Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Οι νέοι μισθοί σε ΔΕΚΟ- Άγριο ψαλίδι

Στο καθορισμένο για το Δημόσιο ύψος προσαρμόζονται οι μισθοί των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και δημοτικές επιχειρήσεις. Από την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών (την έχει δημοσιεύσει από χτες το στέκι σε άλλη ανάρτηση  http://goo.gl/YCege )  προκύπτει ότι οι περικοπές θα κυμανθούν μεταξύ 35% και 40%. Θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Νοεμβρίου.
Δραστικό ψαλίδι με αναδρομική ισχύ από 1ης Νοεμβρίου για τις αμοιβές.
Το πρώτο χρόνο οι μειώσεις δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 25% των αποδοχών
Η προσαρμογή των νέων αμοιβών στις ΔΕΚΟ (εκτός των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο) θα υπολογιστεί στη βάση δύο σημαντικών παραμέτρων:
Αναδημοσιεύουμε από τον σημερινό τύπο

Δραστικό ψαλίδι με αναδρομική ισχύ από 1ης Νοεμβρίου για τις αμοιβές. Προσαρμογή προς τα κάτω και για τα επιδόματα. Πλαφόν τα 1.900 ευρώ για τον μέσο όρο των μισθών
Σημαντικές μειώσεις στις συνολικές αποδοχές τους, που θα κυμανθούν μεσοσταθμικά στο 35-40%, θα υποστούν οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ, Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου, Δημοτικές Επιχειρήσεις και στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, θα προσαρμοστούν προς τα κάτω οι μισθοί και τα επιδόματα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου, στα πρότυπα των αμοιβών που επιβλήθηκαν στο Δημόσιο με την ψήφιση του Νέου Μισθολογίου.

Η προσαρμογή των νέων αμοιβών στις ΔΕΚΟ (εκτός των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο) θα υπολογιστεί στη βάση δύο σημαντικών παραμέτρων:
 • Οι αποδοχές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ δεν θα μπορεί να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο αποδοχών που λαμβάνει ένας υπάλληλος αντίστοιχης εκπαιδευτικής κατηγορίας στο Δημόσιο με βάση το νέο μισθολόγιο. Για παράδειγμα, για υπάλληλους ΥΕ το ανώτατο όριο αποδοχών σύμφωνα με το Νέο Μισθολόγιο είναι 1.331 ευρώ, στα οποία πρέπει να υπολογιστούν και όλα τα επιδόματα που προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα συγκεκριμένα επιδόματα θα υποστούν δραστικές περικοπές έως και μηδενισμό, προκειμένου να αναπροσαρμοστούν οι αποδοχές στα νέα δεδομένα. Οι αποδοχές μπορούν να προσαυξάνονται μόνο με τα επιδόματα που προβλέπονται από το Νέο Μισθολόγιο (οικογενειακή παροχή, ανθυγιεινής εργασίας, παραμεθορίων περιοχών και θέσης ευθύνης).
 • Το μέσο κατά κεφαλήν κόστος των αποδοχών μαζί με όλα τα επιδόματα εξαιρουμένων των εργοδοτικών εισφορών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1.900 ευρώ.
Μετά τις μειώσεις που θα δεχτούν οι αποδοχές των υπαλλήλων με την προσαρμογή τους στα ανώτατα όρια που προβλέπει το Νέο Μ0ισθολόγιο, θα ακολουθήσει και νέα περικοπή προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη δεύτερη συνθήκη του μέσου όρου των 1.900 ευρώ, σε κάθε εταιρεία ξεχωριστά. Για τον υπολογισμό του μέσου όρου θα προσμετρώνται οι αποδοχές του τακτικού και εποχικού προσωπικού των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και των δικηγόρων που απασχολούνται με έμμισθη αμοιβή. Δεν θα συνυπολογίζονται οι αποδοχές όσων απασχολούνται με συμβάσεις έργου καθώς και των μελών του ΔΣ.
Στις αποδοχές περιλαμβάνονται οι μισθοί, τα επιδόματα, οι αποζημιώσεις, καθώς και όποια άλλη απολαβή με όποια ονομασία και αν καταβάλλεται.
Τον πρώτο χρόνο οι μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 25% των αποδοχών, ενώ, αν υπάρχει περαιτέρω μείωση, αυτή θα κατανεμηθεί ισόποσα μηνιαίως τα επόμενα δύο χρόνια.
Για την εφαρμογή του Νέου Μισθολογίου στις ΔΕΚΟ υπεύθυνα είναι τα Διοικητικά Συμβούλια, τα οποία θα πρέπει να υποβάλλουν αναλυτικά στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών το πρώτο 20ήμερο κάθε τριμήνου.
Εάν δεν αποστέλλουν τα συγκεκριμένα στοιχεία, τότε θα διακόπτεται η επιχορήγηση από το κράτος και θα επιβάλλονται ποινές στα μέλη των ΔΣ.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ
Οι εξαιρέσεις στο νέο καθεστώς
Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών απεστάλη σε όλα τα υπουργεία καθώς και σε 72 ΔΕΚΟ, στις οποίες περιλαμβάνονται οι φορείς: ΟΑΣΑ, ΕΑΒ, ΕΡΤ, ΟΣΕ, οι Οργανισμοί Λιμένος, η εταιρεία ΣΤΑΣΥ Α.Ε. κ.ά. Τα ΔΣ των οργανισμών θα πρέπει να εφαρμόσουν το νέο σύστημα αποδοχών από 1ης Νοεμβρίου και να καταθέσουν στοιχεία στο υπ. Οικονομικών μέχρι 20 Ιανουαρίου του 2012. Εξαιρούνται από την εφαρμογή του Νέου Μισθολογίου το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το καλλιτεχνικό προσωπικό της Λυρικής Σκηνής, του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας καθώς και των Κρατικών Ορχηστρών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Το ανώτατο όριο αμοιβών των προέδρων, διευθυνόντων συμβούλων και διοικητών φορέων μαζί με τις πρόσθετες αμοιβές παραμένει στο όριο των 5.856 ευρώ μεικτά μηνιαίως.
Για τα διευθυντικά στελέχη το ανώτατο όριο αποδοχών διαμορφώνεται με βάση το αντίστοιχο όριο ανώτατου μισθού που ισχύει στο Δημόσιο μαζί με το επίδομα θέσης. Για παράδειγμα, υπάλληλος ΠΕ ο οποίος έχει θέση γενικού διευθυντή μπορεί να λαμβάνει μηνιαίες τακτικές αποδοχές κατ' ανώτατο όριο μέχρι του ποσού των (2.409,00 + 900,00 =) 3.309,00 ευρώ (και επιπλέον η οικογενειακή παροχή εάν συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις).

www.ethnos.gr

Στο newsit.gr διαβάζουμε 
Άγριο μαχαίρι στους μισθούς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ έως και 40% και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από 1ης Νοεμβρίου.Το πρώτο χρόνο οι μειώσεις δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 25% των αποδοχών
- Η εγκύκλιος έχει αποσταλεί ήδη σε 72 ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων ΟΑΣΑ, ΕΑΒ, ΕΡΤ και ΟΣΕ
- Φορείς του δημοσίου απειλούνται με κατάργηση των επιχορηγήσεων εάν δεν στέλνουν οικονομικά στοιχεία
- Δείτε αναλυτικά παραδείγματα για όλες τις κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων

Σημαντικές απώλειες στις αποδοχές τους θα δουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ, Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου, Δημοτικές Επιχειρήσεις και στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που στην ουσία σημαίνει απώλεια εισοδήματος έως και 40% σε κάποιες περιπτώσεις και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Η εγκύκλιος αυτή έχει ήδη αποσταλεί σε όλα τα υπουργεία, καθώς και σε 72 ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων είναι ο ΟΑΣΑ, ΕΑΒ, ΕΡΤ, ΟΣΕ, οι Οργανισμοί Λιμένος, ενώ από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου εξαιρούνται το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το καλλιτεχνικό προσωπικό της Λυρικής Σκηνής, του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας καθώς και οι Κρατικές Ορχήστρες Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Οι αποδοχές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των αποδοχών που λαμβάνει ένας υπάλληλος αντίστοιχης εκπαιδευτικής κατηγορίας στο Δημόσιο.

Παραδείγματα:

Για υπάλληλο ΥΕ κατηγορίας, το ανώτατο όριο αποδοχών είναι το ποσό των 1.331,00 ευρώ.

Αντίστοιχα για υπάλληλο ΠΕ κατηγορίας, το ανώτατο ποσό των μηνιαίων αποδοχών του μπορεί να διαμορφωθεί στα 2.409,00 ευρώ.

Τα ανωτέρω ανώτατα όρια μπορούν να προσαυξάνονται με το συνυπολογισμό των επιδομάτων που προβλέπονται στο κεφάλαιο Β’ του ίδιου νόμου για το Δημόσιο, τα οποία είναι το οικογενειακό (αρ. 17), το ανθυγιεινό ή επικίνδυνης εργασίας (αρ. 15 παρ. 1), το επίδομα απομακρυσμένων περιοχών (αρ. 15 παρ. 2), το επίδομα θέσης ευθύνης (αρ.18) και τα οποία καταβάλλονται αποκλειστικά σε όσους εργαζόμενους συντρέχουν οι προϋποθέσεις και μόνο μέχρι του αντίστοιχου ορίου που προβλέπεται για κάθε επίδομα για το Δημόσιο.

Για υπάλληλο ΥΕ κατηγορίας με ένα παιδί σε ΔΕΚΟ ή σε ΝΠΙΔ το ανώτατο ύψος των τακτικών μηνιαίων αποδοχών του μπορεί να ανέρχεται μέχρι του ποσού των (1.331,00 + 50,00 =) 1.381,00 ευρώ, διότι αυτό είναι το αντίστοιχο ανώτατο όριο αποδοχών που προβλέπεται για τον υπάλληλο ίδιας εκπαιδευτικής κατηγορίας με ένα παιδί στο Δημόσιο.

Τυχόν επιπλέον επιδόματα που καταβάλλονται στους υπαλλήλους των ΝΠΙΔ ή των ΔΕΚΟ και προσαυξάνουν τις μηνιαίες απολαβές σε ποσό μεγαλύτερο του ανωτάτου ορίου που προβλέπεται για το Δημόσιο (συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων που αναγνωρίζονται σε αυτό) δεν καταβάλλονται.

Αυτό σημαίνει πως σε αρκετές περιπτώσεις τα επιδόματα θα υποστούν μεγάλες περικοπές και κάποιες φορές ίσως και μηδενισμό, προκειμένου οι αποδοχές να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα.
Υπάλληλος ΤΕ σε ΔΕΚΟ λαμβάνει: μηνιαίο μισθό 1.200,00 ευρώ. Λαμβάνει επίσης οικογενειακή παροχή 50,00 ευρώ, επίδομα επικίνδυνης εργασίας 200,00 ευρώ και επιπλέον επιδόματα 300,00 ευρώ.

Το σύνολο των αποδοχών του είναι 1.750,00 ευρώ.

Αντίστοιχος υπάλληλος στο Δημόσιο, το ανώτατο όριο αποδοχών που μπορεί να λάβει με 35 έτη προϋπηρεσίας και οικογενειακό. επίδομα, καθώς και επίδομα επικίνδυνης. εργασίας είναι (1.331,00 + 50,00 + 150,00 =) 1.551,00 ευρώ.

Επομένως, ο υπάλληλος ΤΕ του παραδείγματος δεν θα μπορεί από 1.11.2011 να λαμβάνει ποσό μεγαλύτερο των 1.551,00 ευρώ.

Σημειώνεται επίσης, ότι μέχρι την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζονται οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ το επίδομα αυτό, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 150,00 ευρώ μηνιαίως.

Για τα διευθυντικά στελέχη το ανώτατο όριο αποδοχών διαμορφώνεται κατά τον ίδιο τρόπο με την διαφορά ότι για να βρεθεί το ανώτατο όριο προστίθεται στις μηνιαίες απολαβές και το επίδομα θέσης ευθύνης.

Υπάλληλος ΠΕ ο οποίος έχει θέση γενικού διευθυντή μπορεί να λαμβάνει μηνιαίες τακτικές αποδοχές κατ’ ανώτατο όριο μέχρι του ποσού των (2.409,00 + 900,00 =) 3.309,00 ευρώ (και επιπλέον το οικογενειακό. Επίδομα, εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις).

Ο υπολογισμός της προϋπηρεσίας για τα ΝΠΙΔ και τις ΔΕΚΟ εξακολουθεί να γίνεται όπως γινόταν μέχρι σήμερα με βάση τις σχετικές για κάθε φορέα νομοθετικές ή άλλες διατάξεις που τον διέπουν.

Για τα ανώτατα όρια κάθε εκπαιδευτικής κατηγορίας ισχύουν οι προϋποθέσεις της υπ’ αριθμ. 2/78400/0022/14.11.2011 εγκύκλιο του Γενικού λογιστηρίου του Κράτους

1 σχόλιο:

 1. Αυτή η Κυβέρνηση ψήφισε έναν νόμο (3891) και ενέκρινε τα Επιχειρησιακά Σχέδια της ΔΕΚΟ που απασχολούμαστε.
  Ομοίως κατάρτισε και ένα μισθολόγιο που "συμφώνησε" με τους εργαζόμενους.

  Στη συνέχεια εκπόνησε νέα Οργανογράμματα και Κανονισμούς για 2.800 θέσεις εργασίας, αλλά η ίδια (Κυβέρνηση) ποτέ δεν ενέκρινε την εφαρμογή τους.

  Όλα τα παραπάνω φυσικά πληρώθηκαν αδρά στη γνωστή και μη εξαιρετέα Εταιρεία Συμβούλων (λεφτά υπάρχουν).

  Παρόλα αυτά, χθες κοινοποιήθηκε η φαιδρή Εγκύκλιος της εργασιακής Εφεδρείας, ασχέτως αν στον ΟΣΕ υπηρετούμε ήδη περί τους 100 υπαλλήλους λιγότεροι από τις προβλεπόμενες στο νέο Οργανόγραμμα θέσεις και ασχέτως αν έχει ήδη ανασταλεί η λειτουργία του μισού σχεδόν δικτύου.

  Τώρα με μια εγκύκλιο (παραπάνω) στην ουσία τα πετάει ΤΑ ΠΑΝΤΑ στο καλάθι των αχρήστων.

  Ούτε λόγος φυσικά ότι αυτή η ΔΕΚΟ αποτελεί παραγωγική Επιχείρηση και μεταφέρει καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους (και αγαθά).

  Ας βρεθεί ένας να μας πείσει ότι αυτό το καραγκιοζιλίκι λέγεται εξυγίανση, εξορθολογισμός ή ότι στο διάολο θέλουν.
  Ας βρεθεί ένας να μας πείσει ότι τους ενδιαφέρει το έργο και η περιουσία (κινητή και ακίνητη) που ρημάζει στο δίκτυο και τις τεχνικές εγκαταστάσεις.

  Αισθάνομαι βέβαιος, με βάση την εικόνα δικτύου, ότι ουδόλως τους απασχολεί αν θα συνεχίσουν με αυτές τις πρακτικές να μεταφέρονται επιβάτες ή φέρετρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή