Το ζουμί βρίσκεται στο σκεπτικό της απόφασης που είναι εντυπωσιακό. Αναφέρεται στην κυβερνητική πολιτική που «θέτει στο περιθώριο τον άνθρωπο ή τον μετατρέπει σε μέσο προς επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού». Η διαθεσιμότητα χαρακτηρίζεται «ισοπεδωτικός θεσμός» που εφαρμόζεται χωρίς αξιοκρατική διαδικασία. Το δικαστήριο διατάσσει την
επαναπασχόληση των σχολικών φυλάκων στις θέσεις εργασίας τους.
Αναλυτικά, η πρόεδρος Πρωτοδικών τονίζει στο σκεπτικό της ότι «ο θεσμός της διαθεσιμότητας εισάγει ένα νέο sui generis είδος απόλυσης υπό προθεσμία που θίγει κατ' αρχήν στον πυρήνα τους τη συμβατική ελευθερία (άρθρο 5 του Συντάγματος) και την εργασία ως δικαίωμα στην περιουσία του εργαζόμενου κατά την έννοια του άρυρου 1 του πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ και προσβάλλει την ανθρώπινη αξία, το απαραβίαστο της οποίας διακηρύττει το άρθρο 2 του Συτντάγματος».
Με το παραπάνω σκεπτικό, το Πρωτοδικείο δικαιώνει τους σχολικούς φύλακες που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα με το άρθρο 80 του Ν. 4172/2013 και διατάσσει την άμεση επιστροφή στις θέσεις εργασίας τους.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, κατάργηση θέσεων στο δημόσιο μπορεί να γίνει μόνο εφόσον εξασφαλίζεται η ορθολογική, αποτελεσματική και διαρκής λειτουργία της Διοικήσεως (εν προκειμένω των σχολείων).
Στην περίπτωση των σχολικών φυλάκων έχουν δημιουργηθεί μεγάλα κενά στα Λύκεια από τις διαθεσιμότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου