισημαίνουν στην «Ε» στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, αν ακολουθηθεί και στο θέμα των νέων αποχωρήσεων που ετοιμάζουν οι τράπεζες (15.000) η διενέργεια οικονομικών και όχι αναλογιστικών μελετών, που προκαλούν νέα ελλείμματα σε βάθος χρόνου. Και αυτό γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη:


1. Το 3-4% χάνεται με την οικονομική μελέτη, η οποία δεν περιλαμβάνει την αναλογιστική εξέλιξη.
2. Δεν θα αποχωρούσε μεγάλη μερίδα εργαζομένων, αν δεν είχαν 35 χρόνια ασφάλισης.
Χαρακτηριστικό των ρυθμίσεων είναι ότι η τελευταία εθελούσια έξοδος 1.500 ατόμων από τον ΟΤΕ δεν είχε καμία επίπτωση στο ΙΚΑ, αλλά και στο επικουρικό, καθώς οι αποχωρήσαντες βρισκόνταν κοντά (κατά 5 έτη) στη σύνταξη και ο Οργανισμός εξακολουθεί να καταβάλλει τις εισφορές στο ΙΚΑ, τις οποίες το ίδρυμα θα αποδώσει εφόσον φτάσει η συνταξιοδότηση του καθενός.
Τελείως αντίθετη πρακτική ακολουθήθηκε στον ΟΤΕ το 2010, με τη ρύθμιση για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας 750 εργαζομένων.
Το υπουργείο Εργασίας είχε ζητήσει για το ΙΚΑ 100 εκατ. ευρώ επιπλέον, από τα 320 εκατ. ευρώ που απέδωσε ο ΟΤΕ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 για την εθελούσια έξοδο των 5.000 εργαζομένων του.
Στο μεταξύ, κενό γράμμα έχει μείνει η επιτροπή που είχε συσταθεί προκειμένου να περάσει από «κόσκινο» το κόστος ένταξης στο ΙΚΑ του Ταμείου Συνεταιριστικών Οργανώσεων, καθώς και τις εθελούσιες εξόδους τόσο από την Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ, τον ΟΛΠ, τη ΔΕΗ, αλλά και τις τράπεζες (Εθνική, Alpha, Εμπορική), προκειμένου να διαπιστώσει τα αναλογιστικά ελλείμματα με τα οποία επιβαρύνουν το ΙΚΑ, αλλά και τα ποσά που εισέρρευσαν στο Ιδρυμα.
Μόνο το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 2.800 εργαζομένων από την Ολυμπιακή Αεροπορία σε ηλικία 48 ετών κατά μέσο όρο (δηλαδή δεκαεπτά χρόνια νωρίτερα από το όριο συνταξιοδότησης των νέων ασφαλισμένων) δημιούργησε στο ΙΚΑ «μαύρη τρύπα» 900 εκατ. ευρώ.
Συνολικά τα «κρυφά», για τις τράπεζες, αλλά και τα «φανερά» προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης έχουν οδηγήσει στην πύλη της εξόδου 15.000 εργαζόμενους.
Οι τράπεζες
Οι τράπεζες αρχικά για να μειώσουν λειτουργικές δαπάνες και σήμερα προκειμένου να μην απολύσουν εργαζόμενους μετά τις συγχωνεύσεις «τρέχουν» ανάλογα προγράμματα, είτε φανερά είτε κρυφά, σε ατομικές συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» με τους υπαλλήλους τους.
Υπολογίζεται δε ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχουν δοθεί «ανεπίσημα» οικονομικά κίνητρα σε 5.500 τραπεζοϋπαλλήλους για να βγουν πρόωρα στη σύνταξη, χωρίς να έχουν αποζημιωθεί τα Ταμεία από αυτές τις συμφωνίες που γίνονται «κάτω από το τραπέζι».
Η εθελούσια συνταξιοδότηση 1.500 υπαλλήλων από την Εμπορική Τράπεζα, που συνοδεύτηκε με το κλείσιμο και τη συγχώνευση 57 καταστημάτων της, εκτιμάται ότι κόστισε στο ΙΚΑ και το ΕΤΑΤ πάνω από 500 εκατ. ευρώ, ενώ οδήγησε μοιραία σε κατάρρευση το Ταμείο Πρόνοιας της τράπεζας.
Ελλειμμα στο ΙΚΑ που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ μετέφερε και η ένταξη του Ταμείου της Alpha Bank.
Σύμφωνα πάντως με υπολογισμούς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), το αναλογιστικό έλλειμμα που θα προκύψει σε βάθος χρόνου 30 ετών για το ΙΚΑ από προγράμματα εθελούσιας εξόδου σε ΔΕΚΟ και τράπεζες για τα οποία δεν καλύπτονται πλήρως οι εισφορές θα ανέλθει στα 30 δισ. ευρώ.
Απο την σημερινή Ελευθεροτυπία 

Και το ερώτημα είναι που θα βρεθούν χρήματα να καλύπτουν τις συντάξεις όταν η ανεργία ξεπερνά το 27 % και οι μισθοί βρίσκονται στα τάρταρα .
Ακόμα και αν αυξηθεί η απασχόληση με την υποτιθέμενη ανάπτυξη -που έχει χάσει τον δρόμο προς την Ελλάδα- ,  με τους μισθούς Κίνας που έρχονται με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων , κανένα Ταμείο δεν θα μπορεί να εγγυηθεί σύντομα συντάξεις ....(παρά μόνο την Εθνική που εγγυάται το Κράτος ).Τα πρώτα μηνύματα έχουν έρθει με την ληστεία που θα υποστούν όλοι οι εργαζόμενοι με τις μειώσεις της εφάπαξ αποζημίωσης απο 01.01.2014.
Ένα καλό μάθημα για όλους αυτούς που υποστήριξαν αυτές τις πολιτικές , διαλύοντας την έννοια της αλληλεγγύης των γενεών που στηρίζει το ασφαλιστικό σύστημα , στο όνομα μιας ακόμα αρπαχτής (κ όσον αφορά τις ΔΕΚΟ στο όνομα της ποιο << αναίμακτης >>ιδιωτικοποίησης τους -ακόμα δεν έχει ξεχαστεί το τι είχε συμβεί στον ΟΤΕ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου