Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Tέλος στην μεγάλη αδικία της μισθολογικής διάκρισης των εργαζομένων λόγω ηλικίας !

Την κατάργηση μίας μεγάλης αδικίας με ρατσιστικά χαρακτηριστικά ανακοίνωσε την Δευτέρα, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για την διάκριση κατά των νέων εργαζομένων οι οποίοι “εξαιρούνταν”
ακόμα και από αυτόν τον χαμηλό κατώτατο μισθό των 586 ευρώ (μικτά).

Την “εφεύρεση” δηλαδή, με πρόσχημα τη μείωση της πολύ υψηλής ανεργίας (άνω του 60%  στους νέους), του υποκατώτατου μισθού των 510 ευρώ (μικτά, δηλαδή 428 ευρώ καθαρά) για τους νέους κάτω των 25 ετών. 

Ο κατά 12% κατώτερος από τον κατώτατο μισθό για τους νέους θεσπίστηκε το 2012, επί κυβέρνησης Παπαδήμου (η οποία στηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ), μαζί με τη μείωση 22% στον κατώτατο μισθό και νομοθετήθηκε επίσημα με το νόμο 4093 του 2012.

Έκτοτε, ο κατώτατος μισθός για νέους έως 25 ετών έπεσε κατά 32% σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι πρότινος (δηλαδή από τα 751 ευρώ μικτά στα 510 ευρώ μικτά).

Μαζί με τα πρώτα μεταμνημονιακά μέτρα ενίσχυσης του κόσμου της Εργασίας (αύξηση κατώτατου μισθού, επαναφορά των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων) ο πρωθυπουργός έθεσε στο τραπέζι το οριστικό τέλος αυτής της “φάμπρικας” ενάντια στους νέους εργαζόμενους.

Η εξαγγελία της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού φαίνεται ότι αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια για ανάκτηση και περαιτέρω διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, με στόχο την ανατροπή του «εργασιακού Μεσαίωνα», τόσο για τους νέους όσο και για το σύνολο της μισθωτής Εργασίας. 

 Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ σημαντική εξέλιξη στα εργασιακά που ΞΗΛΩΝΕΙ ένα μνημονιακό μέτρο της Συγκυβέρνησης  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ.


1 σχόλιο:

  1. Αυτο που μαλλον θα καταργηθει με νομο και πολυ σωστα θα γινει τα σωματεια της ιδιωτικης τραινοσε ηδη το ειχαν "καταργησει" μεσω της συλλογικης συμβασης που επικειται αφου δεν υπαρχει μεσα στο νεο μισθολογιο τετοια διακριση.Ετσι λοιπον στηριζεται η ιδιωτικοποιηση και το κεφαλαιο οπως θεωρουν καποιοι απο τον εργοδοτικο συνδικαλισμο.Ανατρεποντας στην πραξη νομους του κρατους.Απο την αλλη οι "επαναστάτες" αντισυστημικοι ζητανε ενιαιο μισθολογιο και επιδοματα.Κατι που οχι μονο ειναι μακρυα απο τις επιδιωξεις του ταξικου κινηματος εν γενει αλλα ειναι και επικινδυνα κοντοφθαλμο.
    Ασωτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή