Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

ΛΑΡΚΟ : Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου Οι ευθύνες των Κυβερνήσεων και των συνδικαλιστών


Λάβαμε και δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου της "Ενότητας" για την ΛΑΡΚΟ

Ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα, με διάρκεια δεκαετιών, σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών και σε βάρος των ίδιων των εργαζομένων είναι η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ.


Μοναδική περίπτωση, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο εγκληματικός τρόπος διαχείρισης αυτού του δημόσιου οργανισμού από το πολιτικό σύστημα, τις κυβερνήσεις δεκαετιών με την πλήρη κάλυψη του κρατικοδίαιτου συνδικαλιστικού κινήματος.

Ποια άλλη εταιρία στον κόσμο, με τις ευλογίες όλων των Κυβερνήσεων, με την συνδικαλιστική ανοχή, παράγει μεταλλευτικό προϊόν πουλώντας κάτω του κόστους επιφέροντας ζημιές και μόνο ζημιές;

Όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή, τόσο μεγαλύτερες είναι οι ζημιές της!!!

Η Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Εταιρία ΛΑΡΚΟ είναι εταιρία παραγωγής σιδηρονικελίου.

Η ΛΑΡΚΟ ιδρύθηκε το 1963. Το 1966 κατασκευάστηκε το εργοστάσιο της Λάρυμνας.
Το 1968 ολοκληρώθηκε η κατασκευή οικισμού για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους και την επόμενη δεκαετία επεκτείνεται με μεταλλεία στη Βοιωτία, Καστοριά και στα Σέρβια Κοζάνης.

Το 1989 η εταιρία αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Μέτοχοι στην εταιρία γίνονται η Εθνική Τράπεζα, η ΔΕΗ και ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.

Η σκανδαλώδης διαχείριση πλέον της ΛΑΡΚΟ οδηγεί στην πλήρη απαξίωση την εταιρία.

Απαξιώνεται ο εργοστασιακός της εξοπλισμός με αποτέλεσμα, λόγω παλαιότητας του, να έχουμε θανατηφόρα ατυχήματα ύστερα από εκρήξεις στις καμίνους.

Παρουσιάζεται κάθετη πτώση της παραγωγής ενώ παρατηρείται εξάντληση αποθεμάτων έτοιμου προϊόντος και η περιβαλλοντολογική ζημιά επεκτείνεται.

Τα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα είναι από τα πλέον φτωχά διεθνώς αφού διαρκώς εξαντλούνται, ενώ η σύγχρονη μορφή εκμετάλλευσης, η Υδρομεταλλουργία(μέθοδος εκμετάλλευσης λατερικών αποθεμάτων) εγκαταλείφθηκε στην τύχη της.

Ένα μοναδικό στοιχείο της διαχρονικής κακοδιαχείρισης είναι οι συνεχόμενες καταστάσεις χρεοκοπίας της ΛΑΡΚΟ.

Το    1989     μεταφέρεται στο Δημόσιο

Το    1992     χρεοκοπεί λόγω χρεών

Το    1998     προχωρεί σε στάση πληρωμών

Το   2009     το δημόσιο και η ΕΤΕ, με μόνο στόχο να την διατηρήσουν στη ζωή,
δίνουν          65.500.000€

Το    2012 έως το 2018 αντιμετωπίζει διαρκή κρίση ρευστότητας

Η δημόσια αυτή εταιρία έχει αρνητική καθαρή θέση : 407.000.000€   (2019)
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει καταγγείλει δύο ομολογιακά δάνεια 32.000.000€
Επιβαρύνεται με πρόστιμο 49.500.000€ για τη μη συμμόρφωση της με περιβαλλοντικούς κανόνες.
Χρωστάει στη ΔΕΗ 364.000.000€ (χρέος που αντιστοιχεί στο 80% των χρεών υψηλής τάσης όλης της χώρας).
Έχει καταλογιστεί πρόστιμο 105.000.000€ για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις.
Χρωστάει στον ΕΦΚΑ 8.000.000€.
Έχει χρέη προς τρίτους δεκάδες εκατομμύρια ευρώ (προμηθευτές, εργολάβους, Ταμεία κλπ).
Μολύνει μόνιμα το περιβάλλον, αφού ποτέ δεν έγιναν έργα υποδομής, με ατμοσφαιρική ρύπανση της ευρύτερης περιοχής και μόνιμη επιβάρυνση του Ευβοϊκού κόλπου, όπου εναποτίθενται κάθε χρόνο χιλιάδες τόνοι σκουριάς!
(Αλήθεια οι ευαίσθητοι αριστεροί οικολόγοι εξαντλήθηκαν στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΥΣΟ και τώρα τηρούν σιγή ιχθύος;).

Αυτή λοιπόν την καταστροφική πορεία της ΛΑΡΚΟ όλες οι Κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών παρακολουθούσαν με απάθεια, χωρίς ενοχές ενώ το συνδικαλιστικό κίνημα βλέποντας την καταστροφή που έρχεται χόρευε αμέριμνα στο σαλόνι του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ.

Η Νέα Δημοκρατία διόριζε στην εταιρία ζόμπι διοικητές κάποιους πολιτευτές οι οποίοι με τη σειρά τους διόριζαν τη νύφη τους και τους συμπεθέρους τους!!

Ο ΣΥΡΙΖΑ (που τάχα κόπτεται σήμερα για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ) πουλούσε το παραγόμενο σιδηρονικέλιο κάτω του κόστους για μια πενταετία!! επιβαρύνονταςτην εταιρία με εκατομμύρια ευρώ ζημιές.

Γι’ αυτή την πράξη έχουν κατατεθεί μηνύσεις (πρ. Βουλευτής κ. Κ. Μαρκόπουλος).

Παραπλανούσε ψευδώς τους πάντες ότι η ΛΑΡΚΟ διαθέτει τα αναγκαία αποθεματικά για να αντέξει περιόδους χαμηλών τιμών νικελίου ενώ στην πραγματικότητα το ταμείο ήταν μείον!

Σήμερα εμφανίζονται υπέρμαχοι της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της, ενώ ως Κυβέρνηση όπως προκύπτει από έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μελετούσε προσφορές στο πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης!

Τέλος το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ αποτυπώνεται με τη μοναδική δήλωση του πρ. Υπουργού κ. Γ. Σταθάκη: ’’Μειώστε την παραγωγή, για να έρχονται μικρότεροι λογαριασμοί ρεύματος για να μπορείτε να τους πληρώνετε!!’’

Συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΛΑΡΚΟ με δύο εκπροσώπους οι οποίοι, ενώ γνώριζαν την καταστροφική της πορεία, κάλυπταν τα όσα ανορθόδοξα συνέβαιναν συμμετέχοντας στα ρουσφέτια αποκρύπτοντας από τους εργαζόμενους την αλήθεια (Γιατί άραγε σε μια εταιρία 1000 ανθρώπων δραστηριοποιούνται 6 σωματεία;)

Ποτέ δεν μίλησαν για τις απίστευτες, αδιαφανείς, χωρίς κανένα έλεγχο διαδικασίες προμηθειών και μισθοδοσίας.

Θεωρούσαν κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος μια προσωποπαγή μισθοδοσία (Ελληνική πατέντα), δηλαδή αμείβουμε όποιον και όσο θέλουμε!!

Υιοθέτησαν ένα μισθολογικό καθεστώς, χωρίς έλεγχο, με τη δημιουργία 90!! διαφορετικών επιδομάτων πάντα με βάση τα πρόσωπα.

Πίστευαν ότι είναι κατάκτηση η διαμονή, πέραν των εργαζομένων, ακόμη και συνταξιούχων στους Οικισμούς της Λάρυμνας και του Αγίου Ιωάννη χωρίς βεβαίως να πληρώνουν ενοίκιο και ρεύμα!!

Όμως φρόντισαν (σύμφωνα με το πόρισμα του διαχειριστή) να αυξήσουν τις δικές τους αποδοχές με την πληρωμή της κανονικής αδείας (πατέντα ΓΣΕΕ), υπερωρίες και bonusπαραγωγικότητας!!

Αξίζει να θυμηθούμε  με πόση θέρμη άκουγαν τον Ηλία Κασιδιάρη και τη Χρυσή Αυγή στις επισκέψεις τους το 2013 και το 2015 και τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στην πορεία του σωματείου όπου έβγαζαν αγκαλιασμένοι φωτογραφίες!!

Αποκορύφωμα η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις 20/8/2013 στην πλατιά σύσκεψη των σωματείων της ΛΑΡΚΟ!!

Αυτό το συνδικαλιστικό κίνημα είναι λοιπόν εξίσου υπεύθυνο και πρέπει να απολογηθεί στους πραγματικούς εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και η ΓΣΕΕ τους «ξεπέταξε» με ένα δελτίο τύπου συμπαράστασης κρυπτόμενη για τη δικιά της ενοχή.

Η θέση της παράταξης μας ’’ΕΝΟΤΗΤΑ’’ είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, γιατί μόνο αυτοί μας ενδιαφέρουν και όχι τα συνδικαλιστικά παιχνίδια.

Προτείνουμε:

Δέσμευση της Κυβέρνησης για την αποφυγή πτώχευσης
Κατάθεση προγράμματος εθελούσιας εξόδου για εργαζόμενους που έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Άμεση διαδικασία διαφανούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την ανεύρεση ιδιώτη επενδυτή με όποιο τίμημα αλλά με μόνη εγγύηση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την επένδυση σε υποδομές φιλικές προς το περιβάλλον.
Οφείλει το συνδικαλιστικό κίνημα να αντιμετωπίσει υπεύθυνα τους 1000 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, να απαιτήσει την άμεση ιδιωτικοποίηση της με εγγύηση τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Αν όμως η συνδικαλιστική ηγεσία εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτή εταιρία είναι το χρυσό χαρτί της Ελληνικής Οικονομίας τότε θα εισηγηθούμε τηνπαραχώρηση της, χωρίς βάρη, στους εργαζόμενους, για να απολαύσουν τα μελλοντικά τους κέρδη!!

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΕΦΤΑΣΕ
ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ
ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου