Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Τέμπη: Αναζητούν τον «διαρρήκτη» και τον μοντέρ – Ο ρόλος του Τερεζάκη και η περίεργη χρήση των ηχητικών

 Τεράστια είναι τα ερωτηματικά που έχουν προκληθεί μετά το δημοσίευμα από το Βήμα της Κυριακής, σχετικά με την παραποιημένη παρουσίαση συνομιλιών του σταθμάρχη Λάρισας το μοιραίο βράδυ, συνέβη

η τραγωδία των Τεμπών.


topontiki.gr

Από τις κυβερνητικές και άλλες αντιδράσεις και ανακοινώσεις, το ρεπορτάζ της εφημερίδας ουσιαστικά δεν διαψεύστηκε.

Τουναντίον, το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν πως όλα αυτά που ανέφερε το Βήμα ήταν γνωστά από τις πρώτες ημέρες μετά το δυστύχημα, που κόστισε τη ζωή 57 ανθρώπων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που έχει προκαλέσει και πολιτικό σεισμό, κάποιος πήρε ηχητικό υλικό από το σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ, μόλις λίγες ώρες μετά την τραγωδία.

Στη συνέχεια το υλικό αυτό «μονταρίστηκε», καθώς ο σταθμάρχης απαντούσε στην πραγματικότητα με εκείνο το περιβόητο «έφυγες», όχι στον μηχανοδηγό του μοιραίου επιβατικού τρένου, αλλά σε άλλον. Και παρουσιάστηκε με τέτοιο τρόπο από μέσα ενημέρωσης, πριν καν ολοκληρωθούν οι έρευνες εντοπισμού και διάσωσης των ανθρώπων που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η παρουσίαση των συνομιλιών εξυπηρέτησε ουσιαστικά το αφήγημα της κυβέρνησης περί «ανθρωπίνου λάθους». Στην πραγματικότητα δηλαδή έγινε τέτοια παραποιημένη χρήση, ώστε να κλείσει η περίμετρος των ευθυνών, αποκλειστικά στον σταθμάρχη.

Σοβαρά ερωτήματα

Μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν με συγκεκριμένα έγγραφα για την αλλοίωση του διαλόγου και αφού έχουν στο μεταξύ επιχειρηθεί διάφορες απαντήσεις από την κυβέρνηση, τα ερωτήματα παραμένουν και γίνονται πιο αιχμηρά:

· Ποιος ήταν εκείνος, που έχοντας πρόσβαση – πιθανόν νόμιμη, αλλά ίσως και όχι – στο καταγραφικό του ΟΣΕ, πήρε το ηχητικό υλικό της μοιραίας βραδιάς και μάλιστα ελάχιστες ώρες μετά τη σύγκρουση;

· Πού, σε ποιον ή σε ποιους το διέθεσε στη συνέχεια;

· Το διέθεσε όπως το πήρε, ή το μόνταρε ο ίδιος;

· Κι αν δεν το μόνταρε ο ίδιος, τότε ποιος έκανε τη συρραφή, παραποίηση, αλλοίωση, με τέτοιο τρόπο ώστε να παρουσιαστεί ο σταθμάρχης ως ο αποκλειστικός υπεύθυνος.

· Πήγε αυτό το υλικό σε κάποιο κυβερνητικό στέλεχος ή κυβερνητικό θύλακα;

· Και από κει διοχετεύτηκε σε φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα, που έσπευσαν χωρίς διασταύρωση να το μεταδώσουν;

· Υπάρχει και το ερώτημα μήπως το μοντάζ έγινε σε μέσα ενημέρωσης, που έλαβαν ή «βρήκαν» το ηχητικό υλικό. Γι’ αυτό και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ξεκαθάρισε ήδη από την Κυριακή ότι δεν έκανε το μοντάζ – ήταν το πρώτο μέσο που μετέδωσε τον επίμαχο «διάλογο».

Κρίσιμο ρόλο στην όλη ιστορία με το μοντάρισμα ή την κοπτοραπτική, όπως είχε πει και ο συνδικαλιστής Κώστας Γενηδούνιας, ήδη από τον περσινό Μάρτιο, φέρεται να παίζει ο νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης.
Ο ρόλος, οι αντιφάσεις και μία έρευνα του Τερεζάκη, που έμεινε άγνωστη

Την 1η Φεβρουαρίου 2024 ο κ. Τερεζάκης κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι «είχε μπει ο ίδιος με αστυνομικό, λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων, στο ελεγχόμενο σύστημα καταγραφής του ΟΣΕ κι εκείνος έδωσε εκείνη την ώρα στην ΕΛΑΣ το στικάκι με τις συνομιλίες».

Ωστόσο η προχθεσινή ανακοίνωση της αστυνομίας λέει ότι παρέλαβε το υλικό με στικάκι στις 2 Μαρτίου και με ηλεκτρονική αποστολή στις 3 του μήνα.

Άρα, διαψεύδει τον κ. Τερεζάκη ως προς το χρόνο και τη διαδικασία παράδοσης στην ΕΛΑΣ του υλικού.

Ο κ. Τερεζάκης, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσίασε η ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος», παρέδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και δική του απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών των σιδηροδρομικών.

Και τίθεται το ερώτημα «πότε και για ποιον λόγο πήρε ο τότε τεχνικός σύμβουλος του ΟΣΕ και μετέπειτα διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού το εν λόγω ηλεκτρονικό αρχείο ώστε να προχωρήσει μετά στην απομαγνητοφώνηση του;

Όταν μάλιστα την ευθύνη και το δικαίωμα για κατάσχεση, κατοχή κι ανάλυση αυτού του υλικού είχε η ΕΛΑΣ κι οι δικαστικές αρχές;

Μήπως κατά τη χρήση του υλικού από τον κ. Τερεζάκη έγινε η διαρροή;

Οι κινήσεις του κ. Τερεζάκη δεν σταματούν εκεί, καθώς φέρεται να είχε διατάξει έρευνα για τη διαρροή του υλικού, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα ή καμία ανακοίνωση για την έρευνα αυτή.

Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ) του σιδηροδρόμου αποκάλυψε μόλις προχθές ότι «ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Τερεζάκης σε συνάντηση με τα Σωματεία λίγες μέρες μετά τα Τέμπη, είχε υποστηρίξει ότι ο ίδιος είχε διατάξει έρευνα για τις διαρροές και είχε ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές. Σήμερα (ΤΩΡΑ) οφείλει να δώσει τα αποτελέσματα της έρευνας. Αν δεν έχει κάνει τελικά έρευνα, οφείλει να παραιτηθεί».

Έχει σημασία να αναφερθεί (ξανά) ότι ο κ. Τερεζάκης διορίστηκε από την κυβέρνηση πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ λίγες μέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών. Την προηγούμενη περίοδο – και το μοιραίο βράδυ δηλαδή – ήταν τεχνικός σύμβουλος της διοίκησης, που παραιτήθηκε εξαιτίας της τραγωδίας.

Και μία τελευταία, σημαντική σημείωση: Ίσως η παραποίηση του διαλόγου να αποδειχθεί πως δεν αλλάζει ουσιαστικά τις ευθύνες του μοιραίου σταθμάρχη. Πως πρόκειται δηλαδή και για αδιανόητο ανθρώπινο λάθος. Αλλά όλη η χρήση και η παρουσίαση του ηχητικού υλικού ήταν εξαιρετικά «βολική», αν όχι απολύτως αναγκαία για να στηρίξει από την πρώτη στιγμή και χωρίς κανένα άλλο στοιχείο η κυβέρνηση τη θεωρία του «ανθρώπινου λάθους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου